mam podstawowe pytanie pewnie zawracam glowe ale nie doczytalem jeszcze ile L oleju wchodzi do silnika V6?? kestem wlasnie przed wymiana jeszcze jakies 1000km
a co do oleju to polecam Statoil zloty 5W30 jezdze na nim juz od x lat wszystkimi samochodami i naprawde go polecam z tego wzgledu ze jesto to jedeen z nielicznych olejow nie rozlewanych w PL a w szwecji. Te wszytskie mobile texaco to jest delikatnie mowiac gowno, ale to tylko moja sugestia.
Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D
ja dzisiaj wymienilem olej w moim czarnuchu...
nowy olej to Royal Purple 5W20 XPR
filtr oleju zalozylem K&N
wrazenia z jazdy po zmianie oleju?
moge opisac w jeden sposob: poczulem jakbym nagle przesiadl sie z malucha do BMW
silnik chodzi znacznie ciszej, przyspieszenie wzroslo znacznie... trudno mi to ocenic bez przyrzadow ale roznica jest odczuwalna:)
XPR byl wart swojej ceny
...i jeszcze jedno... ten olej ma rzeczywiście czarno-fioletowy kolor
[quote:67ecccc0cf="escalar"]poczulem jakbym nagle przesiadl sie z malucha do BMW
silnik chodzi znacznie ciszej, przyspieszenie wzroslo znacznie... trudno mi to ocenic bez przyrzadow ale roznica jest odczuwalna:) [/quote:67ecccc0cf]
To na czym Ty wcześniej jeździłeś, że aż tak? na tawocie?
You can never have too much power, just not enough traction.
[quote:4b4598d30f="DarentyV8"][b:4b4598d30f]horse[/b:4b4598d30f] ja w Mustangu od nowości (2005r) jeżdże na Mobil1 5W-50 Fully Synthetic i wszystko jak żyleta Ripostuje więc! [/quote:4b4598d30f]
wiesz ja wczesniej jezdzilem wlasnie na statoilu Lancia Kappa i tez byla zyleta, do czasu kiedy ojciec mi skrecil glowe wlasnie mobilem synthetic'em o tych samych parametrach 2miesiace sie jeszcze pocieszylem dobra lancia silnik do remontu.
Co sie potem potwierdzilo jak gadalem z mechanikiem co sie zajmuje wlochami powiedzial ze w zyciu mobila zeby nie lac bo juz nie jeden sie tak zalatwil. i od tamtej pory znow jezdze na statoilu i nie ma problemow.
!!!! ALe zaraz zaraz nikt nadal nie udzielil najwazniejszej informacji - ile oleju wchodzi??? - Tylko zajmujecie sie glupotami!!!!
Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D
[quote:2fb78a5349="DarentyV8"][quote:2fb78a5349="escalar"]poczulem jakbym nagle przesiadl sie z malucha do BMW
silnik chodzi znacznie ciszej, przyspieszenie wzroslo znacznie... trudno mi to ocenic bez przyrzadow ale roznica jest odczuwalna:) [/quote:2fb78a5349]
To na czym Ty wcześniej jeździłeś, że aż tak? na tawocie? [/quote:2fb78a5349]
wczesniej mialem filtr motorcrafta i fabryczny olej (to byla pierwsza zmiana oleju)
Kurde tak wszyscy piszą o tym Royal Purple.. chyba na najbliższą wymianę się pokusze z ciekawości na taki zestawik jak Ty [b:673191bcb9]escalar[/b:673191bcb9]
Zobaczę czy coś się zmieni czy to raczej kwestia "nastawienia psychicznego"
u mnie nastawienie psychiczne nic juz nie zmieni nie mam wyboru bo w garazu Royal Purple XPR 5W20 lezy jeszcze ok. 30 litrow ... na rok z pewnoscia wystarczy....
kupilem cala banke 5 galonow + 12 kwart....
Ale typ cene zaj*bał http://allegro.pl/item593453553_olej_5w ... rtowy.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Właśnie przedzwoniłem sobie do kumpla do NY do motoryzacyjnego i powiedział że 1 quart sprzedają po niecałe 13$ (koszty wysyłki dla mnie = 0 )
13$ x ~3.7 PLN = 48,10 PLN x 6 butelek (1 wymiana) = 288,60 PLN
A typ chce 170 PLN za quart!
No i jeszcze filtr K&N coś ponad 10$.. w tą czy w tą w 300 PLN wymiana czyli normalnie w kosztach