dzwięk zimnego silnika
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Pawellos
- Forumowicz
- Model: 2009 Mustang GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Candy Apple Red
dzwięk zimnego silnika
Czy wy też macie tak że jak odpalanie silnik, gdy jest tak mega zimno że trzeba szyby skrobać, że ma zupełnie inny dźwięk niż normalnie, czy to ja powinienem olej z fabrycznego zmienić? :)
- Radek
- Młodszy Forumowicz
- Model: Brak
- Silnik: inny V8
- Kontakt:
Zimny olej jest gęsty. Tzn. nie każdy zimny olej jest gęsty. Słaby, stary, mineralny... są gęste. Szczególnie na -20 st. jak ostatnio. Jest to męczarnia dla silnika.
Charakterystyczny "stukot" czy "klekotanie" na zimnym to WALĄCE popychacze...
Generalnie nie polecam takiego zimnego silnika wkręcać na obroty albo męczyć - np. podjazdem pod górę lub holowaniem. Z drugiej strony silnik nagrzewa się ZNACZNIE szybciej podczas jazdy.
Hmm... ciekawe dlaczego (chyba na kanadę?) robili te grzałki elektryczne w silniku? Czyżby były jakieś sygnały o uszkodzeniach zimowych w silnikach mustanga? Ktoś coś pisał o grzałkach....
Charakterystyczny "stukot" czy "klekotanie" na zimnym to WALĄCE popychacze...
Generalnie nie polecam takiego zimnego silnika wkręcać na obroty albo męczyć - np. podjazdem pod górę lub holowaniem. Z drugiej strony silnik nagrzewa się ZNACZNIE szybciej podczas jazdy.
Hmm... ciekawe dlaczego (chyba na kanadę?) robili te grzałki elektryczne w silniku? Czyżby były jakieś sygnały o uszkodzeniach zimowych w silnikach mustanga? Ktoś coś pisał o grzałkach....

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...
- Radek
- Młodszy Forumowicz
- Model: Brak
- Silnik: inny V8
- Kontakt:
To chyba czas na zmianę. W silnikach BMW np. M50 na starym oleju rano przez 2-4 sekundy słychać taki klekot - nie dopływa olej do hydropopychaczy.Pawellos pisze:Taki obiaw mam po staniu pod chmurką 8h pod pracą.
Jaki masz olej i ile na nim zrobione?
Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...