sim pisze: kumplowi zabrali dowód za przerobione reflektory w amerykańcu (osadzone europejskie soczewki) bo nie było znaczka (E), choć świeciły poprawnie... Co gorsza diagności z czym już też się spotkałem, coraz częściej kręcą nosem gdy nie ma znaczka (E) na lampach...
Dlatego warto wozić ze sobą wydrukowane interesujące nas przepisy i poprosić policjanta lub diagnostę aby konkretnie napisał który dokładnie przepis został złamany, nie ogólnie. Czyli np art 68, p X, paragraf 12, p. 1, itp.
Interesujące nas przepisy:
1. najważniejszy, art 68, mówiący o homologacjach, a w nim wyłączenie punktów 1-16 w punkcie 17 dla wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie; nie dotyczy to tramwajów i trolejbusów, co oznacza, że takie auto NIE MUSI MIEĆ ZNACZKÓW E i dopuszcza je diagnosta, musi spełniać wszystkie pozostałe przepisy.
Wkrótce się to zmieni, za 800 zł będzie trzeba zrobić uproszczoną homologację, wtedy będą mogli skoczyć i obtoczyć, znaczków E nie będzie, ale będzie kwitek.
Gdyby tak nie było, 100% amerykańskich samochodów na polskich drogach nie mogłoby się poruszać, a to z powodu np braku homologacji na szyby, kierownicę, itp itd, nie tylko lampy, warto podnieść ten temat przy dyskusji (może włączy mu się tryb rozumowania analitycznego).
2. Informację ITS oraz ministra odnośnie tego,że nr VIN na tabliczce jest trwałą cechą, w związku z tym nie ma potrzeby nabijania dodatkowego numeru.
3. Informację o światłach obrysowych, co nas niestety nie uratuje z czerwonych tylnych obrysówek.
Powyższe rzeczy konsultowałem z prawnikiem, policją, diagnostą, a nawet ministerstwem, Ci natomiast mnie olali i polecili aby się poradzić prawnika.
EDIT
wynika, że art 68 został wykreślony w 2012 (czyli auta sprowadzone przed tą datą obowiązuje art 68), w zamian za to:
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137) wprowadza się następujące zmiany:
6) uchyla się art. 68–70;
Jednocześnie ustawodawca, nie zamyka do końca możliwości rejestracji tego typu pojazdów (brak homologacji wprowadzając nowe pojęcie zwane ,, Dopuszczenie jednostkowe pojazdu,, wszystkie szczegóły jak , warunki, wymagania techniczne jakie należy spełnić, opłata za wydanie decyzji o dopuszczeniu jednostkowym (maksymalnie 800 zł) itd., itd. są do przeczytania w poniżej cytowanym rozdziale 1b od art. 70zn.1 - art. 70zs.
Rozdział 1b
Dopuszczenie jednostkowe pojazdu
Art. 70zn. 1. Spełnienie odpowiednich warunków lub wymagań technicznych danego pojazdu, potwierdza się dopuszczeniem jednostkowym pojazdu………
Co oczywiście dotyczy NOWYCH pojazdów, tak więc aktualnie można powiedzieć wszystkie amerykańce będą jeździć nielegalnie, gdyż nie można powołać się na art 68, a diagnosta ma obowiązek sprawdzania homologacji, ale ten np ma gdzieś np szyby, a świateł się czepi.
Założyłem temat aby się służbiści wypowiedzieli:
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/vie ... 781#192781" onclick="window.open(this.href);return false;
i napisałem nowe pismo do ministerstwa o interpretację, ciekawe co tym razem opowiedzą.