1. Kuchenka gazowa / na prąd,
2. Garnek ze stali nierdzewnej - idealny jest do gotowania szparagów gdyż ma już wkładany koszyczek,
3. Dobrą wentylację

4. Wodę do opłukania
5. Trochę starego oleju silnikowego
6. Szlifierkę z tarczą z drutu STALOWEGO do oczyszczenia śrub lub piaskarkę
7. Benzynę ekstrakcyjną do odtłuszczenia wyczyszczonych śrub
8. Gotowy zasyp do oksydacji na ciepło
9. BHP - okulary i rękawice gumowe.
10. Woda destylowana
Zabawa zaczyna się od przygotowania śrub, czyli oczyszczamy je z korozji oraz odtłuszczamy, następnie napełniamy garnek wodą destylowaną i stopniowo wsypujemy gotowy zasyp do oksydacji na ciepło np. " Oksyda" z alledrogo. UWAGA wsypujemy stopniowo bo wydziela się dużo ciepła !!!

Jak już mamy przygotowaną zawiesinkę to ją podgrzewamy do 130 stopni i utrzymujemy taką temperaturę przez cały czas trwania naszej zabawy wkładamy koszyk z przygotowanymi śrubami i czekamy od 25 - 50 min potrząsając co jakiś czas koszyczkiem a na rękach mamy rękawice no i założone okulary, Po tym czasie śruby powinny być gotowe. Wyciągamy koszyczek i wkładamy go do wiaderka ze zwykłą wodą aby ostudzić je oraz wypłukać żrący preparat. Opłukane śruby wkładamy jeszcze do oleju silnikowego na 10 - 15 min (niektórzy mówią żeby jeszcze je tam pogotować) i możemy się już cieszyć pięknie czarnymi śrubami

NIGDY NIE DOLEWAMY WODY DO CIEPŁEGO ROZTWORU BO PRYSKA I MOŻNA SIĘ ŁADNIE ZAŁATWIĆ A WSZYSTKO NAJLEPIEJ ROBIĆ NA DWORZE !!!
UWAGA: Nie poczernimy śrub które mają już jakąś powłokę galwaniczną, oraz do kąpieli nie wkładamy rzeczy z aluminium !!