Bawił się ktoś z Was może w zmianę podświetlenia tych przycisków? Możecie kogoś polecić lub dać jakieś wskazówki?
Zmiana podświetlenia - JAK?
Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski
-
Talent
- Forumowicz
- Model: GT Convertible
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Torch Red
- Kontakt:
Zmiana podświetlenia - JAK?
W moim koniu mam różne możliwości podświetlenia zegarów. Jako, że kolorystyka auta jest czerwona, w takim też kolorze podświetlam zegary. Niestety ale producent zapomniał o podświetleniach panelu głównego/konsoli, w której umieszczone jest radio. Zmieniam Shakera więc kolorystykę radia dostosuję ale.. Co z przyciskami nad i pod radiem, które na stałe świecą w kolorze zielonym?
Bawił się ktoś z Was może w zmianę podświetlenia tych przycisków? Możecie kogoś polecić lub dać jakieś wskazówki?
- sim
- Stowarzyszenie MKP
- Model: '87 GT Convertible
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Szary
Re: Zmiana podświetlenia - JAK?
Zmieniałem w już w kilku różnych autach podświetlenie zarówno poprzez w wymianę diod jak i zastępowanie żarówek diodami. W Mustangu na 99% są już diody, trzeba więc ostrożnie rozebrać włączniki i przelutować je na takie o odpowiednim napięciu i kolorze.
- AdamSz
- Forumowicz
- Model: 2006 Deluxe Copue
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Black
Dokładnie tak jak pisze kolega wyźej ja na razie wymieniłem w przełącznikach od opuszczania szyb i blokowania Drzwi! Kupowałem po prostu diody i świeca dużo mocniej 
Dreams Come True ![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam,
Adam
-
Talent
- Forumowicz
- Model: GT Convertible
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Torch Red
- Kontakt:
Dzięki Panowie za pomoc 
O przełącznikach w drzwiach zapomniałem
Czyli zwykłe: DIODY CZERWONE?
Widzę, że są różne: 3, 5, 8, 12 mm.. więc muszę tylko to sprawdzić i będę działał w garażu
O przełącznikach w drzwiach zapomniałem
Czyli zwykłe: DIODY CZERWONE?
Widzę, że są różne: 3, 5, 8, 12 mm.. więc muszę tylko to sprawdzić i będę działał w garażu
- sim
- Stowarzyszenie MKP
- Model: '87 GT Convertible
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Szary
Najpewniej będą to diody 3 mm, lub diody SMD (montowane nieprzewlekanie, tylko powierzchniowo), to znaczy takie najczęściej spotykałem w elementach wyposażenia auta.
W niektórych sytuacjach, (ale tu raczej takiej nie będzie) może okazać się, że trzeba by zmienić wartość rezystora ograniczającego prąd i napięcie w szeregu z diodą, bo diody czerwone i pomarańczowe mają napięcie pracy 1,8-2,2V przy prądzie optymalnym ok. 10 mA (pozostałe kolory 3,0-3,4V), także zmiana koloru czasem może spowodować wzrost prądu płynącego przez diodę co na dłuższą metę może być dla niej zabójcze.
I ważna sprawa dioda ma oczywiście polaryzację także odwrotne jej wlutowanie spowoduje, ze nie będzie świecić.
W niektórych sytuacjach, (ale tu raczej takiej nie będzie) może okazać się, że trzeba by zmienić wartość rezystora ograniczającego prąd i napięcie w szeregu z diodą, bo diody czerwone i pomarańczowe mają napięcie pracy 1,8-2,2V przy prądzie optymalnym ok. 10 mA (pozostałe kolory 3,0-3,4V), także zmiana koloru czasem może spowodować wzrost prądu płynącego przez diodę co na dłuższą metę może być dla niej zabójcze.
I ważna sprawa dioda ma oczywiście polaryzację także odwrotne jej wlutowanie spowoduje, ze nie będzie świecić.
- AdamSz
- Forumowicz
- Model: 2006 Deluxe Copue
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Black
najlepiej rozebrać i odpiero zobaczyć jakie. W przełącznikach na pewno są 3mm, ja zrobilem niebieskie i jest super! bo zegary tez ustawilem na niebiesko
w przyszlym roku jak sie uda to wszystko bedzie na niebiesko 
Dreams Come True ![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam,
Adam