Kontrolka ciśnienia powietrza ( koła )

Informacje i porady specyficzne dla silników V6

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

Awatar użytkownika
sad
Forumowicz
Model: 2011 Shelby Conv
Silnik: V8 5.4
Kolor: kona blue metallic
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Re: Kontrolka ciśnienia powietrza ( koła )

Post autor: sad » 2013-12-15, 11:11

Oddałem felgi do renowacji (piaskowanie, malowanie), panowie z serwisu musieli zdjąć czujniki oraz opaski, które mocują czujniki do felg.
Czy ktoś orientuje się gdzie będę w stanie kupić takie opaski? Oryginały dało się niestety tylko przeciąć.

Temat załatwiły zwykłe plastikowe opaski zaciskowe :)
Ostatnio zmieniony 2014-02-22, 00:15 przez sad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz
Model: Mustang conv. 2006
Silnik: V6 4.0
Kolor: skromny czarny

Post autor: adaslaw » 2014-02-03, 14:15

Cześć :)

Mam 2 komplety alufelg - z oponami zimowymi i letnimi. Odkąd kupiłem Mustanga (tak z 3 lata będzie), to zawsze z tymi czujnikami jest mniejszy lub większy problem :/ Obecnie, na zimówkach, znowu kontrolka zaczęła mi się non-stop świecić :/

W związku z tym mam kilka pytań (Mustang 2006/2007):
1. Czy przy zmianie jednego kompletu alufelg na inny, gdzie oba komplety mają czujniki, powinienem podpiąć się programatorem i coś skonfigurować, czy może nowy zestaw kól (zatem i czujników) powinien zostać przez komputer automatycznie wykryty?
2. Zakładając, że wszytko zawiedzie, to czy dobrze rozumiem, że tych bateryjek w czujnikach i tak nie idzie wymeinić, zatem i tak należy kupić nowe czujniki (z nowymi bateriami zamontowanymi w środku)?
3. Czy dobrze zrozumiałem w tym wątku, że obejmy na felgę, gdzie montowany jest czujnik, są jednorazowe i że chcąc kupić nowe 4 czujniki również należy kupić 4 nowe obejmy?

Pozdro i dozo na zlocie ;P
Adam

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Silnik: V8 4.6
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2014-02-03, 14:29

1. tak, trzeba przeprogramować, zajmuje może 20 sekund, programator warto kupić, grosze kosztuje, bo az 40$
2. tak
3. nie wiem

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2014-02-03, 14:36

caniggia pisze:1. tak, trzeba przeprogramować, zajmuje może 20 sekund, programator warto kupić, grosze kosztuje, bo az 40$
Programator jakiś mam ;) Do dziś się jego nie nauczyłem, ale ... będzie okazja ;)
Dziękuję za informacje.

btw:
Pytanie 4:
Czy jeśli sprawnych czujników jest 3, 2, 1 lub 0 to kontrolka również się świeci z racji, że nie widzi 4-tego sprawnego czujnika?

Pytanie 5:
Czy programator potrafi wyświetlić ile czujników widzi w swoim otoczeniu i ile z nich podaje poprawne, a ile niepoprawne ciśnienie?

Narka :)
Adam

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2014-02-03, 14:42

adaslaw pisze:
caniggia pisze:1. tak, trzeba przeprogramować, zajmuje może 20 sekund, programator warto kupić, grosze kosztuje, bo az 40$
Programator jakiś mam ;) Do dziś się jego nie nauczyłem, ale ... będzie okazja ;)
Dziękuję za informacje.

btw:
Pytanie 4:
Czy jeśli sprawnych czujników jest 3, 2, 1 lub 0 to kontrolka również się świeci z racji, że nie widzi 4-tego sprawnego czujnika?

Pytanie 5:
Czy programator potrafi wyświetlić ile czujników widzi w swoim otoczeniu i ile z nich podaje poprawne, a ile niepoprawne ciśnienie?

Narka :)
Adam
4 tak
5 programator nic nie wyświetla, programator to tylko przycisk

uzupełnię dalsze pytania:)
6 komputer fordowski też nie wyświetla który jest zly, tylko ze jeden z czujnikow jest zły
7. zły jest ten, który nie odpowiada na programowanie

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2014-02-03, 15:35

caniggia pisze: [..]
5 programator nic nie wyświetla, programator to tylko przycisk
[..]
Czy pisząc programator, nie masz na myśli SCT?

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2014-02-03, 15:51

Mam na myśli to:

http://www.ebay.com/itm/OEM-FORD-TPMS-S ... ea&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;

Numer części OE FORD 8C2Z1A203A

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2014-02-03, 16:07

caniggia pisze:Mam na myśli to:

http://www.ebay.com/itm/OEM-FORD-TPMS-S ... ea&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;

Numer części OE FORD 8C2Z1A203A
W opisie tegoż napisane jest:

Kod: Zaznacz cały

A TPMS is fitted as part of the valve assembly in most 2008-2011 Ford Vehicles.
Myślisz, że wskazany przez Cibie programator zadziała również w przypadku czujników montowanych w środku opony na obejmach wokół felg (bo w opisie wspominają o zaworach / wentylach)?

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2014-02-03, 16:09

Zadziała.

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2014-02-04, 00:02

[..]
caniggia, mam problem ze zrozumieniem tych czujników i tego programatora :/

Mam 2 komplety felg i oba mają czujniki ciśnienia powietrza.
Pierwszy komplet, letni, zakładam że jest kołami oryginalnymi (tymi od nowości) i te mają zamontowane po bożemu te oryginalne i fabryczne czujniki ciśnienia.
Drugi komplet, zimowy, również ma czujniki ciśnienia.

Załóżmy, że na komplecie pierwszym (letnim) te czujniki w miarę okej komunikują się z komputerem i w ich przypadku kontrolka problemu z ciśnieniem mi się na desce nie świeci.

Czy w takim razie, po założeniu kompletu drugiego (zimowego) ta kontrolka będzie mi się świeciła całą zimę, ponieważ po zmianie na koła zimowe nie kliknąłem tym programatorem za 40$?

Innymi słowy: czy bez kliknięcia programatorem na bank przez całą zimę będzie mi się świeciła kontrolka od ciśnienia powietrza?

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2014-02-04, 01:21

Tak

Awatar użytkownika
sad
Forumowicz

Post autor: sad » 2014-02-04, 13:25

adaslaw pisze:Cześć :)

Mam 2 komplety alufelg - z oponami zimowymi i letnimi. Odkąd kupiłem Mustanga (tak z 3 lata będzie), to zawsze z tymi czujnikami jest mniejszy lub większy problem :/ Obecnie, na zimówkach, znowu kontrolka zaczęła mi się non-stop świecić :/

W związku z tym mam kilka pytań (Mustang 2006/2007):
1. Czy przy zmianie jednego kompletu alufelg na inny, gdzie oba komplety mają czujniki, powinienem podpiąć się programatorem i coś skonfigurować, czy może nowy zestaw kól (zatem i czujników) powinien zostać przez komputer automatycznie wykryty?
2. Zakładając, że wszytko zawiedzie, to czy dobrze rozumiem, że tych bateryjek w czujnikach i tak nie idzie wymeinić, zatem i tak należy kupić nowe czujniki (z nowymi bateriami zamontowanymi w środku)?
3. Czy dobrze zrozumiałem w tym wątku, że obejmy na felgę, gdzie montowany jest czujnik, są jednorazowe i że chcąc kupić nowe 4 czujniki również należy kupić 4 nowe obejmy?

Pozdro i dozo na zlocie ;P
Adam
Ad. 3 - obejmy są "jednorazowe", ale nie zdejmujesz ich razem z czujnikiem. Moje zostały zdjęte do malowania.

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2014-02-04, 13:34

sad pisze: Ad. 3 - obejmy są "jednorazowe", ale nie zdejmujesz ich razem z czujnikiem. Moje zostały zdjęte do malowania.
Nie rozumiem :(
A to nie jest tak, że obejma to jedyny mechanizm, który przytrzymuje czujnik przy feldze?
Czyli jeśli zerwie się obejmę (np. przed malowaniem felg) to odchodzi od felgi również sam czujnik?

Awatar użytkownika
sad
Forumowicz

Post autor: sad » 2014-02-04, 17:14

Obejma trzyma mocowanie, w którym umieszczony jest czujnik. Z tego mocowania można wyjąć jeden czujnik i włożyć drugi.
Po zdjęciu obejmy z felgi mocowanie jednak nie odpadnie od felgi, bo jest do niej przyklejone. Nie za mocno, ale jednak przyklejone.

Podsumowując: wymieniasz sam czujnik - obejma i mocowanie zostają.
Malujesz felgi - niestety obejmy także trzeba dokupić (z czym mam problem, bo oryginały kosztują 120usd,a to w końcu kilka stalowych pasków..). Mocowania przeżywają demontaż i można użyć ich ponownie.

Nie wiem jak łatwiej to wytłumaczyć :)
Może uda mi się wieczorem cyknąć fotkę.

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2014-02-05, 00:30

Myslę że w Mustangu te czujniki są w ogóle zbędne , żeby jeszcze pokazywały na EViCu jakie jest ciśnienie to rozumiem ich sens ale tu nie ma żadnej kontroli , tylko jak ciśnienie spadnie poniżej nie wiadomo jakiej wartości to jest info .
I dlatego pieprze te monitorowanie ciśnienia i włożyłem wszystkie do koła zapasowego i spokój :D

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „4.0 V6 2005 - 2010”