Homologacja Lamp przednich

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
marv6
Model: Ponny
Silnik: V6 4.0
Kolor: szary metalic

Homologacja Lamp przednich

Post autor: marv6 » 2014-12-01, 11:51

Witam wszystkich , może się powtórzę się w temacje oświetlenia .
Jestem posiadaczem mustanga z 2006r , kupiłem go w kraju już zarejestrowany z przerobionymi tylnymi światłami .
Nurtuje mnie temat przedniego oświetlenia czyli reflektory (może macie jakieś fajne rozwiązanie na światła symetryczne i brak postojówek)
przegląd co prawda mi przeszedł ale diagnosta zwrócił mi na pewne rzeczy jak podświetlany kierunkowskaz , z tym sobie w prosty sposób poradziłem.
Pozostaje temat pomarańczowych przednich obrysówek które pełnią rolę postojówek.
Słyszałem że jak się tragi na Up smerfa to czepia się braku wybitych na lampach homologacji .
Jak macie jakieś konkretne informacje to bym prosił o ich przytoczenie albo powtórzenie linkiem jezeli już były , a najlepiej poparte ustawami czy odpowiednimi regulacjami przwnymi w tym temacje.
Dziękuje i pozdrawiam
Marek

.3lite
Forumowicz
Model: 2015 GT
Silnik: V8 5.0

Re: Homologacja Lamp przednich

Post autor: .3lite » 2014-12-01, 12:29

marv6 pisze:Pozostaje temat pomarańczowych przednich obrysówek które pełnią rolę postojówek.
Według Polskiego prawa obrysówki mogą być, ale nie pomarańczowe. W moim samochodzie przednie obrysówki robią za kierunkowskazy (dodatkowo).

Posiadam u siebie takie rzeczy zrobione:

- Asymetryczne reflektory (z americanmuscle, przystosowane na Europę - mają taką śrubkę do regulacji asymetrii).
- Palniki xenonowe.
- Otwierana przysłona w reflektorach do świateł drogowy, która ograniczana światło palnika dla świateł mijania.
- Postojowe na ringach + trzech diodach.
- Dzienne ledowe w kierunkowskazach (automatycznie włączane po przekręceniu stacyjki i wyłączane zaraz przy włączeniu postojowych)
- Ledowe, pomarańczowe przednie i tylne kierunkowskazy.
- Przeciwmgielne tylne, do nich został użyty fordowski przełącznik z dodatkowym cofnięciem (bodajże tak się włącza halogeny w GT).

Generalnie ja nie mam żadnych problemów na drodze :rotfl:

marv6

Post autor: marv6 » 2014-12-02, 09:41

Dzieki za info , z tego co wiem to w nowszych modelach jest łatwiej.
Fajnie by było jakbyś zamieścił zdięcie szczególnie przodu.
Ja też jak do tej pory nie miałem przygód ale dobrze by było wiedzieć jak się z tym tematem zmierzyć.

Awatar użytkownika
Stangdaro
Stowarzyszenie MKP
Model: GT '15
Kolor: Race Red

Post autor: Stangdaro » 2014-12-02, 11:35

Postojowe białe z przodu... najlepiej zmienić klosze na białe
http://allegro.pl/05-09-mustang-kierunk ... 79715.html" onclick="window.open(this.href);return false;

.3lite
Forumowicz
Model: 2015 GT

Post autor: .3lite » 2014-12-02, 13:42

marv6 pisze:Dzieki za info , z tego co wiem to w nowszych modelach jest łatwiej.
Fajnie by było jakbyś zamieścił zdięcie szczególnie przodu.
Ja też jak do tej pory nie miałem przygód ale dobrze by było wiedzieć jak się z tym tematem zmierzyć.
Dzienne (włączane automatycznie po przekręceniu stacyjki):

Obrazek

Postojowe:
Obrazek

Mijania (+ postojowe):
Obrazek

Tylny kierunkowskaz:
Obrazek

Przedni kierunkowskaz (+ obrysówka jako kierunkowskaz):
Obrazek

marv6

Post autor: marv6 » 2014-12-03, 08:32

Pełen profesjonalizm , szkoda że nie ma albo mnie nie udało sie dotrzeć do takich lamp ale do rocznika 2006 (chodzi o przednie).
Dzieki za zdięcia .

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Silnik: V8 4.6
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2015-02-04, 12:17

Są takie lampy bez problemu dostępne.
Oryginalne się przerabia tak, że wstawia się 7" odblask z HD asymetryczny (ja tak robię), postój to nie problem też. W dziale przeróbek są zdjęcia z tej przeróbki.

roush
Młodszy Forumowicz
Silnik: V6 3.7

Post autor: roush » 2016-02-17, 19:07

Chcę się zabrać w końcu przed sezonem letnim za swoje amerykany.

Czy taki sposób odseparowania postojówki od kierunku będzie OK wg przepisów...? Chcę tam zrobić otwór i w oprawce zamocować W5W.

Tylko potrzebuję wskazówek jak przerobić elektrykę, skoro i tak pomarańczowe obrysówki są niezgodne z prawem (świecące, nieświecące też? :niepewny: ), to nie lepiej odłączyć od nich zasilanie i dać pod tą postojówkę, czy ciągnąć prąd od 3 żyłowej wtyczki od obecnego kierunku/postojówki ?
Załączniki
images.jpg

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2016-02-17, 21:25

W tym modelu nie ma potrzeby wiercić dziur na żarówki, a obrys powyżej 170cm szerokości auta jest legalny, tylko, że te w reflektorze to nie obrysówki:)

Wstaw w róg błotnika pasek ledowy i skieruj światło na odblask i postój gotowy.

roush
Młodszy Forumowicz
Silnik: V6 3.7

Post autor: roush » 2016-02-17, 22:49

Dzięki, przynajmniej takie rozwiązanie z otworem i oprawką W5W wydaje się być prostsze niż rozbieranie lamp i przyklejenie paska ledowego (zwłaszcza, że to symetria i będzie trzeba i tak pomyśleć nad zmianą lamp) :)

Natomiast chodziło o obrysówki oczywiście po bokach w zderzaku (nie o kierunek pomarańczowy w lampie) ;)

Tylko czy gdzieś jest na forum instrukcja jak to oddzielić z tej 3 żyłowej kostki (szukałem i nie znalazłem)?

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2016-02-17, 23:04

Nie musisz rozbierać lamp, pasek przyklejasz w rogu błotnika na zewnątrz.
Weź miernik w rękę i znajdziesz który kabel odciąć, później możesz go przykleić do paska ledowego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne”