Naprawa blacharska s197

Informacje i porady specyficzne dla silników V8

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

Gonsso
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czarny
Kontakt:

Naprawa blacharska s197

Post autor: Gonsso » 2013-04-23, 14:43

Witam wszystkich ponownie.
Wlasnie zabieram sie za kupno potrzebnych mi części do naprawy mojego GT dopiero co przywiezionego z USA.
Mam zatem do was pytanie: na Alledrogo jest dużo cześci do Mustanga i wlaściwie to występuje wszystko co mi potrzebne ale spotyka sie częsci używane pochodzące jak mniemam z rozbiórki aut rozbitych oraz części nowe w zamiennikach.
Macie może doświadczenie jak to jest z tymi zamiennikami, warto czy nie a jesli warto to jakiej firmy a czego unikać.
Do wymiany mam też światła, w moich pękło mocowanie górne ale nie chę tego kleić bo auto ma wyglądać miód malina i chce mu dać co najlepsze. I tu ponowne pytanie czy te dziwnie wyglądające światła ala soczewki są coś warte czy lepiej brać oryginały??

Tak na marginesie to szukam całego pasa przedniego wraz ze światłami, błotnik i drzwi kierowcy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
swiadeka
Stowarzyszenie MKP
Model: GT Turbo
Kolor: bordowy i białe pasy

Re: Naprawa blacharska s197

Post autor: swiadeka » 2013-04-23, 14:50

Cześć Gonsso,
No to czekamy aż Twój kuń będzie w pełni sprawny.
Ze swojej strony napiszę, że zasadniczo używki są w porządku, choć ich ceny u nas są takie jak nówek w USA :(
Zamienników używam w różnych sytuacjach i nie pamiętam, żebym miał jakieś z nimi problemy, ale moje doświadczenia, to nie wszystkich.
Światła uważam, że w s197 powinny być klasyczne. Bardziej retro niż future ;)
A jak będziesz miał konkretne pytanie to wal na forum. Na pewno znajdą się osoby, które coś poradzą. Ot taka to rodzina pokręconych ludzi :)

ps. Załącz może jakieś zdjęcia.

pzdr

Arek

Awatar użytkownika
AdamSz
Forumowicz
Model: 2006 Deluxe Copue
Silnik: V6 4.0
Kolor: Black

Post autor: AdamSz » 2013-04-23, 15:32

ja z własnego doświadczenia powiem Ci szczerze, że nie pakowałbym się w zamienniki.
ja swojego konika odkupiłem od gościa który sprowadził go z USA i miał właśnie przód uszkodzony - oczywiście zrobił wszystko po kosztach jak to u nas w Pl i dał właśnie zamienniki. O dziwo wszystko w miarę do siebie pasowało, oprócz maski którą kupił z tworzywa zaminennik zamiast amelinium i tak były szpary po obu stronach ok. 4cm :/ a póżniej się okazało jeszcze że nie wszystko do końca wyprostował. Więc ja dałem do porządnego blacharza i kupiłem oryginalne używane i jestem bardzo zadowolony bo miód-malina! ;)
nie wiem jak to jest z lampami ale z pozostałymi elementami karoserii - zamiennikami jest zazwyczaj właśnie tak że ich wymiar nie do końca jest taki jak oryginału, a jak już nawet kilka milimetrów stracisz to nie wygłąda to zbyt dobrze...
polecam poszukać używek na allegro albo też napisać na forum w zakładce kupię - i wymienić wszystko co potrzebujesz, może akurat ktoś z forum coś będzie miał i kupisz taniej ;)

Dreams Come True :]

Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
AdamSz
Forumowicz
Model: 2006 Deluxe Copue
Silnik: V6 4.0
Kolor: Black

Post autor: AdamSz » 2013-04-23, 15:34

a i zapomniałem dodać że zamieniki oczywiście są takie tanie ponieważ MADE IN CHINA lub TAIWAN wiec i materiał kiepski i wykonanie.
ze swojego doświadczenia nie polecam! ;)

Dreams Come True :]

Pozdrawiam,
Adam

Gonsso
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Gonsso » 2013-04-24, 07:39

Aktualnie auto wygląda tak:

http://img17.imageshack.us/img17/6281/dscf4512p.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Wczoraj zawiozłem do blacharza i mam nadzieje wyjechać w połowie maja

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2013-04-24, 08:07

Też z doświadczenia Ci powiem że np. błotniki i maska powinny być oryginał , kazde inne mają minimalne odchylenia co skutkuje niedopasowaniem i szpachlowaniem , Okular może być zamiennik , da się dopasować o ile podłużnice Ci dobrze wyprostują. Zderzak też oryginał bo zamienniki są za miękie i żle wykończone. Lepiej używany oryginał niż nowy zamiennik, choć ja zawsze wolałem poczekać i kupowałem nowe oryginały z US.
Częsći w PL jest dużo , zadzwoń do tych co handlują i targuj ogólem całośc bo ceny z nieba wzięte ...

Ze zdjęcia za wiele prżód nie widać ale lampy możesz brać zamienniki takie jak śa oryginały bo trzymają wymiary i są ok ale napewno bez badziewnych soczewek.

Nie zgadzaj się w razie czego na klepanie i szpachlowanie elementów nawet jeśli niewiele są pogięte , to zawsze będzie widać , nawet ryska szpachlowana pod pewnym kątem i światłem będzie widoczna a broń boże maskę , jest tak duża powierzchnia że nie ma szans się utrzymać od trzaśniecia maski i z czasem popęka.

Podeślij więcej zdjęc od przodu żeby lepiej ocenić .

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Awatar użytkownika
Sławek
Forumowicz
Model: GT 2009
Kolor: Ebony

Post autor: Sławek » 2013-04-24, 08:29

Witam,

Ja wymieniałem tylny błotnik i prawe drzwi.
Błotnik kupiłem od chłopaków z Krakowa a drzwi używane z placu w Grajewie.
Blacharz chwalił jakość, obie firmy znajdziesz na allegro.
Ja jestem zadowolony.

Pozdrawiam

May the Horse be with you!

Awatar użytkownika
swiadeka
Stowarzyszenie MKP

Post autor: swiadeka » 2013-04-24, 08:33

Gonsso pisze:Aktualnie auto wygląda tak:

http://img17.imageshack.us/img17/6281/dscf4512p.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Wczoraj zawiozłem do blacharza i mam nadzieje wyjechać w połowie maja
Czarna sztuka. Naprawiaj i widzimy się na zlocie. Mam nadzieję :)

pzdr

Arek

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2013-04-24, 09:09

Podaj ten plik blacharzowi , napewno mu to pomoże i niech posprawdzają wymiary

http://iihs.net/fsm/?dir=491&viewfile=Body.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Gonsso
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Gonsso » 2013-04-24, 09:30

Dzieki z wszystkie podpowiedzi. Blacharza mam zaangażowanego w naprawe, ustalilismy ze robie wszystko na nowych czesciach, zadnego szpachlowania.
Pozdrawiam

Gonsso
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Gonsso » 2013-05-10, 08:31

Już połowa drogi za mna, z przodu nie bylo tak zle jak myślałem, podłużnice co prawda były lekko trafione ale naszczęście lekko i teraz są już proste. Z częściami w PL to faktycznie jest problem, dużo zamienników a te pochodzące z rozbiórki ceny mają kosmiczne no i do tego problemy z transportem. Na szczęście 90% zakupów już za mną, okular, szyba, zdobyłem w orginale, zderzak i maska są w zamienniku ale maska aluminiowa, przymiarka była pasuje jak trzeba, zderzaka też szukałem w orginale ale miał być czarny i nie znalazlem. Martwią mnie dzwi mam tam wgniecenie niestety i muszą iść do wymiany. Na szczęscie firma która sprowadzala mi auto zobowiazala sie ze znajdzie mi te dzwi w usa i sprowadzi a ja tylko za towar zaplace. Poczekam wiec sobie a auto teraz wyjedzie z tymi wgniecionymi.
Kolejny problemik to kluczyki, bo mam tylko jeden i to bez pilota. Jak już odbiore od fachowców to sie tym zajmę.
Malowanie powinno sie zacząć w tym przyszłym tygodniu no i potem przegląd.
Ciekawe jak to będzie, światła mam Amerykańskie. :/
Aha mam jeszcze jedno pytanko, koleś w USA bardzo dbał o to auto i na sam koniec wsadził mu stacje moltimedialna Pioneer-a z dotykowym ekranem navi, kamera cofania itp. Problem w tym ze jest tam amerykanski soft wiec ani dvd ani navi nie czyta i wiadomo stacje radiowe co druga. Ma ktoś z was pioęcie czy da sie to takiego cuda wgrać europejski soft albo z kim tu na ten temat rozmawiać?? Patrzylem na ceny takich Pioneerow w PL to bym musial z 5k wydac wiec wywalać mi żal. ( jest to Pioneer AVIC-X920BT)
Pozdro

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2013-05-14, 10:03

Światła przerobić to żaden problem, a radio, może spróbuj na początek zadzwonić do producenta?

Awatar użytkownika
swiadeka
Stowarzyszenie MKP

Post autor: swiadeka » 2013-05-14, 13:20

Gonsso, Co do pilotów, to ściągnij sobie z USA. Sztuka 10-15$ za używkę. Co do kluczy, to zanieś swój do dorabiania. Jak gościu będzie kumaty, to dorobi raz dwa. Ja tak zrobiłem i mam jak należy dwa komplety. Koszt chyba 250zł.

Arek

Awatar użytkownika
lamina
Stowarzyszenie MKP
Model: GT390 1968
Silnik: inny V8
Kolor: Highland Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: lamina » 2013-05-14, 13:43

lepiej dopłacić pare $ i kupić pilota z kluczykiem "scyzoryk" wygodne i fajne :)

Awatar użytkownika
Stachu_xjr
Forumowicz
Model: GT 2016
Silnik: V8 5.0

Post autor: Stachu_xjr » 2013-05-14, 16:58

Tak samo fajnie jak w VW :wstyd:

ODPOWIEDZ

Wróć do „4,6 V8 2005 - 2010”