Zakup Mustanga 2016 jako daily car

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

Patp
Młodszy Forumowicz

Re: Zakup Mustanga 2016 jako daily car

Post autor: Patp » 2016-05-15, 18:56

lukas220 pisze:Proponuję zwrócić się do forumowego kolegi Karola lub Max'a :padam: Gdyby nie pewne okoliczności, na 100% kupiłbym samochód przez firmę AsProfi. Pomijając sprawy organizacyjne w sprowadzeniu samochodu, które są załatwiane po samo dostarczenie wozu pod dom, możesz liczyć na świetną doradę dot. późniejszej eksploatacji konia :ok:

Gdzie moge znalezc jakis namiar ?
Rozumiem ze sprowadza z EU / USA ?

OK mam namiar na FB, napisze dzis do nich - dzieki!

Awatar użytkownika
BaPit
Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: black mat
Kontakt:

Post autor: BaPit » 2016-05-15, 19:02

VinyL pisze:Patp

Nie uznaje aut na gnojówkę ( disel ) :D . Disel jest zacny w kutrach rybackich, spychaczach, walcach drogowych, etc... :P
Mam podobnie. Każde z moich aut ma wolnossący silnik benzynowy i napęd na tył (no, czwarte auto żony ma 4x4, ale tu musiałem się ugiąć :( - kobity uparte "som"). Osobiście silniki diesla cenię sobie bardzo wysoko i bardzo dobrze mi się kojarzą. Przez parę lat mieszkałem niemal na środku Morza Śródziemnego i baardzo dużo pływałem promami. Spaliny diesla przed wjazdem na prom kojarzyły mi się z kolejną wyprawą/przygodą. I właśnie promy włączyłbym na Twoją listę :)

Wracając do tematu. Jeśli Kolega rzeczywiście robi takie przebiegi i myśli o LPG, to ja osobiście odradzałbym Mustanga jako daily cara. Wiadomo - Mustang najfajniejszy na świecie jest, ale jako auto główne mające robić 40k km rocznie, to chyba nie jest najlepszy pomysł. 2.3 w ogóle bym odpuścił, jeśli miałoby być gazowane i robić duże przebiegi. V8 nawet gazu spali sporo. 3.7 ostatecznie ok, ale umówmy się... To nie będzie optymalne rozwiązanie. Mustang nie jest najwygodniejszym autem na świecie, a jak Kolega planuje dużo jeździć, to prędzej, czy później będzie taki wybór przeklinał. A lepiej, jak Mustang kojarzy się dobrze, niż źle :)

Pozdrawiam,
Bartek

Awatar użytkownika
VinyL
Młodszy Forumowicz

Post autor: VinyL » 2016-05-15, 19:07

Patp

Nie wiem z jakiego city jestes ;) , ale P. Krzysztof z Opola to zacna persona i zna się na rzeczy - oficjalny pracownik salonu Forda - wal śmiało memberlist.php?mode=viewprofile&u=5090" onclick="window.open(this.href);return false;
Wytłumaczy i doradzi wszystko ;)

Awatar użytkownika
VinyL
Młodszy Forumowicz

Post autor: VinyL » 2016-05-15, 19:09

BaPit

Prom dopisuje do listy :P . Przypomniałeś mi ostanie wakacje na Korsyce i płynięcie promem z Livorno do Basti - strasznie to dymi i śmierdzi - wiadomo disel ;)

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz
Model: 2016 Mustang GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Magnetic

Post autor: stanglex » 2016-05-15, 19:09

Patp pisze:Moze dla rozluznienia skupmy sie na tym;

1. Czy Mustang nadaje się w ogóle na daily cara ?
3. Kupować w PL czy ściągać z USA, ew. szukać w Europie (nie lubie przepłacać)
4. Z tego co zdarzylem wyczytac, auta w salonach w PL schodza jak swierze bułki ?
6. Koszty serwisu, normalne czy absurdanie wysokie ?
7. Manual vs Automat ? Na co dzien jestem przyzwyczajony do DSG...
ad. 1 jeśli dla dwóch osób, to tak. To auto gran turismo, nie sportowe taczki. Pamiętaj jednak, że mustang zimą to wyzwanie, to nie jest przewidywalny pasek tdi, czy nawet tylnonapędowe bmw, gdzie systemy kontroli pojazdu naprawdę działają.
ad. 3 jak chcesz, masz na miejscu w salonie z gwarancją lub może taniej ale bez gwarancji, cały lub nawet meksykański składak ;) opcji jest dużo, Twój wybór.
ad. 4. tak, termin oczekiwania to minimum 6 miesięcy, a nierzadko 10,
ad. 6. to nie porsche,
ad. 7. wcześniej miałem auta z dsg i dla mnie tylko automat. Automat w mustangu nie chodzi jak dsg, ale nie jest źle, to chyba ta sama skrzynia ZF, co w BMW F01.

LPG? np. wolę nie mieć kobiety niż mieć tipsiarę w białych kozaczkach. Twój wybór ;) :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2016-05-15, 19:23 przez stanglex, łącznie zmieniany 3 razy.

Z: 05/2015
O: 04/2016

Awatar użytkownika
BaPit
Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: black mat
Kontakt:

Post autor: BaPit » 2016-05-15, 19:20

VinyL pisze:Przypomniałeś mi ostanie wakacje na Korsyce i płynięcie promem z Livorno do Basti - strasznie to dymi i śmierdzi - wiadomo disel ;)
Oj, tę trasę też zaliczyłem swojego czasu. Korsyka przepiękna, choć ludzie specyficzni. Kuchnia też... Najadłem się dopiero po kursie do Nicei :)

Ja smrodu promowych diesli nawąchałem się głównie kursując po Grecji. Setki kursów, fajne podróże, piękne chwile, ale jak się człowiek rozmnożył, czas było zabrać się za interesy i po paru ładnych latach w willi z widokiem na Morze Egejskie, przyszedł czas na powrót do PL :)

Patp
Młodszy Forumowicz

Post autor: Patp » 2016-05-15, 19:22

BaPit pisze:

Wracając do tematu. Jeśli Kolega rzeczywiście robi takie przebiegi i myśli o LPG, to ja osobiście odradzałbym Mustanga jako daily cara. Wiadomo - Mustang najfajniejszy na świecie jest, ale jako auto główne mające robić 40k km rocznie, to chyba nie jest najlepszy pomysł. 2.3 w ogóle bym odpuścił, jeśli miałoby być gazowane i robić duże przebiegi. V8 nawet gazu spali sporo. 3.7 ostatecznie ok, ale umówmy się... To nie będzie optymalne rozwiązanie. Mustang nie jest najwygodniejszym autem na świecie, a jak Kolega planuje dużo jeździć, to prędzej, czy później będzie taki wybór przeklinał. A lepiej, jak Mustang kojarzy się dobrze, niż źle :)

Pozdrawiam,
Bartek
Własnie takiej odpowiedzi sie obawialem... :kwasny:
Musze się przejechać koniecznie takim Mustangiem i wtedy podejme decyzje

Patp
Młodszy Forumowicz

Post autor: Patp » 2016-05-15, 19:23

Nie wiem z jakiego city jestes ;) , ale P. Krzysztof z Opola to zacna persona i zna się na rzeczy - oficjalny pracownik salonu Forda - wal śmiało memberlist.php?mode=viewprofile&u=5090" onclick="window.open(this.href);return false;
Wytłumaczy i doradzi wszystko ;)
Jestem z okolic Kalisza, Ostrowa Wlkp, do Opola nie daleko
Na pewno sie odezwe do p. Krzysztofa
Dzieki

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-05-15, 19:56

Spalanie? Jakie spalanie? Mam Kojota AT i pali mi 12 srednio i robie srednio 30k rocznie(Kon ma po 3 miechach 6tys). Stare kombi 3.0 V6 D AT pali 9-10...raz jeszcze, jakie spalanie? ;)

Awatar użytkownika
VinyL
Młodszy Forumowicz

Post autor: VinyL » 2016-05-15, 19:56

BaPit pisze:
Oj, tę trasę też zaliczyłem swojego czasu. Korsyka przepiękna, choć ludzie specyficzni. Kuchnia też... Najadłem się dopiero po kursie do Nicei :)

Ja smrodu promowych diesli nawąchałem się głównie kursując po Grecji. Setki kursów, fajne podróże, piękne chwile, ale jak się człowiek rozmnożył, czas było zabrać się za interesy i po paru ładnych latach w willi z widokiem na Morze Egejskie, przyszedł czas na powrót do PL :)

Korsyka - 3 tygodnie pięknych krętych dróg z cudownym Cap Corse, winem, serami - generalnie piękna wyspa. Ludzie - cóż bardzo dumni, kochający wolność ( jak Baskowie w Hiszpanii ), zupełnie inni od Francuzow z kontynentu. Mógłbym tam mieszkać... :P

Z dobrego ( willa, itp. ;) ) w " dobrą zmianę " , nie zazdraszczam... :D

Awatar użytkownika
Pyra
Młodszy Forumowicz
Model: zamówiony
Kolor: Ruby Red

Post autor: Pyra » 2016-05-15, 20:03

Ja tam biorę Mustanga jako "daily car". Co prawda nie robię po 40 tys. km / rok ale za to mam dziecko ( prawie 1,5 roczne ). Życie jest za krótkie żeby tak wszystko analizować. Pomyśl ile radości Ci ten samochód sprawi na co dzień. Jedyne czego się obawiam to zostawić Mustanga na parkingu pod jakąś galerią :przestraszony:

Awatar użytkownika
mdziak
Rodzynki Stowarzyszenie MKP
Model: 2011 Premium
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White

Post autor: mdziak » 2016-05-15, 20:04

od 2 lat moje malenstwo - 3.7 to moj jedyny samochod - daily i od swieta :serce: takze zima
srednio rocznie kolo 20 tys km pokonujemy razem

Obrazek

Patp
Młodszy Forumowicz

Post autor: Patp » 2016-05-15, 20:28

kaskader bart pisze:Ja pier@#@@e! Jacy tu są znawcy co można a co nie można w mustangu. Przecież to auto głównie kojarzy sie z wolnością, z wolnością wyboru także. Jakoś jak caniggia miał turbo gt z lpg to nikt mu nie jechał. Sam mam lpg w moim prawie 500hp roushu.Zluzujcie trochę. A co do jazdy na codzień mustangiem to całe usa jakos nie ma z tym problemu. Ja uważam że nowa generacja jest do tego stworzona. Musisz sie tylko pogodzić z tylko dwoma drzwiami ;) Przy rodzinie może to być upierdliwe.
Mustang ma byc daily tylko dla mnie, moja dziewczyna ma swoje auto (nowe i20, 5d, w dieslu) wiec nawet jak za jakiś rok czy dwa pojawi się dziecko, to zawsze będziemy mieli czym jeździć, jeśli Mustang nie okaże się przyjacielem rodziny 2+1 :cwaniak:

Postanowiłem że przejade się 2.3 EcoBoost i V8mka i zdecyduje, czy jeden, czy drugi, czy żaden
Teraz lookam gdzie można taką przejażdżkę sobie zafundować, z tego co widze do w Opolu maja V8 na test drive, a pod Krakowem jest prywatna oferta sprzedaży 2.3 (wrzucalem linka w 1 poście)

Patp
Młodszy Forumowicz

Post autor: Patp » 2016-05-15, 20:30

veeefour pisze:Spalanie? Jakie spalanie? Mam Kojota AT i pali mi 12 srednio i robie srednio 30k rocznie(Kon ma po 3 miechach 6tys). Stare kombi 3.0 V6 D AT pali 9-10...raz jeszcze, jakie spalanie? ;)
Robisz 40kkm rocznie ?
Jakbym robił 10kkm, albo nawet 15kkm rocznie, to nie płakałbym nad spalaniem na prawde, uwierz mi :oczami:

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-05-15, 20:45

Przeciez napisalem ile robie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”