Mały1973 pisze:Zestawy do najzwyklejszego strokera czyli zwiększasz pojemnośc silnika w tym przypadku do 4,9l (298cali) nie zmieniając średnicy tłoka, a za pomocą skoku tłoka.
Taki zestaw to nie wszystko bo musisz doliczyć głowice, uszczelki, rozrząd,wtryski itd itd, jak chcesz zrobic to dobrze to wyjdzie x2 x3 x4... w zależności jak chcesz to zrobić.Strzelam to sam taki zestaw bez robocizny i kilku gratów dodatkowo da Ci około 50-60 KM.
Okazuje się, choć głowy sobie urwać nie dam w tej chwili, że w przypadku tego zestawu pojemność jest zwiększana z powiększenia średnicy i cześciowo skoku i to właśnie na 99% na oryginalnym bloku. Najprawdopodobniej tłoki mają obniżone aby to się mieściło. Cylindry są szlifowane na +0.1, choć i tu nie wiem czy to obligatoryjnie czy sugerowane.
Czyli wtedy nie ma potrzeby zmiany głowic, rozrządu itp itp tylko odpowiednio to wystroić.
Więc ten zestaw w sumie nie jest taki głupi.
Tu jest trochę info z brenspeed:
http://forums.themustangsource.com/f637 ... ly-501849/" onclick="window.open(this.href);return false;
piszą że wystarczy zrobić szflif. Dla pewności napisałem do nich maila z prośbą o wyjaśnienie.
EDIT
Dostałem maila od Brenspeed:
"Yes this fits the stock block and requires machining. We include the block machining instructions. Once installed yes it will run on the factory tune, or your current custom tune."
Wynika, że bloku nie trzeba zmieniać, jakieś przeróbki będą w nim wymagane (pewnie trzeba coś podszlifować), niby po zmianie będzie działać na tym programie na którym działał wcześniej.
Wydaje mi się też, że trzeba zmienić koło zamachowe, bo te wały tuningowe mają mocowanie na 8 śrub, fabryczne na 6.
Ale jak ktoś nie chce strokera, to np tu jest całkiem przyzwoity zestaw jak ktoś nie chce wymieniać wału (ten piszą do 650 rwhp powinien wystarczyć):
http://www.excessiveracing.com/pistonsnrods/13303.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Modyfikacja bez wyciągania silnika (gdy ktoś chce bez wyważania), różne stopnie kompresji dostępne (na 9.5:1 w sam raz na ok 12psi), jak również nadwymiary gdy ktos chce jednak silnik wyciągać i szlif zrobić.