Podskakująca i falująca maska
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 5.0
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: magnetyk ;-)
Re: Podskakująca i falująca maska
pewnie że można , aż zdziwiony jestem że nikt jeszcze nie zamontował ... czy naprawdę nikomu to nie przeszkadza , jak maska tak sie zachowuje ;-)???
- deeboy
- Forumowicz
- Model: GT S550 MT
- Kolor: Race Red
Wiesz, rozważam to ale jakoś ciężko mi pociąć nową maskęArtur Wolsztyn pisze:pewnie że można , aż zdziwiony jestem że nikt jeszcze nie zamontował ... czy naprawdę nikomu to nie przeszkadza , jak maska tak sie zachowuje ;-)???

Falująca maska to dowód, z jakimi siłami zmaga się nasz rumak
- jak sztandar na wietrze
Można się przyzwyczaić ale po zamontowaniu teleskopów jakby się uspokoiło i jest nudnawo 

-
- Młodszy Forumowicz
Kurde ale nawet jak wpisuje w grafike google to nie widzę ani jednego s550 z zapinkami , żeby chociaż podejrzeć sposób montażu .... może źle wpisuje .. jak powinienem to wpisać ??
- Xwili
- Stowarzyszenie MKP
- Model: ecoboost '16
- Kolor: race red
- Stajnia: Stajnia Podkarpacka
Mówisz i masz, profesjonalne zapinki AEROCATCH http://www.aerocatch.com/ ale wymagają solidnego cięcia maski
Nawet ostatnio widziałem takie w warsztacie u caniggia w Opolu, ale nie wiem w jakim aucie miały się znaleźć i czy już zamontowane
A poniżej przykładowe zdjęcie z czeluści internetowych:

Nawet ostatnio widziałem takie w warsztacie u caniggia w Opolu, ale nie wiem w jakim aucie miały się znaleźć i czy już zamontowane
A poniżej przykładowe zdjęcie z czeluści internetowych:

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.
- deeboy
- Forumowicz
Fajne te zapinki, to zdjęcie które wstawiłeś nie oddaje chyba stanu faktycznego, ta maska wygląda tak jakby miała już wyprofilowane wnęki pod te zapinki, normalnie to one będą wystawać nad powierzchnię maski niestety.
- Xwili
- Stowarzyszenie MKP
Ta maska to chyba w ogóle jakiś custom, bo środek jest wyżej niż części skrajne a te zęby wzdłuż maski są dużo większe niż w standardzie.
Jak wejdziesz na ich stronę to pokazują dwa typu montażu na masce - wtedy widać całą obwódkę ze śrubami mocującymi, i pewnie wystaje ponad płaszczyznę
albo drugi sposób od spodu wtedy widać tylko śruby, ale zapinka jest pewnie zaniżona względem powierzchni
Jak wejdziesz na ich stronę to pokazują dwa typu montażu na masce - wtedy widać całą obwódkę ze śrubami mocującymi, i pewnie wystaje ponad płaszczyznę
albo drugi sposób od spodu wtedy widać tylko śruby, ale zapinka jest pewnie zaniżona względem powierzchni
- Radziu
- Forumowicz
- Model: 2012 Premium Pony
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czarny
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Falujące to jedno, ale czy jest udokumentowany przypadek w S550 otwarcia maski przy duzej prędkości? W S197 jasne ale czy w S550?
- deeboy
- Forumowicz
Krążą mity o kilku przypadkach, Caniggia pewnie coś wie więcej.Radziu pisze:Falujące to jedno, ale czy jest udokumentowany przypadek w S550 otwarcia maski przy duzej prędkości? W S197 jasne ale czy w S550?
Generalnie zdarzają się sytuacje nagłych podmuchów, np przy wyprzedzaniu ciężarówek przy silnym wietrze, przecinając ich strumień powietrza maska lata ekstremalnie. Sam raz sie o mało nie zesrałem widząc jak zaczęła latać. Rozważam też te zapinki żeby być spokojnym bo dość często latam po 220-240kmh ale z drugiej strony to szkoda kaleczyć tą machę

- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
odkąd istnieje forum to nie słyszałem żeby się komuś maska otwarła
Taka refleksja. Zapinki zabezpieczą przed "odfrunięciem" maski. Przynajmniej jesteśmy spokojniejsi że tak będzie
, ale nie zlikwidują falowania maski. Wydaje się że w dużej mierze jest to zależne od umiejscowienia i montażu zawiasów. Jak pisałem, dodanie teleskopów (płaskownik przy zawiasie wydłużający punkt styku z maską i dodatkowy punkt mocowania do karoserii przez teleskop) zdecydowanie zmniejszył "falowanie". Może tu jest pies pogrzebany?

-
- Młodszy Forumowicz
A ty Dawid masz teleskopy ??? pomogły tak realnie czy zero róznicy ? ;-)
te zapinki są fajne kosztują grosiki , a co do jednej wypowiedzi "że zapinki nie likwidują falowania" - to powiem tak w s197 miałem te dyskretne i zrobiły zajebistą robotę , zero drgań !
ja wiem że może nie było wiele przypadków że ta maska się otwarła ( mi akurat puściła na zamku , zatrzymała się na haku ) , jednak głupio się jedzie patrząc na tą serwetę ;-)
Gdyby zamek puścił przy 240 oj oj ..... Dawid chyba byśmy tylko o tobie dobrze wspominali ;-) , jak już mój przypłynie to pewnie zaczne od tych teleskopów , ale jeśli suka tylko drgnie to ją przybije do przedniego pasa i tyle ! ;-)

te zapinki są fajne kosztują grosiki , a co do jednej wypowiedzi "że zapinki nie likwidują falowania" - to powiem tak w s197 miałem te dyskretne i zrobiły zajebistą robotę , zero drgań !
ja wiem że może nie było wiele przypadków że ta maska się otwarła ( mi akurat puściła na zamku , zatrzymała się na haku ) , jednak głupio się jedzie patrząc na tą serwetę ;-)
Gdyby zamek puścił przy 240 oj oj ..... Dawid chyba byśmy tylko o tobie dobrze wspominali ;-) , jak już mój przypłynie to pewnie zaczne od tych teleskopów , ale jeśli suka tylko drgnie to ją przybije do przedniego pasa i tyle ! ;-)

- deeboy
- Forumowicz
Teleskopy to bardziej pobożne życzenie poprawy niż faktycznie "dobra zmiana". Może coś tam jest lepiej a może sam sobie wmawiam że tak jest. Maska lata nadal i tyle a czy o 10 czy 20% słabiej tego się nie da sprawdzić. Tak czy inaczej zakup teleskopów polecam bo bagnet w takim aucie to wiocha rodem z Poloneza.Artur Wolsztyn pisze:A ty Dawid masz teleskopy ??? pomogły tak realnie czy zero róznicy ? ;-)
Gdyby zamek puścił przy 240 oj oj ..... Dawid chyba byśmy tylko o tobie dobrze wspominali ;-) , jak już mój przypłynie to pewnie zaczne od tych teleskopów , ale jeśli suka tylko drgnie to ją przybije do przedniego pasa i tyle ! ;-)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
PS. znajomy leciał 300kmh i mówił, że maska zamieniła się dosłownie w napompowany balon, no ale nie odpadła póki co

-
- Młodszy Forumowicz
- Xwili
- Stowarzyszenie MKP
W niedzielę przy takim średnim wietrze pędziłem do Krakowa autostradą i prowadziłem obserwacje maski po montażu teleskopów.
Po wnikliwej obserwacji i analizie sytuacji stwierdzam, że jednak nie wiele dają te teleskopy
Można mówić o delikatnej poprawie, zwłaszcza jeśli chodzi o boki maski, ale nie ma szału,
co ciekawe wcześniej drgała mi przy prędkościach powyżej 150 km/h
a teraz jeśli przyspieszam to nie drga, ale jak puszczę nogę z gazu to zaczyna podskakiwać w przedziale 160-190 km/h
Chyba jedynym sposobem na to jest po prostu przestać zwracać uwagę, w nocy jak jadę to mi maska nie drga, bo jej nie widzę
Po wnikliwej obserwacji i analizie sytuacji stwierdzam, że jednak nie wiele dają te teleskopy

Można mówić o delikatnej poprawie, zwłaszcza jeśli chodzi o boki maski, ale nie ma szału,
co ciekawe wcześniej drgała mi przy prędkościach powyżej 150 km/h
a teraz jeśli przyspieszam to nie drga, ale jak puszczę nogę z gazu to zaczyna podskakiwać w przedziale 160-190 km/h
Chyba jedynym sposobem na to jest po prostu przestać zwracać uwagę, w nocy jak jadę to mi maska nie drga, bo jej nie widzę