Podales przyklady felg ktore maja otwor(wszystkie) i ten otwor sluzy do centrowania....
Pisales: "Jest wiele felg, które wcale nie mają otworu centralnego!!" no i nadal takiej nam nie pokazales.
Chodzilo ci o takie felgi?

Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc
No to one pod deklem maja otwor do centrowania...bynajmniej on nie sluzy do montowania dekla6t07t pisze:Tak, to właśnie Magnum-500
pluzz pisze:Odkąd pamiętam zawsze miałem jakieś drgania w aucie i grzebałem już chyba wszędzie (łożyska, wyważanie wału, nowe krzyżaki, itp., itd.)
Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale jak są centrowane felgi na piaście? Czy całą robotę robią stożkowe śruby?
Ja od początku mam felgi Torq Thrusty II (chyba), do tego śruby stożkowe, więc nie mam porównania z oryginalnymi stalowymi felgami. Ostatnio zmierzyłem otwór centrujący na feldze (jeśli dobrze pamiętam 83,6mm) a rozmiar kołnierza na półosi: 62mm (według SIMa).
Zastanawiam się czy pierścienie centrujące to dobry kierunek....
No moze masz racje...ale zarazem jej nie masz...ponizej zdjecie tylu tej felgi. Jak widac sie ona centruje ale na przetloczeniu a nie samym otworze6t07t pisze:Heh, tylko ten otwór jest oddalony od płaszczyzny montażowej o jakieś... 50mm![]()
Skoro cię nic nie przekona, trudno![]()
Wracając do tematu głównego.
Spróbuj zlokalizować źródło wibracji.
pozamieniaj koła stronami, przód-tył i obserwuj czy coś się zmienia.
Pewnie masz zamontowany "disc brake kit" a części stosowane w tych zestawach bywają różnej jakości i sama piasta może może mieć bicie.
Oczywiście w pierwszej kolejności sprawdź też łożyska i ustawienie ich luzu.
Dokladnie, standardowo to 0,1mm gdzie w zargonie "mechaniczym" to oznacza tzw. pasowanie suwliwe. Da sie i ciasniej ale potem to trzeba sciagac za pomoca mlotka.komin pisze:dołożę 3 grosze od siebie...
pierścienie centrujące produkowanie standardowo we wszystkich nazwijmy to popularnych samochodach czyli 99,9% tego z czym się spotykam na co dzień to 0,1 mm, dokładniej się nie da(oczywiście w warunkach warsztatowych ) Felgi mają otwory centrujące większe o 0,1mm od średnicy piasty .
...zlokalizować źródło wibracji... - gdyby to było takie proste... to już w latach liczę to lokalizowanie. Wydaje mi się, że wszystko już zmieniałem: łożyska, wyważanie wału, krzyżaki wału, regeneracja dyfra z tyłu, opony. Jedynie felgi zostały stare i wiem, że jedna ma lekkie bicie "wzdłużne" czy jak to nazwać - jest lekkie jajo, ale "szpece" mówią, że jest na tyle minimalne, że da radę to na wyważaniu zniwelować. Gumy - jedyne słuszne - Michelinki Pilot Super Sport 3.6t07t pisze:(...)Wracając do tematu głównego.
Spróbuj zlokalizować źródło wibracji.
pozamieniaj koła stronami, przód-tył i obserwuj czy coś się zmienia.
Pewnie masz zamontowany "disc brake kit" a części stosowane w tych zestawach bywają różnej jakości i sama piasta może może mieć bicie.
Oczywiście w pierwszej kolejności sprawdź też łożyska i ustawienie ich luzu.