Krzysztof Komeda i jego zółty Mustang

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

ODPOWIEDZ
Adrian
Forumowicz
Model: Brutal
Silnik: inny V8
Kolor: Orange
Kontakt:

Krzysztof Komeda i jego zółty Mustang

Post autor: Adrian » 2014-01-11, 02:28

Wszyscy wiemy kim był Krzysztof Komeda. Był wielkim kompozytorem, muzykiem jazzowym - Polakiem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Komeda
Mało kto wie, że mógł też być pierwszym Polakiem, który w 1968 roku nabył Forda Mustanga - zółtego.
O to jego historia: http://wyborcza.pl/1,75475,6528733,Zolt ... omedy.html
Obrazek

Awatar użytkownika
behemot
Młodszy Forumowicz
Model: GT'08
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black Mamba

Re: Krzysztof Komeda i jego zółty Mustang

Post autor: behemot » 2014-01-11, 10:48

nabrałem pewności, świat bez Twoich komentarzy będzie piękniejszy...
nie masz nic ciekawego do napisania, prośba, nie pisz.

adnian zamieścił ciekawostkę, dziękuję - jednych zainteresuje, drugich nie.
Chętnie zapoznam się z historią Mustanga KK, historia ruska I Suzuki mnie nie interesuje.
rusek pisze:Ale mi furora ja pierdziu to tylko pojazdy ale to moje zdanie...!! Ja jestem pierwszym Polakiem co kupiłem i mam jeden z pierwszych sztuk na Świecie Suzuki Intruder M1800R B.O.S.S. Edition 2014 w wyprodukowanej liczbie egzemplarzy 1500 sztuk ..

Madzia says: Life is to short to drive boring cars....

Awatar użytkownika
simontlc
Forumowicz
Model: 289 coupe 1965
Kolor: mechaniczna pomarańcza (Poppy Red )
Kontakt:

Post autor: simontlc » 2014-01-11, 11:06

6t07 tez ma stanga z 66 ktory byl od nowosci w polsce wiec jego byl ch ba wczesniej :-)

ObrazekObrazek
"NO IT'S NOT JUST A SIX, IT'S A PART OF THE LEGACY OF THE MUSTANG"

rusek
Forumowicz
Model: cabrio GT 06
Kolor: Biały z czerwonymi pasami

Post autor: rusek » 2014-01-11, 11:11

Strona wszystko poza Mustangiem i chyba nie trzeba pisać tylko o Mustangu,chciałem tylko pokazać ,że Polak też potrafi kupić coś nowego i wyjątkowego ,ale nie wszyscy to rozumieją szkoda ..

Awatar użytkownika
behemot
Młodszy Forumowicz
Model: GT'08
Kolor: Black Mamba

Post autor: behemot » 2014-01-11, 11:31

rusek pisze:Strona wszystko poza Mustangiem i chyba nie trzeba pisać tylko o Mustangu,chciałem tylko pokazać ,że Polak też potrafi kupić coś nowego i wyjątkowego ,ale nie wszyscy to rozumieją szkoda ..
rusek, przepraszam za ton mojej odpowiedzi, ale baaaardzo mi się nie spodobało jak z buta potraktowałeś post Adriana - nie zasługiwał na to :cisza:

cofam, to co napisałem, chętnie zapoznam się z historią Twojego Suzuki - jest na to odpowiedznie miejsce => galeria/inne
wrzuć proszę foty I napisz co I jak.

pozdro

Madzia says: Life is to short to drive boring cars....

Awatar użytkownika
Michaś
Forumowicz
Model: Y 2006 VB style
Silnik: V6 4.0
Kolor: Vatican Bordo

Post autor: Michaś » 2014-01-11, 12:20

rusek pisze:Ale mi furora ja pierdziu to tylko pojazdy ale to moje zdanie...!! Ja jestem pierwszym Polakiem co kupiłem i mam jeden z pierwszych sztuk na Świecie Suzuki Intruder M1800R B.O.S.S. Edition 2014 w wyprodukowanej liczbie egzemplarzy 1500 sztuk ..
Masz rację to tylko pojazdy, ale podejrzewam że nie chodziło tu tylko o tego żółtego Mustanga ale o jego właściciela - poczytaj trochę o historii Komedy, Polańskiego i Hłaski. Możesz byc nawet jedynym właścicielem Suzuki Intruder M1800R w Polsce, ale Komedą nigdy nie będziesz. Motorynka Komedy budziłaby większe zainteresowanie niż Twoje Suzuki Intruder M1800R.

.kapo an śoc mesazc ymbórZ

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP
Model: Shelby GT500
Silnik: V8 5.4
Kolor: Grabber Orange

Post autor: Deftronic » 2014-01-11, 18:00

Fajny, ten żółty Mustang. O sprawie nie wiedziałem, dzięki za info.

Odemnie jako małe uzupełnienie - Komeda wywarł obrzymi wpływ na muzyków na świecie. Swego czasu jeden z najlepszych, nieszablonowych wokalistów rockowych (Mike Paton m.in. wokal w Faith No More, Mr. Bungle, Fantomas )przerobił słynną kołysankę z "Dziecka Rosemary's":

http://www.dinxproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Adrian
Forumowicz
Model: Brutal
Silnik: inny V8
Kolor: Orange
Kontakt:

Post autor: Adrian » 2014-01-11, 22:04

Tak, tu chodziło przede wszystkim o właściciela :) Mustang to jedynie słodki dodatek ale jakże cenny dla samego właściciela. Nie byle jakiego właściciela :)
Jestem muzykiem i gdzieś tam kiedyś współpracowałem ze starszymi muzykami, którzy KK znali, a i wspólne dźwięki z nim wydali. Teraz jestem podwójnie dumny! ;)
A co do samych Mustangów to z tego co wiem pierwsze koniki zrobiły furorę w Stanach więc można by się pokusić się o stwierdzenie, że jednak nie był to zwyczajny samochód.
Mimo, że tani i dostępny dla każdego to zwyczajnym nie był i nigdy nie będzie. Ma to coś. Ten błysk w lampie! ;)

simontlc - To Komeda mógł być drugim albo pierwszym w Stanach! ;)
behemot - Dzięki za postawę obywatelską! ;)
Deftronic - Ładnie napisane! ;)

Historia Komedy to niezwykła historia. Jak i pozostałych wspomnianych przez Michasia:) Oni już lata temu zdobyli Zachód. Dziś po tylu latach wielu wciąż próbuje i nic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”