Nowy Samochod

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Nowy Samochod

Post autor: pudel » 2011-04-22, 12:09

Witam,

mam pytanie jak to jest z zakupem samochodu jak dlugo mozna jezdzic na tablicach poprzedniego wlasciciela? Czy mozna w takim wypadku wyjechac za granice?
Prosze o szybka odpowiedz...

pozdrowienia Pudlik

GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....

Awatar użytkownika
aro0n
Forumowicz
Model: Camaro
Silnik: V6 3.8

Re: Nowy Samochod

Post autor: aro0n » 2011-04-22, 13:57

Na tablicach poprzedniego właściciela możesz jeździć 1 miesiąc. Chyba, że będziesz przepisywać co miesiąc umowę kupna/sprzedaży, ale trzeba się liczyć z tym, że poprzedni właściciel mógł zgłosić sprzedaż w urzędzie (nie wiem jakie mogą być tego konsekwencje, ale na pewno wyrok za fałszowanie dokumentów ;) Jak w przypadku wyjazdu za granice to wydaje mi się, podkreślam wydaje, że nie ma z tym problemów, ponieważ przez okres miesiąca od nabycia pojazd ma wszystkie uprawnienia do poruszania się po drogach publicznych, ale polskie prawo jest jakie jest ;)

Teraz Camaro, ale kiedyś Qóń wróci do stajni ;)

Awatar użytkownika
tomec
Forumowicz
Model: Shelby GT
Kolor: performance white
Kontakt:

Post autor: tomec » 2011-04-22, 23:28

teoretycznie jeden miesiac, ale poki co konsekwencji niedopelnienia tego obowiazku nie ma. przepisywanie umowy samemu, to chyba najglupsze co mozna zrobic, bo to faktycznie jest falszowanie dokumentow!
nie traci sie zadnych uprawnien itp, mozna jezdzic, oby miec wazne przeglady i ubezpieczenia

Kilka zdjęć: http://min.us/mCY3AXKp1#1" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2011-05-05, 00:04

A przypadkiem nie zmieniły się ostatnio przepisy odnośnie tej rejestracji? Chyba w przypadku tego samego miasta nie ma obowiązku zmiany nr rej. Mój ojciec w grudniu kupił auto i przerejestrował je na siebie bez zmiany nr. Tylko dowód rej. dostał nowy. Auto ma na nr WF, a w Wawrze powinien dostać WT. Jednak urząd pozostawił nr WF :)

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz
Model: GT 2007
Kolor: Black

Post autor: sobanek » 2011-05-05, 10:19

pavlito pisze:A przypadkiem nie zmieniły się ostatnio przepisy odnośnie tej rejestracji? Chyba w przypadku tego samego miasta nie ma obowiązku zmiany nr rej.
Dokładnie tak, tylko przy zmianie miasta zmieniane są tablice rejestracyjne.

...Always remember you're unique, just like everyone else...
..>> sobanek.pl - blog pisany sprawnie inaczej <<..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne”