GT "wymienić olej niedługo"

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Silnik: V8 5.0
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Re: GT "wymienić olej niedługo"

Post autor: jager » 2017-07-10, 18:10

U mnie w GT także wystąpił ten problem.
Ostatnią wymianę oleju robiłem przy przebiegu 4,5 tyś km w listopadzie 2016 r.
Teraz minęło 8 miesięcy i doszło 8,5 tyś przebiegu, czyli jest razem 13 tyś km.
Przez ostatnie 3 tyg w ogóle nim nie jeździłem, a dziś rano mam komunikat; " wymień olej natychmiast". ;(
Umówiłem się w Bemo Szczecin na Hakena.
Rozmawiałem tam z kierownikiem serwisu Markiem Ługowskim.
Widać że człowiek kompetentny, od razu wiedział o co chodzi, umówił mnie na najbliższy wolny termin, ... czyli na jutro rano ;)
Podobno robią to od ręki, czas około 4 godz.

J.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

konio12345
Forumowicz
Model: GT 2016
Kolor: Oxford White

Post autor: konio12345 » 2017-07-12, 08:25

jager pisze:U mnie w GT także wystąpił ten problem.
Ostatnią wymianę oleju robiłem przy przebiegu 4,5 tyś km w listopadzie 2016 r.
Teraz minęło 8 miesięcy i doszło 8,5 tyś przebiegu, czyli jest razem 13 tyś km.
Przez ostatnie 3 tyg w ogóle nim nie jeździłem, a dziś rano mam komunikat; " wymień olej natychmiast". ;(
Umówiłem się w Bemo Szczecin na Hakena.
Rozmawiałem tam z kierownikiem serwisu Markiem Ługowskim.
Widać że człowiek kompetentny, od razu wiedział o co chodzi, umówił mnie na najbliższy wolny termin, ... czyli na jutro rano ;)
Podobno robią to od ręki, czas około 4 godz.

J.
I jak robiłeś ? Powiedzieli co i jak wgrali ?

Borla Touring Catback, BC RS43 Forged Wheels, BMR Vertical Links - Spherical Bushings, SR Performance IRS Tie Down Kit, Steeda IRS Alignment Kit, C&L Street CAI, Ford Perf. GT350R Strut Tower Brace, Ford Perf. Oil Catch Can, DD LED Sidemarkers

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Post autor: jager » 2017-07-12, 12:05

Własnie wyjechałem z serwisu Bemo w Szczecinie na Hakena i mam banana na całej gębie :D
Mój konik jest już z nowym softem, został umyty z zewnątrz, w środku także jest odkurzony, sprawdzono dodatkowo szczelność układów, zawieszenie, hamulce, ... oczywiście wszystko w ramach naprawy gwarancyjnej.
Pan Marek Ługowski okazał się bardzo sympatycznym i kompetentnym kierownikiem serwisu.
Faktycznie, trzeba było wgrać nowy soft, trwało to 2 godz, na tą chwilę nie ma błędnych komunikatów o potrzebie wymianie oleju.

A tak na marginesie napiszę, że miło jest poczytać Nasze Forum, gdzie można dowiedzieć się m.in o takich akcjach serwisowych z softem.
Gdyby nie to, to pewnie wymieniałbym całe życie olej co 5 tyś km, lub co 3 miesiące :wstyd:

Dziękuję i pozdrawiam :padam:

J.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

Elvis :)
Model: MUSTANG GT 2015
Kolor: RUBY RED
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Elvis :) » 2024-07-22, 23:44

veeefour pisze:
2017-03-02, 20:12
A jak was denerwuje ten komunikat to przeciez sie go kasuje w opcjach...skasowac zeby nie darl mordy i zmieniac wg swojego uznania...problem solved.

W powyższym linku wyjaśnione jak to uczynić - tak dla laików którzy tak jak ja są tu nowi i chcą przestudiować forum :]

W Fordzie Cougarze od x lat wymieniam sam olej. Jak sprawa wygląda w GT 2015 AT z USA tzn. łatwy dostęp do filtra oleju? Potrzeba klucza zaciskowego? Jakieś rady? Ile oleju wchodzi, ponad 8l?

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”