Albania Mustang Chillout Trip 2017
Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, Sylwester66
- siara
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 2015 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Black
Re: Albania Mustang Chillout Trip 2017
UWAGA
Dla aut w LEASINGU prosze zalatwic formalnosci by mozna bylo przekroczyc granice poza UE.
Dla aut w LEASINGU prosze zalatwic formalnosci by mozna bylo przekroczyc granice poza UE.
- cardini
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 2017
- Kolor: Lightning blue
Przy wjeździe do Albanii potrzebne Ci będą:
• dokument potwierdzający tożsamość: paszport ważny jeszcze co najmniej przez 3 miesiące od planowanej daty opuszczenia Albanii (pobyt lub przejazd jest również możliwy na podstawie dowodu osobistego),
• prawo jazdy,
• dowód rejestracyjny pojazdu z ważnym przeglądem technicznym,
• ubezpieczenie OC pojazdu - Zielona Karta,
• w przypadku kiedy kierowca nie jest właścicielem pojazdu niezbędna będzie pisemna zgoda na używanie pojazdu poza granicami RP, napisana w języku angielskim.
W Albanii zaleca się ogromną ostrożność i ograniczone zaufanie wobec sygnalizacji świetlnej, na którą miejscowi kierowcy rzadko zwracają uwagę. Narzędziem sygnalizującym planowany przez kierowcę manewr jest najczęściej klakson. Służy on również do pozdrawiania oraz wyrażania frustracji zachowaniem innych kierowców. Ze względu na zły stan techniczny albańskich pojazdów i częsty brak oświetlenia, zalecamy szczególną uwagę podczas jazdy w nocy. Zwłaszcza że rowerzyści - podobnie jak pojazdy - również bywają niewidoczni na drodze.
Dużym zagrożeniem mogą być także otwarte studzienki kanalizacyjne, które są częstym widokiem na albańskich ulicach. W Albanii na terenie zabudowanym możemy poruszać się maksymalnie 40 km/h, natomiast poza obszarem zabudowanym limit prędkości wynosi 80-90 km/h. Ograniczenie na autostradach wynosi 110 km/h.
Poruszając się po albańskich drogach, warto być maksymalnie skupionym i ostrożnym. Po pierwsze, ze względu na stan dróg. Po drugie, z powodu trudnych do przewidzenia zachowań kierowców. Początkowe zaskoczenie dość szybko jednak mija, a do miejscowego sposobu jazdy i posługiwania się klaksonem łatwo się przyzwyczaić.
Albańczycy nie wykazują żadnej tolerancji względem pijanych kierowców – nie można spożyć ani promila alkoholu wsiadając do samochodu.
Paliwo jest dość niskiej jakości. Najlepiej zatrzymywać się na autoryzowanych stacjach.
• dokument potwierdzający tożsamość: paszport ważny jeszcze co najmniej przez 3 miesiące od planowanej daty opuszczenia Albanii (pobyt lub przejazd jest również możliwy na podstawie dowodu osobistego),
• prawo jazdy,
• dowód rejestracyjny pojazdu z ważnym przeglądem technicznym,
• ubezpieczenie OC pojazdu - Zielona Karta,
• w przypadku kiedy kierowca nie jest właścicielem pojazdu niezbędna będzie pisemna zgoda na używanie pojazdu poza granicami RP, napisana w języku angielskim.
W Albanii zaleca się ogromną ostrożność i ograniczone zaufanie wobec sygnalizacji świetlnej, na którą miejscowi kierowcy rzadko zwracają uwagę. Narzędziem sygnalizującym planowany przez kierowcę manewr jest najczęściej klakson. Służy on również do pozdrawiania oraz wyrażania frustracji zachowaniem innych kierowców. Ze względu na zły stan techniczny albańskich pojazdów i częsty brak oświetlenia, zalecamy szczególną uwagę podczas jazdy w nocy. Zwłaszcza że rowerzyści - podobnie jak pojazdy - również bywają niewidoczni na drodze.
Dużym zagrożeniem mogą być także otwarte studzienki kanalizacyjne, które są częstym widokiem na albańskich ulicach. W Albanii na terenie zabudowanym możemy poruszać się maksymalnie 40 km/h, natomiast poza obszarem zabudowanym limit prędkości wynosi 80-90 km/h. Ograniczenie na autostradach wynosi 110 km/h.
Poruszając się po albańskich drogach, warto być maksymalnie skupionym i ostrożnym. Po pierwsze, ze względu na stan dróg. Po drugie, z powodu trudnych do przewidzenia zachowań kierowców. Początkowe zaskoczenie dość szybko jednak mija, a do miejscowego sposobu jazdy i posługiwania się klaksonem łatwo się przyzwyczaić.
Albańczycy nie wykazują żadnej tolerancji względem pijanych kierowców – nie można spożyć ani promila alkoholu wsiadając do samochodu.
Paliwo jest dość niskiej jakości. Najlepiej zatrzymywać się na autoryzowanych stacjach.
- cardini
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 2017
- Kolor: Lightning blue
Zbliżamy się do wyjazdu. To już za tydzień!
Przygotowałem Wam checklistę rzeczy, które koniecznie trzeba wziąć:
1. Potwierdzenie przelewu (zaliczka) za Prince Hotel w Shengjin
2. Paszporty
3. Zielona karta
4. Winiety
5. Radiotelefony
6. CB Radio
7. Kamizelki odblaskowe
8. Ubezpieczenie podróżne - numer polisy (jeśli wykupiliście)
9. Kamery / aparaty (jeśli planujecie). Ja biorę GoPro jak na Rumunię
10. Pisemne pozwolenie od właściciela auta lub leasingodawcy, jeśli nie jesteście właścicielem.
Jeszcze informacyjnie jedna sprawa, o której może nie wszyscy wiedzą. W krajach, w których będziemy przybywali lub przejeżdżali, są różne strefy roamingu:
Czechy, Słowacja, Węgry, Chorwacja - strefa EURO - obecnie bezpłatne połączenia
Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania - strefa 1 - opłaty zależne od operatora, ale wydaje mi się, że wszędzie będzie tak samo. U mnie 5zł za minutę połączenia i chyba 1zł lub 2zł za SMS.
To tak żeby ktoś się nie zdziwił później jak będzie pół dnia na telefonie wisiał
2. Paszporty
3. Zielona karta
4. Winiety
5. Radiotelefony
6. CB Radio
7. Kamizelki odblaskowe
10. Pisemne pozwolenie od właściciela auta lub leasingodawcy, jeśli nie jesteście właścicielem.
Jeszcze informacyjnie jedna sprawa, o której może nie wszyscy wiedzą. W krajach, w których będziemy przybywali lub przejeżdżali, są różne strefy roamingu:
Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania - strefa 1 - opłaty zależne od operatora, ale wydaje mi się, że wszędzie będzie tak samo. U mnie 5zł za minutę połączenia i chyba 1zł lub 2zł za SMS.
To tak żeby ktoś się nie zdziwił później jak będzie pół dnia na telefonie wisiał
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Na szczescie do naszej komunikacji beda radiotelefony ale lepiej byc swiadomym bo potem mozna sie zdziwic, zapomniales dodac ze internet jest tez drogi i kilka teledyskow na YT moze nasz kosztowac sporo w PLAy 20zl za 1 MBcardini pisze:Zbliżamy się do wyjazdu. To już za tydzień!
2. Paszporty
3. Zielona karta
4. Winiety
5. Radiotelefony
6. CB Radio
7. Kamizelki odblaskowe
Ostatnio zmieniony 2017-08-18, 17:37 przez siara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janosik
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang V manual
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: czarny diament
- Stajnia: Stajnia Świętokrzyska
Zazdroszczę Wam tej wyprawy. Byłem w tym roku na wakacjach w Bułgarii nad Słonecznym Brzegiem. Też leciałem autem ale niestety nie Mustangiem
Podczas całej podróży Słowacja Węgry Rumunia i Bułgaria nie spotkałem ani jednego Mustanga po drodze więc będziecie nie lada atrakcją w tamtym regionie ... zwłaszcza takie fajne stado
Pozdrawiam i życzę szybkiej ale bezpiecznej podróży
Podczas całej podróży Słowacja Węgry Rumunia i Bułgaria nie spotkałem ani jednego Mustanga po drodze więc będziecie nie lada atrakcją w tamtym regionie ... zwłaszcza takie fajne stado
Pozdrawiam i życzę szybkiej ale bezpiecznej podróży
Czarny Diament V6 2012 manual http://forum.mustangklub.pl/forum/viewt ... 85&t=13404" onclick="window.open(this.href);return false;
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Czy ktos jest zainteresowany pokojem z widoczkiem na wode doplata 10e do pokoju. Jesli tak prosze o info nic nie obiecuje ale moze sie uda zalatwic :-)
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Siquku pisze:jeżeli ta woda to będzie otwarte morze to poproszę
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Tak dla przypomnienia jaki jest cel
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Tu jest oficjalna strona na winiety https://www.eznamka.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zwykle numery rejestracyjne wchodza niestety na imienne nie mimo iz na tej samej stronie w tamtym roku bez problemu kupilismy.
Roznica taka ze na Polskiej stronie da sie kupic ale (pomine cene 80zl) wysylaja potwierdzenie listem ktore normalnie na maila przychodzi za te 20zl wiecej tylko czas ...
Dzwonilem do nich bo jest infolinia i Pani mila twierdzi ze numer rejestracyjny ktory jej podalem jej wchodzi ze mam cos nie tak z komputerem...
Zwykle numery rejestracyjne wchodza niestety na imienne nie mimo iz na tej samej stronie w tamtym roku bez problemu kupilismy.
Roznica taka ze na Polskiej stronie da sie kupic ale (pomine cene 80zl) wysylaja potwierdzenie listem ktore normalnie na maila przychodzi za te 20zl wiecej tylko czas ...
Dzwonilem do nich bo jest infolinia i Pani mila twierdzi ze numer rejestracyjny ktory jej podalem jej wchodzi ze mam cos nie tak z komputerem...
- siara
- Stowarzyszenie MKP
W Kudowie na miejscu WINIETA na czechy 10 dni 65zl tylko jesli kupicie w czwartek to proscie by zaznaczyli od piatku
Ten co nie ma moze kupic winiete podczas wymieniany waluty gdy na kolacje bedziemy jechali ok 18:30 i bedzie z glowy z zaznaczeniem ze od piatku 10 dni czyli od 25.08!
Ten co nie ma moze kupic winiete podczas wymieniany waluty gdy na kolacje bedziemy jechali ok 18:30 i bedzie z glowy z zaznaczeniem ze od piatku 10 dni czyli od 25.08!
- robin
- Stowarzyszenie MKP
- Model: S550
- Stajnia: Stajnia Bydgoszcz
sledze .. czytam i zazdroszcze!!!
i dzieki bo zerkam tez na positivo!!
trzymam kciuki i mega wyprawy!!
- siara
- Stowarzyszenie MKP
NA wode ognista?SPONTAN pisze:Dla nas, poproszę pokoik z widoczkiem na wodę
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Jak bedziecie zazdroscic to cos bedzie nie tak bo tak zawsze jest.robin pisze:sledze .. czytam i zazdroszcze!!!
Po prostu trzymac kciuki by bylo wszystko ok