Wymiana szyby czy naprawa? proszę o pomoc

Moje boje, czyli poprawiamy fabrykę... - Gotowe Poradniki . Zanim zaczniesz nowy temat - PRZECZYTAJ TO

Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski

ODPOWIEDZ
SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Wymiana szyby czy naprawa? proszę o pomoc

Post autor: SBK00pl » 2017-05-29, 07:33

Witajcie.
Muszę przyznać się do porażki. Już się rozglądam za GT, nawet jedną licytację przegrałem, ale jak w obecnym samochodzie jest wszystko w porządku, to usiedzieć w miejscu nie mogę i zawszę wynajdę jakieś głupoty do poprawienia. Tym razem wziąłem się za lusterko, które czasem brzęczało przy mocowaniu podczas jazdy po nierównościach. Nie wiem czy to się zdarza w Mustangu ale w Mercedesie tak nie było więc musiałem oczywiście poprawić.
No i poprawiłem... :mur: Zamiast odczepić lusterko od mocowania odczepiłem lusterko razem z mocowaniem przy okazji ukruszając kawałek szyby :wsciekly: Szyba była oryginalna Carlite Ford nigdy nie zmieniana. A teraz jest zepsuta (wstawię zdjęcia później).

1) Czy warto bawić się w naprawy w warsztatach? Klejenie, wypełnianie ubytku itp? (zaznaczę że ukruszył się czarny kawałek tuż pod emblematem konia).
2) Pytanie do importerów: Jakie szyby zwykle wstawiacie gdy kupicie samochód z uszkodzoną szybą? Patrzyłem na oryginały i mało ich albo wcale nie ma.
3) Warto ściągać OEM szybę z USA?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

Matt84
Forumowicz
Model: 2013
Silnik: V6 3.7

Re: Wymiana szyby czy naprawa? proszę o pomoc

Post autor: Matt84 » 2017-05-29, 16:03

Kleić, wypełniać warto jeżeli jest małe uszkodzenie i nie w miejscu, gdzie denerwuje - klejenie nie przywróci idealnie przejrzystej szyby, najprawdopodobniej będzie ślad. Czyli u Ciebie by pewnie zdało egzamin bo to mało widoczna część. Jednak jest inne ograniczenie - w większości miejsc, gdzie kleją mówią, że uszkodzenie musi być 8 czy 10 cm od krawędzi szyby, inaczej nie da się tej maszynki do klejenia zamocować czy coś. Także najpierw zweryfikuj, czy w ogóle klejenie wchodzi w grę z powodów technologicznych. Podobnie jeżeli ukruszenie jest od wewnątrz - nie wiadomo, czy uda się skutecznie wtłoczyć klej "pod górę".

Oryginalna szyba jest do dostania za 400 zł w PL, oczywiście trzeba trafić.

Jest jeszcze jedna kwestia szeroko poruszana wśród użytkowników Mustangów - albo szkło w OEM szybie jest słabe, albo kąt szyby tak ustawiony, że jest bardzo podatna na odpryski od kamieni itp. Zmiana na zamiennik może usunąć ten problem, o ile jego źródłem jest jakość OEM szkła (tak jak twierdzi większość, kąt szyby to moje przypuszczenie). Natomiast jak auto na handel (a widzę, że się u Ciebie zanosi) chyba zawsze lepiej kupić oryginał.

SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Post autor: SBK00pl » 2017-05-29, 17:06

Właśnie o tym myślę. Cały jest oryginalny co do jednej spinki i śrubki. Ja nie mogłem znaleźć nigdzie. Może ktoś z Was ma szybę na zbyciu?
A co do sprzedaży, zgadza się. Jeszcze w lipcu mam wstępnie umówiony wynajem na ślub a tak to czas wrócić do V8 :)

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

Awatar użytkownika
andi74
Forumowicz
Model: GT S550 GT350 Mod
Silnik: V8 5.0
Kolor: Szary Metalik

Post autor: andi74 » 2017-05-29, 21:23

sproboj wypelnic w jakiejs firmie moze jak sie lusterko przykleji to nie bedzie widac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak to zrobić - Gotowe poradniki”