Zmiana podświetlenia - JAK?

Moje boje, czyli poprawiamy fabrykę... - Gotowe Poradniki . Zanim zaczniesz nowy temat - PRZECZYTAJ TO

Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski

ODPOWIEDZ
Talent
Forumowicz
Model: GT Convertible
Silnik: V8 4.6
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Zmiana podświetlenia - JAK?

Post autor: Talent » 2013-12-08, 18:35

W moim koniu mam różne możliwości podświetlenia zegarów. Jako, że kolorystyka auta jest czerwona, w takim też kolorze podświetlam zegary. Niestety ale producent zapomniał o podświetleniach panelu głównego/konsoli, w której umieszczone jest radio. Zmieniam Shakera więc kolorystykę radia dostosuję ale.. Co z przyciskami nad i pod radiem, które na stałe świecą w kolorze zielonym?

Bawił się ktoś z Was może w zmianę podświetlenia tych przycisków? Możecie kogoś polecić lub dać jakieś wskazówki? :)

Awatar użytkownika
sim
Stowarzyszenie MKP
Model: '87 GT Convertible
Silnik: V8 5.0
Kolor: Szary

Re: Zmiana podświetlenia - JAK?

Post autor: sim » 2013-12-08, 19:02

Zmieniałem w już w kilku różnych autach podświetlenie zarówno poprzez w wymianę diod jak i zastępowanie żarówek diodami. W Mustangu na 99% są już diody, trzeba więc ostrożnie rozebrać włączniki i przelutować je na takie o odpowiednim napięciu i kolorze.

Awatar użytkownika
AdamSz
Forumowicz
Model: 2006 Deluxe Copue
Silnik: V6 4.0
Kolor: Black

Post autor: AdamSz » 2013-12-08, 19:27

Dokładnie tak jak pisze kolega wyźej ja na razie wymieniłem w przełącznikach od opuszczania szyb i blokowania Drzwi! Kupowałem po prostu diody i świeca dużo mocniej ;)

Dreams Come True :]

Pozdrawiam,
Adam

Talent
Forumowicz
Model: GT Convertible
Silnik: V8 4.6
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Post autor: Talent » 2013-12-08, 19:58

Dzięki Panowie za pomoc :)

O przełącznikach w drzwiach zapomniałem ;)

Czyli zwykłe: DIODY CZERWONE?

Widzę, że są różne: 3, 5, 8, 12 mm.. więc muszę tylko to sprawdzić i będę działał w garażu ;)

Awatar użytkownika
sim
Stowarzyszenie MKP
Model: '87 GT Convertible
Silnik: V8 5.0
Kolor: Szary

Post autor: sim » 2013-12-08, 21:29

Najpewniej będą to diody 3 mm, lub diody SMD (montowane nieprzewlekanie, tylko powierzchniowo), to znaczy takie najczęściej spotykałem w elementach wyposażenia auta.

W niektórych sytuacjach, (ale tu raczej takiej nie będzie) może okazać się, że trzeba by zmienić wartość rezystora ograniczającego prąd i napięcie w szeregu z diodą, bo diody czerwone i pomarańczowe mają napięcie pracy 1,8-2,2V przy prądzie optymalnym ok. 10 mA (pozostałe kolory 3,0-3,4V), także zmiana koloru czasem może spowodować wzrost prądu płynącego przez diodę co na dłuższą metę może być dla niej zabójcze.

I ważna sprawa dioda ma oczywiście polaryzację także odwrotne jej wlutowanie spowoduje, ze nie będzie świecić.

Awatar użytkownika
AdamSz
Forumowicz
Model: 2006 Deluxe Copue
Silnik: V6 4.0
Kolor: Black

Post autor: AdamSz » 2013-12-08, 23:43

najlepiej rozebrać i odpiero zobaczyć jakie. W przełącznikach na pewno są 3mm, ja zrobilem niebieskie i jest super! bo zegary tez ustawilem na niebiesko ;) w przyszlym roku jak sie uda to wszystko bedzie na niebiesko :D

Dreams Come True :]

Pozdrawiam,
Adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak to zrobić - Gotowe poradniki”