Mustang

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
TK1990
Model: Gt

Mustang

Post autor: TK1990 » 2018-07-08, 13:07

Witam serdecznie, mam odlozone 50k i chciałbym kupić Mustanga 4,0 v6 w LPG. Jednak nie zarabiam nie wiadomo ile i chciałbym się dowiedzieć jakie są koszty utrzymania (na myśli mam serwis) autkiem zamierzam robić max. 10000 rocznie. Jeśli chodzi o spalanie to w gaziaku nie jest tragicznie, ale boję się o pożarcie gdy coś się popsuje. Druga kwestia, w jaki Gaz najlepiej doinwestowac?

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Niebieski

Re: Mustang

Post autor: Rezor » 2018-07-08, 14:41

To lepiej sobie odpuść. Moje zdanie na temat amerykanów jest takie że albo trzeba mieć dużo czasu i smykałke do grzebania albo trzeba być przygotowanym na wydatki. W tej kwocie znajdziesz v6 dobrze utrzymane ale jak to nie zabawka na pół roku to dobrze mieć przygotowane 5k na gruby serwis(Hamulce, płyny, rozrzad itp). Do tego po paru dniach od zakupu będziesz chciał coś wymienić albo zmodyfikować bo to Mustang i każdy go robi jak chce :D

Edit: a co do cen części to w porównaniu z np e klasą są normalne, a w porównaniu z golfem czy passatem b6 jest już ciut drożej :) no i mirki w warsztatach albo cię pogonia albo zwietrza kasę :p

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

Zamoyski
Młodszy Forumowicz
Model: V6 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Czerwony

Post autor: Zamoyski » 2018-07-08, 23:27

Jako dość świeży mustangowiec niestety muszę poprzeć kolegę powyżej. W pierwszym miesiącu już zrobiłem listę rzeczy które chciałbym wymienić/poprawić/zastąpić, zacząłem sobie podliczać - i gdy byłem mniej więcej w połowie listy a doszedłem do wyrównania wartości samochodu, przestałem liczyć :rotfl:
Mustangi to auta które proszą się o zadbanie i inwestowanie. A wiadomo że do takiego auta nie wsadza się chińszczyzny, tylko elementy jak najlepszej jakości. Począwszy od fabrycznego zawieszenia które przy starciu z polskimi drogami nie wypada za dobrze, kończąc na modyfikacjach silnika i detailingu zewnętrznym.

Kup coś na codzień, odłóż resztę do skarbonki i zbieraj. Jak już się zaraziłeś to cię nie puści, ale nie wpędzaj się w samochód na który cię nie stać i sprzedasz go po pół roku.

Awatar użytkownika
s4e
Forumowicz
Silnik: V6 4.0
Kolor: szary

Post autor: s4e » 2018-07-09, 07:39

Mi sie wydaje, ze Koledzy wyzej troche przesadzaja. Utrzymanie forda 5gen nie jest przesadnie drogie, chyba ze idzie sie w tuning a to nigdy nie jest tanie.
PS: akurat mam na sprzedaz swoje V6 LPG i to za ok 4/5 Twojego budzetu ;)

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2018-07-09, 08:34

Też tak sądzę, V gen nie jest autem drogim w utrzymaniu, klocki, filtry, oleje są dostępne na półkach w normalnych cenach. W razie awarii jest parę sklepów z częściami do amerykańców jak i warsztatów, które się specjalizują w takich autach, a nawet jeżeli nie to te auta nie są jakieś super skomplikowane. Grunt abyś kupił auto z głową.

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -

Awatar użytkownika
TomiTomi
Forumowicz
Model: 1968 coupe
Silnik: inny V8
Kolor: Highand Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: TomiTomi » 2018-07-09, 09:56

mi też się wydaje, że jeżeli ktoś pompuje kasę w mustanga to albo chce i go modyfikuje po swojemu albo kupił tzw. "ulepa" za pół darmo i musi pompować pieniądze.... Ja osobiści mam konia od ponad roku i oprócz wymiany podstawowych rzeczy to wymieniłem jedynie poduszkę silnika .... jeżdżę na co dzień, dbam i się cieszę. Ale fakt, niby samochód mało skomplikowany a w byle jakim warsztacie nie naprawisz, nie wszyscy chcą/wiedzą jak podejść do tego samochodu ....

Awatar użytkownika
KaMYk
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czarny

Post autor: KaMYk » 2018-07-09, 10:23

Trzeba rozdzielić koszty utrzymania w dobrym stanie technicznym od kosztów modyfikacji.
Koszty wymian eksploatacyjnych w układzie hamulcowym (klocki, tarcze), napędowym (rozrząd, sprzęgło), zawieszeniu (amortyzatory, wahacze, tuleje), kierowniczym ( końcówki drążków) są na poziomie aut europejskich o ile poruszamy się w zamiennikach. Są dostepne lepsze i gorsze, tańsze i droższe. Jest wybór. Oryginały z FoMoCo wychodzą drożej, ale też masakry jakieś nie ma. Tu raczej trzeba się liczyć bardziej z czasem niż z ceną. FoMoCo mało gdzie w Polsce są dostępne od reki. Jak chciałem oryginalne piasty przednie to musiałem te 2 miesiące na statek poczekać :)

Co do warsztatu, serwisuję w tym samym, co pozostałe europejskie auta. Fakt, mechaników mam tam dobrych, nie boja się wyzwań. Ceny na czynności biorą takie same, czy pojadę mustangiem czy citroenem C3 np. wymiana wahacza przedniego :) Także kwestia znalezienia mechanika z umiejętnościami a nie zmieniacza oleju.

Odrębnym zagadnieniem jest tuning auta, czyli wszelkie modyfikacje fabryki. tu niestety tanio nie jest, ale nie jest to też VW golf, gdzie na allegro od reki są setki ofert na używane, czy nowe części do tuningu. Nie każdy od razu chce tuningować mustanga. O ile mam jedno auta dość mocno zmodyfikowane w stosunku do seryjnego, o tyle mustanga właśnie chcę utrzymać w oryginale a nieliczne modyfikacje objęły tylko niektóre elementy zawieszenia jak sprężyny Eibach, tylne wahacze czy panhard. Chciałem tylko poprawić pracę zawieszenia, a wymieniane elementy i tak musiałem zmienić bo były wyeksploatowane.

Także mustang może być codziennym autem, którego serwisy eksploatacyjne nie zabijają kieszeni. Modyfikacje nie są tanie w każdym aucie, tylko, że akurat to, nie jest konieczne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne”