cło i akcyza za zabytek???
Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc
- Michaś
- Forumowicz
- Model: Y 2006 VB style
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Vatican Bordo
Re: cło i akcyza za zabytek???
VAT to już chyba 23% i 8% - a od przyszłego roku 1 punkt procentowy wyżej - 'BY ŻYŁO SIĘ POLEPIEJ' 

Ostatnio zmieniony 2011-11-24, 12:19 przez Michaś, łącznie zmieniany 1 raz.
.kapo an śoc mesazc ymbórZ
- 6t07t
- Forumowicz
- Model: 1966-2008
- Kolor: Silver Blue, Black
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Nie, nie tak.
Przy odprawie celnej płacisz 8% (nie pamietam dokładnie) vatu i to wszystko.
Oczwiście dochodzi koszt agencji celnej, opini rzeczoznawcy i zaswiadczenia od KZ.
Przy rejestracji potrzebujesz przegląd "zgodności...", papiery z odprawy, dok. własności, wpis do rejestru KZ i płacisz za tablice, dowód, kartę, nalepki i formalnosci.
Przy odprawie celnej płacisz 8% (nie pamietam dokładnie) vatu i to wszystko.
Oczwiście dochodzi koszt agencji celnej, opini rzeczoznawcy i zaswiadczenia od KZ.
Przy rejestracji potrzebujesz przegląd "zgodności...", papiery z odprawy, dok. własności, wpis do rejestru KZ i płacisz za tablice, dowód, kartę, nalepki i formalnosci.
1966 Silver-Blue Coupe od nowości w PL
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007
- Magkri
- Forumowicz
- Model: 1966
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: złotko
żeby nam wydali auta to musieliśmy zapłaci wszystkie obłaty (vat, akcyza, cło) od razu. To była wpłata na zasadzie kaucji. I dali sobie czas na decyzje. Po czym stwierdzili, że nie oddadzą kasy bo nie kwalifikują się jako zabytki lub kolekcja. I stąd ten problem. 

Pozdrawiam Magda
- Hans
- Forumowicz
- Model: 500
- Kolor: Black
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Re:
Cześć. Jak się temat potoczył? Udało się Ci udowodnić, że Twoja racja jest najtwojsza, czy trafiłeś na twardogłowego urzędasa?Rudi pisze:celnicy przechodzą samych siebie.
W zeszłym tygodniu dostałem pismo z urzędu celnego w Warszawie z informacją że wszczynają postepowanie celne w celu ustalenia czy prawie 3 lata temu zastosowali co do mojego samochodu prawidłową taryfę celną. Było to dokładnie 18.06.2008!!
Chodzi oczywiście o to samo co w pozostałych przypadkach czyli o podważanie wartość kolekcjonerskiej i błędne ich zdaniem zakwalifikowanie do taryfy celnej o kodzie CN9705.
Wyniku tego postępowania mogę się już domyślać![]()
Najgorsze jest to ze w tym momencie celnicy mogą przesłać takie pismo do każdego kto w przeciągu ostatnich kilku lat sprowadzał zabytkowe auto. Paranoja jakaś
.::
my other ride is your mom
::.

Re: Re:
Daj spokój nawet nie było z kim porozmawiać,Pani się spytała czy mam jakieś dokumenty na to ze mój samochód jest wyjątkowo rzadki albo że startował w jakiś historycznych wyścigach:) najlepiej jakieś publikacje książkoweHans pisze:Cześć. Jak się temat potoczył? Udało się Ci udowodnić, że Twoja racja jest najtwojsza, czy trafiłeś na twardogłowego urzędasa?Rudi pisze:celnicy przechodzą samych siebie.
W zeszłym tygodniu dostałem pismo z urzędu celnego w Warszawie z informacją że wszczynają postepowanie celne w celu ustalenia czy prawie 3 lata temu zastosowali co do mojego samochodu prawidłową taryfę celną. Było to dokładnie 18.06.2008!!
Chodzi oczywiście o to samo co w pozostałych przypadkach czyli o podważanie wartość kolekcjonerskiej i błędne ich zdaniem zakwalifikowanie do taryfy celnej o kodzie CN9705.
Najgorsze jest to ze w tym momencie celnicy mogą przesłać takie pismo do każdego kto w przeciągu ostatnich kilku lat sprowadzał zabytkowe auto. Paranoja jakaś

- Hans
- Forumowicz
- Model: 500
- Kolor: Black
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Re: Re:
Ale to i tak jest trochę dziwna sytuacja. W tym momencie Tobie każą płacić za błąd urzędnika. Nie wiem, czy jest taka możliwość, ale powinieneś ich właśnie z tego powodu pozwać. W sytuacji kiedy Ty być popełnił jakiś błąd mógłbyś mieć kłopoty z prawem, zatem taką samą odpowiedzialność powinna dotyczyć urzędasa. Jeśli chcesz, mogę zapytać się koleżanki, która jest prawnikiem.Rudi pisze:Daj spokój nawet nie było z kim porozmawiać,Pani się spytała czy mam jakieś dokumenty na to ze mój samochód jest wyjątkowo rzadki albo że startował w jakiś historycznych wyścigach:) najlepiej jakieś publikacje książkoweHans pisze:Cześć. Jak się temat potoczył? Udało się Ci udowodnić, że Twoja racja jest najtwojsza, czy trafiłeś na twardogłowego urzędasa?Rudi pisze:celnicy przechodzą samych siebie.
Najgorsze jest to ze w tym momencie celnicy mogą przesłać takie pismo do każdego kto w przeciągu ostatnich kilku lat sprowadzał zabytkowe auto. Paranoja jakaśZ tymi celnikami to tylko sąd raczej. W moim przypadku odpuszczę ponieważ kwota zakupu na mojej f-rze była na tyle niska, że naliczona od niej opłata nie jest warta nerwów i tracenia czasu.
.::
my other ride is your mom
::.

Celnicy twierdzą ze to ja ich wprowadziłem w błąd podając niewłaściwy kod taryfy celnej
Kwestionują też opinię rzeczoznawcy. Takich przypadków jak mój jest mnóstwo w całym kraju, wielokrotnie były opisywane w classic auto. Celnicy wymyślili sobie termin pojazd kolekcjonerski i to że samochód jest zabytkowy dla nich nie jest wystarczające.Podobno był przypadek naliczenia pełnych opłat dla Forda T !!Dzięki za chęć pomocy ale odpuszczam już ten temat.Wpłaciłem te parę stów i mam spokój. Co innego jak bym miał zapłacić kilkadziesiąt tysięcy tak jak niektórzy,wtedy napewno warto byłoby powalczyć.

- Evening
- Forumowicz
- Model: 302'cid 1975
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Medium copper metallic
Ford T jak Ford T bo tego bylo w milionach, ale w Polsce przez Urzad Celny został zakwestionowany Mercedes Gullwing
uznany za zbyt mało rzadki i chodziło też o termin "znacznej wartości" !!!!

Mercury Comet '75
Dodge Dart '66
Chevrolet Bel Air '60
Chevrolet Impala '60 Sport Coupe
Plymouth Barracuda '68
Plymouth Barracuda '69
Porsche 912 '66
Porsche 911 '73 Targa
Porsche 911 '76 Targa
Willys - Overland 1939

Dodge Dart '66
Chevrolet Bel Air '60
Chevrolet Impala '60 Sport Coupe
Plymouth Barracuda '68
Plymouth Barracuda '69
Porsche 912 '66
Porsche 911 '73 Targa
Porsche 911 '76 Targa
Willys - Overland 1939

-
- Forumowicz
- Model: 1969 coupe
- Silnik: inny V8
- Kolor: pastel grey
aja mam takie pytanie: mam wlasnie sprowadzonego mustanga jako zabytek, oplacone te 8% itp, opinie żeczoznawcy i konserwatora zabytkow [niejest jeszcze dodany do rejestru zabytkow] wlasnie go odbudowywuje. I -czy bede mogl go jeszcze po takiej procedurze zarejestrowac na bialych blachach ? czy jusz musowo na żułtych ?
No musowo na żółtych, ponieważ podczas rejestracji musisz pokazać dokumenty celne i akcyzowe, a zwolnienia obowiązują tylko na zabytkisejdorfo pisze:aja mam takie pytanie: mam wlasnie sprowadzonego mustanga jako zabytek, oplacone te 8% itp, opinie żeczoznawcy i konserwatora zabytkow [niejest jeszcze dodany do rejestru zabytkow] wlasnie go odbudowywuje. I -czy bede mogl go jeszcze po takiej procedurze zarejestrowac na bialych blachach ? czy jusz musowo na żułtych ?