Witam,
Jestem nowy, kilka dni temu kupiłem Mustanga GT 2007 i nie wiem kiedy był tam zmieniany olej. Czy jest tam w ogóle jakiś wskaźnik ile do wymiany oleju, czy trzeba sobie zapisywać?
Wiem, że mam wskaźnik poziomu oleju na desce.
I jeszcze jedno: co ile zmieniacie olej?
Bo w manualu napisali, że co 5tys mil. Ale myślę, że jeżdżąc na polskiej 95 można zmieniać
co 10 tys km?
Z góry dzięki za porady....
pozdrawiam
Olej co ile zmieniacie?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Forumowicz
- Model: V6 2005
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Srebrny
- Kontakt:
Hej,
Jeśli kupiłeś, to rozsądnie jest zakładać, że był zmieniany dawno - lepiej wymienić wcześniej i na coś co wiesz, że się nadaje, niż potem żałować. Komputer w żaden sposób nie przypomina o wymianie oleju, więc trzeba sobie zapisywać. Co do tego co ile wymieniać, to już są różne podejścia na forum. Z tego co pamiętam, w książkach piszą, że albo co 5000 mil, albo co pól roku (co pierwsze) - choć tu też inne źródła zalecają różnie. Oleju wchodzi względnie mało jak na taki duży silnik dlatego wymienia się częściej niż w europejskich samochodach.
Jeśli kupiłeś, to rozsądnie jest zakładać, że był zmieniany dawno - lepiej wymienić wcześniej i na coś co wiesz, że się nadaje, niż potem żałować. Komputer w żaden sposób nie przypomina o wymianie oleju, więc trzeba sobie zapisywać. Co do tego co ile wymieniać, to już są różne podejścia na forum. Z tego co pamiętam, w książkach piszą, że albo co 5000 mil, albo co pól roku (co pierwsze) - choć tu też inne źródła zalecają różnie. Oleju wchodzi względnie mało jak na taki duży silnik dlatego wymienia się częściej niż w europejskich samochodach.
-
- Forumowicz
- Model: 2005 DżiTi
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Czrny XTRMNTR
- Kontakt:
ja zmieniam co 5 tyś km ( 3 tyś mil ) tak napisane jest w mojej instrukcjiFilip pisze:Bo w manualu napisali, że co 5tys mil. Ale myślę, że jeżdżąc na polskiej 95 można zmieniać
co 10 tys km?

Pozdrawiam
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/
-
- Członek Honorowy MKP
- Model: GT 2005
- Kolor: Black Metal
- Kontakt:
Ja na obecnym oleju zrobiłem 3500km i następna wymiana będzie na 100% przy 5000km, jak w instrukcji, pomimo że nie widać ubytków na bagnecie a i kolorek jest jak świeżo po wymianie.
Pozdrawiam,
Tomek
[color=red][size=150]Piszesz głupoty lub posty nic nie wnoszące do tematu ? ........... proszę ustaw czas ich wygaśnięcia[/size][/color]
Tomek
[color=red][size=150]Piszesz głupoty lub posty nic nie wnoszące do tematu ? ........... proszę ustaw czas ich wygaśnięcia[/size][/color]
- Magic 2OO
- Forumowicz
- Model: Był: '07 GT-C
- Kolor: grafit
- Kontakt:
Re: Olej co ile zmieniacie?
Tego nikt nie wie, więc lepiej wymienić.Filip pisze:Witam,
Jestem nowy, kilka dni temu kupiłem Mustanga GT 2007 i nie wiem kiedy był tam zmieniany olej.
Zapisywać.Czy jest tam w ogóle jakiś wskaźnik ile do wymiany oleju, czy trzeba sobie zapisywać?
Błaaagaaam, tylko nie kolejny wątek o oleju ...I jeszcze jedno: co ile zmieniacie olej?

Powiem Ci od razu - tu są trzy grupy olejozmieniaczy. Pierwsi zmieniają co 3 tys mil i TYLKO na olej przepisany przez Forda, drudzy co 10 tys km i wlewają, to co jest dostępne z olejów 5W20, i trzecia grupa, do której ja należę, która kompletnie ma to w d... i traktuje Stanga jak każdy samochód. Czyli nie robię tragedii gdy na oleju zrobię i 15 tys km, bo tyle robię i w innych samochodach i bez problemu wlewam Mobil 1 5W30, bo stosuję go i w znacznie bardziej wysilonych silnikach motocyklowych i bangla.
Pozdrawiam - Maciek.