Hamulec Ręczny '67

bębny, tarcze itd

Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kangur07
Młodszy Forumowicz
Model: Cobra
Silnik: V8 5.0
Kolor: Clearwater Aqua

Hamulec Ręczny '67

Post autor: Kangur07 » 2011-07-15, 23:38

Witam,
jestem nowy na forum.
W sumie dzisiaj przyjechał do domu mój nowy nabytek z USA, Mustang 1967 v8, 5.0 (Cobra).
Po uruchomieniu dźwięk z pod maski rewelacja.
Jednakże mam mały problem. Kontrolka od ręcznego się świeci - mimo iż ręczny ściągnięty jest na dół ( co prawda jakiś ferelny jest, bo raz schodzi na dol drugi raz ma problem). Zadzwoniłem do znajomego mechanika, i do pośrednika, i wytłumaczył że kontrolka jest popsuta, nie dociąga ręczny i nie odblokowuje tej kontrolki (potwierdził znajomy). Wiec uradowany sprawdziłem stan oleju w silniku, stan benzyny, uruchomilem i jazda ;) Byłoby pięknie, jednakże przy ruszaniu niestety tylne koła piszczą jakby były zablokowane przez ów hamulec ręczny. Jednak kręcą się i samochód jest wstanie jechać. Sprawdzałem czy da się go przepchnąć - samochód bez zadnych oporów poruszą się na sprzęgle czy bez sprzegła.

Pytanie, czy to hamulec ręczny może powodać ten odgłos ?

Awatar użytkownika
MAX
Stowarzyszenie MKP
Model: Fastback GT V8 68
Kolor: Blue & Black
Stajnia: Stajnia Małopolska
Kontakt:

Re: Hamulec Ręczny '67

Post autor: MAX » 2011-07-15, 23:49

Witam Kangur07
Mustang 1967 v8, 5.0 (Cobra) :przestraszony: :ok: miazga serio!!!!!!!!!!!!!
No co TY z tym hamulcem, takie tam tak ma być 
No nie przejmuj się to drobiazg na pewno mu minie.
Ty lepiej fotki wklejaj taki egzemplarz to marzenie każdego z nas a ty jakimś hamulcem się przejmujesz.
Opisz dokładnie jak go zdobyłeś gdzie, jego stan proszę w imieniu klubu.

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max

Awatar użytkownika
Kangur07
Młodszy Forumowicz
Model: Cobra
Kolor: Clearwater Aqua

Post autor: Kangur07 » 2011-07-16, 08:53

Stan jak na zdjęciach -> blacha cudna, jedynie lekko pekniecie lakieru na masce. Szyba przednia do wymiany, nie dopatrzyłem wcześniej. W środku tapicera, dywaniki, pulpit do wymiany. Przegniła podłoga od pasażera - nie krytycznie. Przedni zderzak chrom, oraz brakujące częsci które widać na zdjęciu już mam zakupione.
Praca silnika -> rewelacja. Głównie o to mi chodziło żeby silnik był nietknięty. Wczorajsze 20sto minutowe wojaże po miejscowości sprawiło że policja zaczęła się mną interesować - najwidoczniej któryś z sąsiadów uznał że mu za głośno ;)
Do poprawy jeszcze : lakier, tapicera, dywaniki, pulpit, wlew paliwowy na uszczeleczke, podłoga, zamonotwanie boomperów, lusterek, poprawa elektroniki (migacze, prędkościomierz), i takie kosmetyczne rzeczy. No i muszę sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów, lub mały ow przesuwacz w skrzyni (zapomnialem jak to sie zwie o.O), ponieważ dwa razy miałem problem w wrzuceniem biegu.

Auto sprowadziłem z USA, czekałem 9 tygodni. Kupiony w Arizonie - co prawda blisko do Meksyku, ale nie widać wpływu owej kultury na to auto :D

Ponawiam zapytanie o hamulec ręczny? Taki jego urok ;) ?
Przy ruszaniu słyszę pisk tylnych opon. Owszem nawet gdy spokojnie ruszam, lub gdy wchodzę wolno w zakręt.
Załączniki
10.JPG
11.JPG
09.JPG
08.JPG
06.JPG
02.JPG

Awatar użytkownika
GPE
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang Coupe 351 '67
Silnik: inny V6
Kolor: czarny

Post autor: GPE » 2011-07-16, 10:34

Sliczna maszyna:) powodzenia w renowacji!
Co do hamulca ręcznego to warto zdjąć tylne bębny i sprawdzić regulację (czy nie jest za bardzo podciągnięty, czy koła swobodniesię kręcą itd....). sam hamulec to prosta konstrukcja na linkach ;)
--
Pozdr
GPE

Awatar użytkownika
sławekw
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: sławekw » 2011-07-16, 16:25

o kurde, kupiłeś go :D GRATULUJE :D też się do niego przymierzałem, ale ostatecznie wyszło co innego.... :super: Super, że trafił do Polski, GRATULACJE jeszcze raz :hurra: :hurra: :hurra: :super: :super: :super:

Nic na siłę, wszystko młotkiem :D i wyklepie się coś takiego:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bielek
Forumowicz
Model: Mustang 1965 conv
Kolor: niebieski
Kontakt:

Post autor: Bielek » 2011-07-16, 16:28

też gratuluję. wytrwałości przy restaurowaniu. cieszę się, że przybywa u nas staruszków

[url=http://myrencontres.com]rencontre agricole[/url]

Awatar użytkownika
Mały1973
Forumowicz
Model: Mustang Mach I 1971
Silnik: inny V8
Kolor: Medium Blue Metallic
Kontakt:

Post autor: Mały1973 » 2011-07-16, 21:18

Ja mam tak samo, piszczą mi tylne opony podczas ruszania i jak wolno skręcam. Hamulce mam kompletnie nowe, ręczny mi działa bez zarzutu i ja postawiłem na zbieżność, aczkolwiek jeszcze nie byłem u siebie ustawiać ponieważ mam z tyłu opony do wymiany i chce je dopalić do końca. Być może w przyszłym tygodniu podjade już zmienić opony, ustawić, zbieżność to dam znać czy pomogło.

- Ford Mustang Mach I 429
- Chevy Camaro Z/28 LS1
- Chrysler Voyager III CRD
- Pontiac Trans Am GTA
- Buick Electra 1971 455
- Pontiac Grand Prix Seventh Generation

ODPOWIEDZ

Wróć do „10. układ hamowania”