Ale od początku, w zimę doszło do awarii w trakcie jazdy i zapłon szlag trafił. To co mogłem zobaczyć na miejscu przy -18 stopniach to to że cewa na 4 cylindrze spuchła , poleciałem do domu podmieniłem wszystkie i dupa.
Mając dosyć tego j... mrozu skołowałem lawetę. Pomijam już dalszy etap bo to tylko wq... ciąg dalszy.
Dobra auto pojechało do warsztatu no i stwierdzili cewka - tak to ja już wiedziałem od razu , no ale warsztat nie odzywa się, ja dzwonię, nie odbierają i jakieś ciągle problemy komunikacyjne.
W sumie auto spędziło ponad 4 tygodnie jak nie lepiej nie informując mnie na bieżąco o postępach w warsztacie i nie byli w stanie ustalić o co chodzi ale w między czasie zdążyli podjechać z ecu do lokalnego "elektronika" no i po WIZUALNEJ diagnostyce komponentów stwierdzili - ten element do wymiany
Być może problem jest w cewkach bo nie wiem jakie są jeszcze sprawne przy ich diagnostyce. Zamówiłem nowe , będą jutro i zobaczę co się dzieje.
Póki co błędy na forscanie mam takowe:
Niestety oprócz błędów P0355/P0356 mam błędy P0740/P0743 w PCM a w OBDII, P0355-P/P0356-P/P0740-C
Robiłem forscanem paths, kasowałem tabelę skrzyni, itp ale d... cały czas jakieś jazdy.
Wiązki były sprawdzane i też wyglądają ok, to co było zastanawiające to olej w gnieździe świecy 4 cylindra, to by tłumaczyło działanie silnika do momentu nagrzania gdy olej czy też bardziej związki w oleju zaczęły się gotować i oblepiać porcelanę na świecy 4 cylindra a o przebicie już nie trudno i to zapewne to zaorało eku na amen bo przy takiej sytuacji robili diagnostykę i uruchamiali silnik. Wymieniłem dzisiaj uszczelniacze pokrywy zaworów , także powinno być ok no ale mam cały czas problem. Kto jest z rejonu i podjedzie, oczywiście normalna usługa ? Ja nie jestem czasowo w stanie się tym zając dlatego jest potrzebna konkretna osoba lub firma.
Dodam że można do mnie pisać o każdej godzinie pod nr 660 614 619 a dzwonić od 9-21.