[1965] Sportowe pasy - wyjmowalne

Moje boje, czyli poprawiamy fabrykę... - Gotowe Poradniki . Zanim zaczniesz nowy temat - PRZECZYTAJ TO

Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pluzz
Forumowicz
Model: Coupe 289 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: bialy
Kontakt:

[1965] Sportowe pasy - wyjmowalne

Post autor: pluzz » 2009-07-26, 21:35

Gdzies juz pisalem, ze mam taki plan. Zamontowac sportowe, trzy-punktowe pasy. Tak, zeby sie czuc bezpieczniej na dlugich i szybkich trasach. :)

Najpierw przemyslalem cala sprawe i wydawalo mi sie, ze mialem dosc dobry pomysl. Nie chcialem wiercic kolejnych dziur w budzie bo i tak pod tylna kanapa jest ich juz duzo (mocowanie wydechu, tylnych pasow i jakies dziurki po wczesniejszych instalacjach...). Moje pasy montuje sie tak, ze dwa punkty sa po bokach siedzenia a trzeci z tylu za siedzeniem. Sprobowalem wiec wykorzystac istaniejace dziury.

Mocowanie boczne? Pikus - juz sa odpowiednie sruby zamowilem wiec u ojca kawalek blachy wedlug mojego projektu.
Obrazek
Obrazek
Naklada sie go obok mocowania oryginalnych pasow i wpina w nie pasy sportowe.
Obrazek

Z tylu pomyslalem, ze wykorzystam istaniejace dziury. Najbardziej po srodku siedzenia wychodzily sruby mocujace wydech. Plan byl taki, zeby zastapic dolna srube na odpowiednio zmodyfikowana z oczkiem do przyczepienia pasa. Jak pomyslalem tak zrobilem i bylem bardzo zadowolony.
Obrazek
Dla wzmocnienia podlozylem konkretna podkladke od strony wnetrza. Od zewnterznej strony (podwozie) za podkladke sluzy blacha od mocowania wydechu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I wszystko byloby pieknie gdyby nie:
+ fakt, ze po zalozeniu dywniku oraz mocowania oryginalnych pasow jest bardzo malo miejsca na doczepienie pasow sportowych do tych jajowatych blach :wstyd:
+ fakt, ze moja wielka podkladka i sruba do mocowania pasa z tylu zaslonila dziure do zamocowania oparcia :wstyd:
Obrazek

Takze sukces poniekad polowiczny. Mysle, ze usune wielka podkladke spod tej oczkowej sruby i odslonie miejsce do mocowania oparcia. Dodatkowo musze wymyslec jakis kolnierz, zeby sportowy pas nie kaleczyl tapicerki wychodzac z tylu miedzy siedzeniem a oparciam.

TUTAJ tez mam prosbe do wlascicieli I-generacji. Czy moze ktos podeslac fotki jak wielke szpary sa miedzy oparciem a tymi blachami po bokach? Jakos tego wczesniej nie zauwazylem a po skompletowaniu wnetrza po kazdej stronie oparcia mozna dlon wcisnac!!!

Poza tym bylbym wdzieczny za fotki ze sposobu zamocowania tylnej polki.

Dzieki

Tomasz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dezo
Forumowicz
Model: BULLITT
Kolor: HG
Kontakt:

Post autor: Dezo » 2009-11-06, 14:50

Hmm, jako purysta nie wypowiadam się na temat Twoich wyczynów z pasami... moje zdanie znasz.
Tylną półkę (to kawałek dykty jest zwykły, pomalowany na czarno...) po prostu wsuwam między metalową podstawę półki i uszczelkę tylnej szyby. Można ją przykręcić 2 wkrętami do podstawy, tuż za/nad oparciem kanapy. Fotki jak zrobię, to prześlę.

Samotny Wilk

Bero
Kontakt:

Post autor: Bero » 2009-12-18, 19:40

powiem tak: zeby bylo zgodnie z przepisami sportowymi musisz wspawac jakies tam plytki. sruby natomiast maja byc z oczkiem na koncu i przez nie przeciagasz kaabinczyk. taka sruba kosztuje na allegro ok 10 zl :)

Awatar użytkownika
pluzz
Forumowicz
Model: Coupe 289 V8
Kolor: bialy
Kontakt:

Post autor: pluzz » 2009-12-19, 14:36

Bero - dzięki za uwagi. Mi nie chodziło o specyfikacje sportową tylko o większe bezpieczeństwo "w razie Niemca"...

Mam te śruby z oczkiem, ale nie było dla nich wystarczająco dużo miejsca bez potrzeby wiercenia. A te "blaszki", o których mówię to nie jakieś tam popierdółki. One są wycięte z piły trakowej - hartowana stal, itp., itd...

Tak jak wspomniałem, chciałem mieć poczucie większego bezpieczeństwa na dłuższe trasy i możliwość szybkiego powrotu do oryginalnego wyglądu.

Tomasz
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak to zrobić - Gotowe poradniki”