Jak zapłacić podatek od sprzedaży samochodu ?
Jak zapłacić podatek od sprzedaży samochodu ?
Witam, mam takie pytanie, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak wygląda sprawa ze sprzedażą samochodu ( w tym przypadku mustanga ) przed upływem 6 miesięcy ? Jaki i ile podatku będę musiał zapłacić, ma ktoś może jakiś wzór, rady ? Pozdrawiam
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: V6 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czerwony
Re: Jak zapłacić podatek od sprzedaży samochodu ?
Jeśli ty sprzedajesz, to nic nie płacisz - odpowiedzialność podatkowa leży na kupującym.
Płaci się podatek PCC w urzędzie skarbowym do 14 dni po podpisaniu umowy. Druk PCC-3 dostępny w każdym urzędzie, podatek wynosi 2% od kwoty na umowie (lub jeśli ta kwota jest za niska, rzeczywistą wartość samochodu ustala urzędnik).
Płaci się podatek PCC w urzędzie skarbowym do 14 dni po podpisaniu umowy. Druk PCC-3 dostępny w każdym urzędzie, podatek wynosi 2% od kwoty na umowie (lub jeśli ta kwota jest za niska, rzeczywistą wartość samochodu ustala urzędnik).
-
- Forumowicz
- Model: Mustang 2015
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Black
Zamoyski pisze:Jeśli ty sprzedajesz, to nic nie płacisz - odpowiedzialność podatkowa leży na kupującym.
Jak sprzedajesz przed upływem 6 miesiecy płacisz podatek.
Zamoyski - pomyliłeś PCC z PITem.
Tak jak pisze Anpio, płaci się (albo nie, jeżeli sprzedane ze stratą) przez uwzględnienie kwoty w PIT 36, pozycja inne źródła czy jakoś tak, nie pamiętam teraz. W google'u znajdziesz milion porad na ten temat.
Tak jak pisze Anpio, płaci się (albo nie, jeżeli sprzedane ze stratą) przez uwzględnienie kwoty w PIT 36, pozycja inne źródła czy jakoś tak, nie pamiętam teraz. W google'u znajdziesz milion porad na ten temat.
Tak, czytałem właśnie, wygląda na to, że będę musiał zapłacić PIT18, mam nadzieję, że dam radę ;p
-
- Forumowicz
- Model: 1968 coupe
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: niebieski
Tak placisz podatek od roznicy jezeli sprzedajesz drozej niz kupiles i tyle, kupiles za 10tys sprzedales za 12tys placisz 19% od 2tys
I mogę sobie wliczyć w koszta transport, akcyze,cło,vat,naprawę ?
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Base
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czarny
Tak jak pisał kolegą wyżej,jak sprzedasz samochód przed upływem 6miesiecy od daty zakupu i według dokumentów na nim zarobisz,to od kwoty zarobionej płacisz podatek 19%.Ale jak jesteś osobą fizyczną to podatek zapłacisz przy rozliczeniu rocznym.