Pykanie w silniku
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Forumowicz
- Model: GT Convertible
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Torch Red
- Kontakt:
Pykanie w silniku
Od jakiegoś czasu w trakcie pracy silnika słyszę co jakiś czas takie dziwne pykanie a właściwie cykanie. Na początku myślałem, że to klima tak pyka bo rzeczywiście jak ją odpalałem to zaczynała cykać. Teraz jednak nawet gdy jest wyłączona, to co kilka sekund słychać cyknięcie. Spotkał się ktoś z Was może z takim problemem? Jak mi się uda to może wrzucę jakieś nagranie.
- adasko74
- Forumowicz
- Model: GT
- Kolor: sonic blue
Re: Pykanie w silniku
to jest napinacz i co jakis czas jest taki odglos,nic zlego sie nie dziejeTalent pisze:Od jakiegoś czasu w trakcie pracy silnika słyszę co jakiś czas takie dziwne pykanie a właściwie cykanie. Na początku myślałem, że to klima tak pyka bo rzeczywiście jak ją odpalałem to zaczynała cykać. Teraz jednak nawet gdy jest wyłączona, to co kilka sekund słychać cyknięcie. Spotkał się ktoś z Was może z takim problemem? Jak mi się uda to może wrzucę jakieś nagranie.

-
- Forumowicz
- Model: Mustang 67 V8, GT 07
- Kolor: czerwony
Mam dokładnie to samo dzisiaj nagram film, chciałem już wcześniej o to zapytac, jeden z mechaników powiedzał że może być to sprzęgło?! 

- YoDa
- Forumowicz
- Model: V6 3,7 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Performance White
- Kontakt:
W stangu mojej żony już dwa razy wymieniałem napinać paska , napierw było takie cykanie a po miesiącu chrobotanie. Nie wiem od czego to się dzieje ale napinacze kupowałem za każdym razem innej firmy i to się powtarzało.
Pozdrawiam
Yoda

Yoda
- adasko74
- Forumowicz
mi sie wydaje ze to nie wada,tak musi byc
ja po zmianie napinacza ,paska, pompy wodnej oraz rolki dalej to mam..wiec luz 

- YoDa
- Forumowicz
- Kontakt:
Czyli jak już wszystko wymieniłeś i dalej to Masz to może zawory lub wtryski , albo stał obok jakiegoś Hemi i dostał typowego "Hemi Tick' hehe 

Ostatnio zmieniony 2011-10-28, 10:15 przez YoDa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Yoda

Yoda
- adasko74
- Forumowicz
slyszalem to juz w kilku Gt 2005+ wiec tak jak wczesniej pisalem nie jest to wada..no chyba ze wszystkie sa wdliwe 

- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
A na pewno nie jest to z silnik?
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
-
- Forumowicz
- Model: Mustang 67 V8, GT 07
- Kolor: czerwony
nie wiem czy wiele Wam to powie, ale słychac syczenie, możliwe że to coś ze sprzegłem bo jak wciskam sprzegło zmienia się dzwięk
-
- Forumowicz
- Model: GT Convertible
- Kolor: Torch Red
- Kontakt:
Film wiele nie pokazał ale to CYKANIE jest strasznie wkurzające! Aż niemożliwe jest, że tak ma być cały czas..
-
- Forumowicz
- Model: 302HO 1994 rok
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: sapphire blue
- Kontakt:
Tez sie z tym spotkalem w swoim 2005 i 1995 niestety ten typ tak ma... mechanik ktory robi mustangi cos mowil ostatnio ze juz 3 czy 4 wymienial w tych nowych mustangach.
302 HOooooo
Talent mój tak cykał jak go kupiłem.Jeżdził na 0w40 MobilaWymiana na royal 5w20 i cisza.
- YoDa
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja miałem coś takiego że jak był to napinacz to on strasznie się dygotał , tzn, chodzi góra-dół , takiej trzęsawki dostawał. Po wymianie ustało. Jeśli tak u Ciebie nie robi to może gdzie indziej trzeba szukać. Natomiast takie cykanie-dzwonienie jakby to w Jeepie powodowało EGR Valve , nie wiem jak to po Polsku nazwać..
Pozdrawiam
Yoda

Yoda
- rikaro
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang GT
- Kolor: czarny
U mnie jest to samo ,taki metaliczny dźwięk jak na filmiku który wstawił Arek900.
Pojawia się na zupełnie zimnym silniku i po rozgrzaniu, przejechaniu ok 5km zanika, a później konik cały dzien jeździ i tego metalicznego dźwięku juz nie ma. Rolki są ok, mechanik powiedział mi że odgłosy pochodzą z miejsca gdzie silnik łączy się ze skrzynią i podejrzewa łożysko oporowe. Coś w tym jest, ponieważ po wciśnięciu pedału sprzęgła, dźwięk się nieco zmienia. Zamówiłem już dawno łożysko oporowe,ale jak do tej pory nie wymieniłem, ponieważ usterka w sumie nie jest bardzo dolegliwa:). Co innego, gdyby cały czas było słychac metaliczny odgłos, to byłoby to strasznie wkurzające:). W sumie na 100 procent nie mam pewności czy to łożysko, ale stawiam na to. Jak dokonam wymiany to będę wiedział czy pomogło czy nie.
Pojawia się na zupełnie zimnym silniku i po rozgrzaniu, przejechaniu ok 5km zanika, a później konik cały dzien jeździ i tego metalicznego dźwięku juz nie ma. Rolki są ok, mechanik powiedział mi że odgłosy pochodzą z miejsca gdzie silnik łączy się ze skrzynią i podejrzewa łożysko oporowe. Coś w tym jest, ponieważ po wciśnięciu pedału sprzęgła, dźwięk się nieco zmienia. Zamówiłem już dawno łożysko oporowe,ale jak do tej pory nie wymieniłem, ponieważ usterka w sumie nie jest bardzo dolegliwa:). Co innego, gdyby cały czas było słychac metaliczny odgłos, to byłoby to strasznie wkurzające:). W sumie na 100 procent nie mam pewności czy to łożysko, ale stawiam na to. Jak dokonam wymiany to będę wiedział czy pomogło czy nie.