pudel pisze:Przeciez Clo akcyza itp. to nie sa stale koszty transport do portu kontener to owszem jak najbardziej stale
tak,ale sa stale koszt jak fracht (1200$) obsługa i transport po stanach (do 500$) ,rozladunek i obsluga w niemczech ok.400Euro(ew.w gdyni jak kogos stac) oraz drobne na wysylke dokumentow(60$) i oplate za clenie (65e)
w niektorych stanach, np kaliforni doliczaja jakis chory podatek, mi od szarego(hollywood) do kwoty zakupu doszlo ponad 1500$ podatku

,nie dosc ze ku.wa 4miesiace czekalem bo przez kanal panamski szedl to jeszcze ten podatek

no ale ma 280mil wiec jak nowy i tak sie pocieszam;/ ale transport i wszystko drozsze
odradzam kupno aut z "dzikiego zachodu" ,proponuje wschodnie wybrzeze ,najlepiej jak najblizej Nowego Yorku i Ani travel, choc wiadomo ze lepsze beda auta z poludnipowych stanow gdzie jest slonecznei i cieplo(ale za to starsze auta czesto tam nie maja ABSu,bo po co)
wracajac do tematu to stały koszt bez podatków to ok 6-8tys.zl,a potem do tego koszt celne,czyli:
zakladajac ze auto kosztuje 3tys$ cło i vat w bremen to ok 1300euro (
http://www.portagent.de/index.php/3/200 ... =calculate )
do tego u nas akcyza od wartosci z taryfikatora, od takiego auta za 3tys$ powiedzmy 4tys.zl + transport z niemczech 2tys.zl=6tys.zl
w sumei juz mamy ponad 15tys.zl kosztow nawet jakby przyjac tansza opcje bez transportu po stanach,jesli kupimy na wschodnim wybrzezu,jesli ja dodamy to wyjdzie:
8tys.zl stalych oplat(fracht i inne wymienione wyzej)
1300euro oplat celnych w bremen
6tys.zł (akcyza i transport z bremen (ew.gdyni) do domu)
razem
ok.
19200zł

(kosztów+cena auta+ew.naprawa=?? 30tysi najmniej)
no i jakeis drobne dla kogos w stanach i w Polsce za pomoc w sprowadzeniu (powiedzmy
po 1500zl=3tys.zl) choc ja nei liczylbym na sw.mikolajow, bo taka firma jak ktos wyzej napisal
bierze sporo prowizji.. mi "znajomy" od dwoch aut wzial "tylko" 15tys.zl czego nie moge przezyzc ,bo sam auta znalazlem i sam za nie zaplacilem
no ale zak;ladajac najoszczedniejsza wersje to b.ceizko zmiescic sie w ww.15tys.zl bioraca nawet najkorzystniejsza opcje ze auto bedzie z samego wscvhodneigo wybrzeza i ze sami bez nikogo sobei sprowadzimy..
KOMUS SIE CHCE JESZCZE SPROWADZAC TANIE AUTO ?? ktore u na stoi 25tys.zl ?
oczywiscie nie liczylem kosztow rejestracji bo to marne 750zl+OC+AC(to sa oplaty wiadome,jak wymiana oleju czy naprawa auta jesli sprowadzimy uskzodzone)