Stacyjka,kostka prądowa?,rozrusznik nie kręci

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz
Model: 1995`+inny v8
Silnik: V6 3.8
Kolor: czarny

Stacyjka,kostka prądowa?,rozrusznik nie kręci

Post autor: cornholio01 » 2013-07-12, 20:44

no to po wymianie pompy jeszcze jeden problem a mianowicie:

moja stacyjka po odpaleniu nie odbijała i trzeba było cofnąc kluczyk do siebie lekko jak tylko silnik zaskoczył zeby nie męczyć rozrusznika ,ponoć walnięta sprężynka w jakiejś kostce prądowej nieznam się zbytnio ale poznaje
i tak:
-jak chce to odpala kilka razy z rzędu potem tylko słychać click i nic się nie dzieje,albo wogóle nie odpala aż w końcu załapuje
-myślę,że to wina stacyjki(nie odbija ) i chyba wszystko tam padło,jak zaskoczy to czasami odpala kilka razy z rzędu
-rozrusznik sądzę,że jest dobry bo kręci normalnie i nic nierobiłem aby go sprowokować do odpalenia i nie kładłem się pod spód
i teraz pytanie?
-szukać i wymieniać stacyjkę
-czy też zamówić kostkę prądową(jakaś sprężynka tam ponoć jest i to ona ma być winna,a tą kostkę tylko się wymienia a nie naprawia,tak mówił spec od stacyjek)
dodam tylko,że stacyjka już dawno nie odbijała,ja odpalałem bez męczenia rozrusznika lekko cofając kluczyk do siebie i nie rzęziło
ewentualnie jak ktoś ma takie części do sprzedania - to HHHHEEELLLLLLPPPPPP MMMMMMMMMEEEEEEEEEE :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: ,bo na urlop pojadę BMW zamiast Mustangiem i pozostanie mi tylko myśl,że i betka ma napęd na tył :wsciekly: :wsciekly:
Ostatnio zmieniony 2013-07-21, 12:52 przez cornholio01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Silnik: V8 5.0
Kolor: SREBRNY

Re: Stacyjka,kostka prądowa?

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2013-07-12, 21:09

pisz do maxa ma stacyjkę z nową wkładką

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Re: Stacyjka,kostka prądowa?

Post autor: cornholio01 » 2013-07-12, 21:09

napisałem - czekam ile zaśpiewa ;) ;)

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Re: Stacyjka,kostka prądowa?,rozrusznik nie kręci

Post autor: cornholio01 » 2013-07-21, 13:00

wymieniłem kostkę stacyjki i nadal nic nie kręci rozrusznik,zwarty rozrusznik też nic nie zakręcił choć iskry były czyli prąd chyba dochodzi,z przodu gdzieś po prawej stronie jak się podniesie maskę coś pyka w momencie gdy się przekręci na rozruch,jakiś przekażnik tam jest czy co?na samej górze,stojąc przodem do maski po jej podniesieniu mamy to po lewej stronie swojej,reasumując przekręcamy kluczyk wszystko sie zapala tak jak trzeba dajemy na rozruch i gówno nic się nie dzieje,podejrzewam rozrusznik ale jakby coś wam przyszło do głowy to dajcie znać,żeby dobrego do regeneracji niedawać,więcej pomysłów niemam,wszystko niby działa ale zapalić niechce.............................

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Model: coupe 1966
Silnik: V8 4.6
Kolor: signal flare red
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2013-07-21, 14:52

A to automat jest?

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Model: 1967 Mustang A-code
Silnik: inny V8
Kolor: Candy Apple Red
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2013-07-21, 15:02

Piotrek86skc pisze:A to automat jest?
Heh o czym myślisz Piotrek? :D Ja nie mogłem ostatnio odpalić bmw 7 bo nie wiedziałem że trzeba naciskać hamulec podczas odpaania :wstyd: :P

Ale to jest podstawowa rzecz na jaką się patrzy żeby był ustawiony na Park... chyba że jakiś błąd czujnika położenia w skrzyni?? Nie wiem jak to jest w tym modelu

_______F___U___C___K_________T___H___E_________F___U___E___L_________E___C___O___N___O___M___Y_______
Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M
3.1998 BMW e36 320i convertible ///M

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-21, 15:05

automat,w poprzednią niedziele postawiłem na mieście poszedłem do sklepu wracam i nie odpalał,zadzwoniłem po lawetę,laweta przyjechała to zapalił i pojechałem do domu,na drugi dzień kilka razy go zapaliłem i zgasiłem,po tym jak pochodził kilka minut i zgasiłem już nie zapalił,z raz czy dwa coś tam się próbowało odezwać ale to nawet 1-go obrotu nie zrobiło i od tej pory cisza,wymieniłem kostkę stacyjki,tą w kolumnie i to samo co ze starą,dlatego podejrzewam rozrusznik,bo objawy takie miał zapalał jezdził czasem coś się zawiesiło i zapalał po jakimś czasie,aż do chwili kiedy zamilkł na dobre,myślę,że jak jakiś czujnik by się skopał to by nie odpalał wogóle jak już przestał a kilka razy coś tam jeżdziłem,do poniedziałku ubiegłego :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly:

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Model: coupe 1966
Silnik: V8 4.6
Kolor: signal flare red
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2013-07-21, 20:39

A w 1995 miały już komputer? Pytam bo nie znam się na tej generacji, a mój scorpio 96 np już ma. Jeśli tak to po podłączeniu wszystko będzie jasne. z tego co czytam jak się męczysz to wydaję mi się, że w ten sposób wydasz więcej niż wizyta u dobrego elektromechanika( koszt lawet, części i dłubania). Elektryka to dosyć ciężki temat i trzeba to dobrze czuć. A dobry elektryk poślini paluchy, przyłoży miernik w parę miejsc i będzie wiedział o co chodzi. Może cewka, albo moduł zapłonowy siadają. Wiesz rezystancja spadła i w zależności od temperatury otoczenia raz ci odpala a raz nie.

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-21, 21:17

Teraz juz nie odpala bo rozrusznik nie kreci wiec albo rozrusznik albo cos po drodze padlo a nie dawal zadnych znakow dlatego opisuje co i jak,ze moze ktos tak mial i podrzuci pomysla,byl podlanczany jakis czas temu i bledow nie bylo

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-22, 14:29

Już wszystko jasne - stara kostka stacyjki jest zła,ta co przyszła też do dupy(używana),po pominięciu kostki(odłączeniu od rozrusznika)samochód zapalił od razu z pierwszego obrotu,mam zamiar zamówić nową kostkę tylko czekam na weryfikację sprzedawcy czy to taka jak trzeba,i wstawić ją jak będzie latać to ok,jak nie to zrobi się rozruch na guzik z pominięciem tych j....ch kostek i wtedy zamówię sobie z USA i stacyjke i kostke i wymienie

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-24, 10:00

od wczoraj auto...................jeżdzi,dalej niewiem co jest przyczyną,że nie kręcił rozrusznik i tak:
-założyłem nową kostkę i od razu zapaliłem ale tylko 2 razy i powrót do sytuacji czyli znowu nie odpalał,stacyjka chodzi lepiej
-prąd wszędzie jest
-rozrusznik jest dobry
-masa jest
-aby odpalić auto i narazie tak mam jeżdzić został dołożony kabel,który wzbudza elektromagnes i dolutowany do kostki stacyjki i trzeba było doładować akumulator bo podczas robót cały dzień zeszło
-zaraz zobacze czy aku trzyma jak tak to obłoże ten kabel,doda się przekażnik i składam obudowy i tak zostawie,poczyta sie ze 2 książki i za jakiś czas spróbuje aby odpalał bez dołożonego kabla,niestety ktoś tam już pchał łapy i nie jest to prosta sprawa

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Silnik: V8 5.0
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2013-07-24, 21:42

ale auto nie odpala tzn nie kręci po przekręceniu kluczyka czy słyszysz jakby chciał odpalić. A może słychać tylko kliknięcie przy przekręceniu kluczyka?

302 HOooooo

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-24, 23:24

nie kręcił wogóle rozrusznik,odpalany był z pominięciem kostki stacyjki,z nową kostką zapalił 2 razy i znowu wszystko się zapalało a rozrusznik nawet nie dygnął,teraz doszedł kabel z rozrusznika w kostke od stacyjki pomimo iż wszędzie był prąd wpuszczony przez ścianę grodziową dla wzbudzenia elektromagnesu i kręci i pali bez problemu wczoraj i dziś zrobiłem 150km po mieście i jeżdzi i pali więc narazie tak zostanie,jak ten kabel sie odłączy to wracamy do punktu wyjścia i rozrusznik nie zakręci,wiem,że to pokręcone troche ale lepsz to niż całkiem mijać kostke stacyjki i odpalać na przycisk bo niestety nie ogarniamy na tyle,żeby całą instalke rozbierać,przyczyn będę szukał potem,najgorzej że wszystko na sprawne wygląda a kręcić nie chciał - do wczoraj
-czujnik położenia wajchy od skrzyni też ok
-przekażniki też
-jak ustale o co kaman to napisze,narazie jezdzi i odpala z małym obejściem a raczej wsparciem,zabezpiecze to przekażnikiem zwierającym(choć niejest to konieczne ale nie zaszkodzi)i tak zostawie jak jeszcze kilka dni nie nawali będzie ok,bo niemam pojęcia co się stało aczkolwiek spróbuje wszelkich środków aby powrócić do stanu pierwotnego i żeby odpalał bez kabla wzbudzającego elektromagnes,uf................może skumasz lepiej chyba nie potrafie tego wszystkiego opisać

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-24, 23:30

aha czasami z przypadku odpalał ale rzadko,więc te dwa odpały po wymianie kostki to chyba przypadek,a odpalałem paluchami przesuwając wajche i trzymając kostkę w rękach nie podłączoną do stacyjki,tak jakby coś nie załonczało bo sam rozrusznik kręci jak nowy,mniej więcej tak to wyglądało,gdyby nie zadziałął ten sposób jak to zostało wykonane,wywaliłbym kostke i zapalał na guzik,ale to już by była ostateczność

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz

Post autor: cornholio01 » 2013-07-25, 15:17

dziś wszystko przemyślałem i największe prawdopodobieństwo to jednak czujnik skrzyni,nie widzi że wajcha jest na "p" i nie palił,bo to obejście jest zrobione głównie na czujnik i już 3 dzień jeżdże bezproblemowo,wyżej troche zawile napisałem i nie do końca dobrze,na kompie błędów żadnych niema,dziś podłanczany,myślę ,że troche czasu i ogarne wszystko i zdemontuje obejście,może sie uda...............cdn

ODPOWIEDZ

Wróć do „11 układ elektryczny”