powinieneś mieć chyba podobnie jak w sn95 z lat 94-98, czyli nie musisz się martwić SJB zobacz ten temat viewtopic.php?t=1204&postdays=0&postorder=asc&start=0 krótko mówiąc musisz przeciągnąć kabel od migacza z przodu do tyłu,i ... no dobra ja elektrykiem nie jestem ( nie chcę ci coś źle powiedzieć) , ale to nie jest jakaś bardzo trudna przeróbka i prawie każdy elektryk samochodowy ci to zrobi.bedzin pisze:rozdzieliles kierunek od stopu??przy tym moim roczniku tez jest tyle dlubania co u was bo pamietam ze przy tych nowych sa jakies puszki ktore trzeba troche oszukac??
Okresowe Badanie(a) Techniczne naszych pojazdów, przepisy...
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
- Skashgzuk
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2007 Coupe
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Black Sunshine
Re: Okresowe Badanie(a) Techniczne naszych pojazdów, przepis
Stary temat ale odświerzam, bo mam problem z badaniem.
Moja osiedlowa stacja nie chce podbić mi badania z uwagi na ksenony z przodu
Może ktoś dać namiary na PW/tutaj jakąś stację w Wawie gdzie robicie badania swoich koników?
Troche głupio się czuje, bo światła niby miały być dobre, elektryk jak przerabiał też zapewniał że przejdą badanie, a jak przyszło co do czego to lipa...
Help
Moja osiedlowa stacja nie chce podbić mi badania z uwagi na ksenony z przodu
Może ktoś dać namiary na PW/tutaj jakąś stację w Wawie gdzie robicie badania swoich koników?
Troche głupio się czuje, bo światła niby miały być dobre, elektryk jak przerabiał też zapewniał że przejdą badanie, a jak przyszło co do czego to lipa...
Help
...The wheels of his mustang exploding on the highway like a slug from a .45
True death: 400 horsepower of maximum performance piercing the night
This is black sunshine!....
- YoDa
- Forumowicz
- Model: V6 3,7 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Performance White
- Kontakt:
żadne ksenony poza fabrycznymi bez poziomowania i wtryskiwaczy nie przejdą badania. Albo załatwić albo zmienić lampy na okres badania.
Pozdrawiam
Yoda
Yoda
- Skashgzuk
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2007 Coupe
- Kolor: Black Sunshine
Pytanie, czy zatem fabryczne lampy przejdą badanie? No bo teraz jestem jakiś zagubiony.
Teoretycznie powinny być spryskiwacze+poziomowanie do ksenonów, ale z tego co czytałem, podobno spryskiwaczy nie trzeba mieć.
Teoretycznie powinny być spryskiwacze+poziomowanie do ksenonów, ale z tego co czytałem, podobno spryskiwaczy nie trzeba mieć.
...The wheels of his mustang exploding on the highway like a slug from a .45
jedz do innego diagnosty. Gdzies Ci na pewno podbija. :-) a jak nie znajdziesz to przyjedz to ci pokaze palcem :-)
- Rogu
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Ognisty
- Kontakt:
Też się ostatnio bujałem z przeglądem. W Wawie próbowałem u dwóch diagnostów (zajechałem "z ulicy") i nie było opcji żeby podbili. Polecam obrzeża Warszawy - bardziej tam tolerancyjni i dobra gadka czasem wystarczy. Sprawdż czy masz przeciwmgielne jeszcze...
Where did You get this car?? It's not a car baby...it's a Mustang...
- Kylo1789
- Forumowicz
- Model: GT Premium 2006
- Kolor: Satin Silver with black stripes
Co do tych kierunków z tyłu to ja mam przerobione tak, że zamiast wstecznych świateł mam kierunki, reszta jest normalnie, a wsteczny (niestety tandetnie) mam zrobiony pod zderzakiem...mała biała lampka. Problemów nie miałem nigdy. Policja mnie kontrolowała, ale tłuki jakieś, bo pytali cały czas czy lampy (przód i tył) są oryginalne, nie biorąc oczywiście pod uwagę faktu, że to nie jest auto z UE. Ja oczywiście z uśmiechem potwierdziłem. Panowie jeszcze sobie pooglądali w środku go i na zewnątrz po czym oddali dokumenty i odjechałem z piskiem opon ...ku uciesze sympatycznej drogówki hehe
pałkarze zatrzymają Cię dla zasady. Za mna ostatnio jechali kilka km to si przyczepili do tego ze jechalem srodkowym pasem na autostradzie, mimo ze na prawym jechał tir. Państwo policyjne. Na szczescie do niczego w aucie sie nie przyczepili. Pewnie sami nie wiedzieli jakie sa wymagania wiec woleli nie zaczynać :-) i dobrze.
- Kylo1789
- Forumowicz
- Model: GT Premium 2006
- Kolor: Satin Silver with black stripes
Kolega rzabsky dobrze mówi, mi ostatnio doje**li za przejazd na żółtym, choć jeszcze zdążyłem na zielonym, ale nie udowodni się im. Zobaczyli lepsze auto i w pościg haha zachowywali się jak w filmie normalnie, no i 3 stówacze w plecy jestem. Po otrzymaniu mandatu chcieli sobie pooglądać, ale stwierdziłem że jakby było pouczenie to byłoby oglądanie xD
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Fiesta Mustang Kit
- Kolor: tomaho mówi, że nie jest szary metalik:-)
- Kontakt:
No więc wczoraj o 19.55 poznańscy stróże prawa zabrali mi dowód właśnie za światła, mimo, ze od 3 lat nigdy nikt nie widział w tym problemu. A i jak się dowiedziałem to Volvinki prosto z salonu też potrafią skasować za... obrysówki:) hell yeah!
http://www.rustnroll.com/
www.myspace.com/disquietmetal
www.myspace.com/disquietmetal
- speedster
- Forumowicz
- Model: 93' Mustang LX 5.0
- Kolor: Titanium Frost
Uwagą,będzie odkop.
Tak się zastanawiam,przecież po Polsce jeździ x^2 Bmw e60, które też mają obrysówki(wbudowane w światła-parę diód).Straszny bałagan mamy w tym prawie
Tak się zastanawiam,przecież po Polsce jeździ x^2 Bmw e60, które też mają obrysówki(wbudowane w światła-parę diód).Straszny bałagan mamy w tym prawie
-
- Forumowicz
- Model: 2007
- Kolor: czarny, chwilowo bez pasów
- Kontakt:
Ja sie kiedyś gliny spytałem jak mnie zatrzymał, i potwierdził to co powiedzieli przy przeglądzie, i to co wyczytałem wcześniej
Mustanga rozmiary to 73.9 cale =187.70600 centymetry
więc się mieści.
Kod: Zaznacz cały
Rozdział III
par. 12 ust 3. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:
(...) pkt 9 mówi, że światła obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, o szerokości od 1,8 m do 2,1 m ... . oraz art. 13
2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:
1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu;
więc się mieści.
CS6 Progress bar
[||||||||||||||||||--------------------------------] 36%
[||||||||||||||||||--------------------------------] 36%
- sim
- Stowarzyszenie MKP
- Model: '87 GT Convertible
- Kolor: Szary
Bałaganu w prawie nie ma, tylko z jego znajomością u gliniarzy... Znajomemu zabrali dowód w Volvo S80 za fabryczne europejskie obrysówki, ojcu chcieli zabrać dowód od terenówki za fabryczne orurowanie, mnie chcieli zabrać dowód za fabryczne światła do jazdy dziennej we VW (bo świecą zgodnie z normami UE - bez tylnych pozycji), kumplowi zabrali dowód za przerobione reflektory w amerykańcu (osadzone europejskie soczewki) bo nie było znaczka (E), choć świeciły poprawnie... Co gorsza diagności z czym już też się spotkałem, coraz częściej kręcą nosem gdy nie ma znaczka (E) na lampach...speedster pisze:Uwagą,będzie odkop.
A tutaj klasyk z gatunku polskie realia
" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
Dlatego warto wozić ze sobą wydrukowane interesujące nas przepisy i poprosić policjanta lub diagnostę aby konkretnie napisał który dokładnie przepis został złamany, nie ogólnie. Czyli np art 68, p X, paragraf 12, p. 1, itp.sim pisze: kumplowi zabrali dowód za przerobione reflektory w amerykańcu (osadzone europejskie soczewki) bo nie było znaczka (E), choć świeciły poprawnie... Co gorsza diagności z czym już też się spotkałem, coraz częściej kręcą nosem gdy nie ma znaczka (E) na lampach...
Interesujące nas przepisy:
1. najważniejszy, art 68, mówiący o homologacjach, a w nim wyłączenie punktów 1-16 w punkcie 17 dla wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie; nie dotyczy to tramwajów i trolejbusów, co oznacza, że takie auto NIE MUSI MIEĆ ZNACZKÓW E i dopuszcza je diagnosta, musi spełniać wszystkie pozostałe przepisy.
Wkrótce się to zmieni, za 800 zł będzie trzeba zrobić uproszczoną homologację, wtedy będą mogli skoczyć i obtoczyć, znaczków E nie będzie, ale będzie kwitek.
Gdyby tak nie było, 100% amerykańskich samochodów na polskich drogach nie mogłoby się poruszać, a to z powodu np braku homologacji na szyby, kierownicę, itp itd, nie tylko lampy, warto podnieść ten temat przy dyskusji (może włączy mu się tryb rozumowania analitycznego).
2. Informację ITS oraz ministra odnośnie tego,że nr VIN na tabliczce jest trwałą cechą, w związku z tym nie ma potrzeby nabijania dodatkowego numeru.
3. Informację o światłach obrysowych, co nas niestety nie uratuje z czerwonych tylnych obrysówek.
Powyższe rzeczy konsultowałem z prawnikiem, policją, diagnostą, a nawet ministerstwem, Ci natomiast mnie olali i polecili aby się poradzić prawnika.
EDIT
wynika, że art 68 został wykreślony w 2012 (czyli auta sprowadzone przed tą datą obowiązuje art 68), w zamian za to:
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137) wprowadza się następujące zmiany:
6) uchyla się art. 68–70;
Jednocześnie ustawodawca, nie zamyka do końca możliwości rejestracji tego typu pojazdów (brak homologacji wprowadzając nowe pojęcie zwane ,, Dopuszczenie jednostkowe pojazdu,, wszystkie szczegóły jak , warunki, wymagania techniczne jakie należy spełnić, opłata za wydanie decyzji o dopuszczeniu jednostkowym (maksymalnie 800 zł) itd., itd. są do przeczytania w poniżej cytowanym rozdziale 1b od art. 70zn.1 - art. 70zs.
Rozdział 1b
Dopuszczenie jednostkowe pojazdu
Art. 70zn. 1. Spełnienie odpowiednich warunków lub wymagań technicznych danego pojazdu, potwierdza się dopuszczeniem jednostkowym pojazdu………
Co oczywiście dotyczy NOWYCH pojazdów, tak więc aktualnie można powiedzieć wszystkie amerykańce będą jeździć nielegalnie, gdyż nie można powołać się na art 68, a diagnosta ma obowiązek sprawdzania homologacji, ale ten np ma gdzieś np szyby, a świateł się czepi.
Założyłem temat aby się służbiści wypowiedzieli:
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/vie ... 781#192781" onclick="window.open(this.href);return false;
i napisałem nowe pismo do ministerstwa o interpretację, ciekawe co tym razem opowiedzą.
Hej,
Czy coś się zmieniło w tym temacie? Da się doprowadzić mustanga do stanu w pełni pozwalającego na legalną jazdę po polskich drogach?
Szukam 2013-2014 v6 jako auto do jazdy na co dzień i informacja ta trochę mnie zaniepokoiła. Szukanie diagnosty, który "przymknie oko" i ryzyko, że każdy mijający patrol drogówki może zabrać DR na pewno będzie przeszkadzać w codziennej jeździe.
Oprócz homologacji na wszelkie elementy Mustanga jak sprawa ma się do ksenonów? Z tego co wiem 2013-2014 nie ma ani sprysków ani poziomowania... czy to też da się jakoś rozwiązać?
Czy jedynym rozwiązaniem jest znalezienie worka pieniędzy i kupno 2015 z polskiego salonu - z tego co wiem tam rozwiązano problem instalacją ksenonów poniżej 2000 lumenów (co z samopoziomowaniem?), podobnie jest w 2013?
Czy coś się zmieniło w tym temacie? Da się doprowadzić mustanga do stanu w pełni pozwalającego na legalną jazdę po polskich drogach?
Szukam 2013-2014 v6 jako auto do jazdy na co dzień i informacja ta trochę mnie zaniepokoiła. Szukanie diagnosty, który "przymknie oko" i ryzyko, że każdy mijający patrol drogówki może zabrać DR na pewno będzie przeszkadzać w codziennej jeździe.
Oprócz homologacji na wszelkie elementy Mustanga jak sprawa ma się do ksenonów? Z tego co wiem 2013-2014 nie ma ani sprysków ani poziomowania... czy to też da się jakoś rozwiązać?
Czy jedynym rozwiązaniem jest znalezienie worka pieniędzy i kupno 2015 z polskiego salonu - z tego co wiem tam rozwiązano problem instalacją ksenonów poniżej 2000 lumenów (co z samopoziomowaniem?), podobnie jest w 2013?