Xenon'y a prawo

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

.3lite
Forumowicz
Model: 2015 GT
Silnik: V8 5.0

Xenon'y a prawo

Post autor: .3lite » 2014-03-22, 20:54

Witam wszystkich :)

Zauważyłem, że wiele użytkowników tutaj posiada Xenon'y ale bez spryskiwaczy i prawdopodobnie bez mechanizmu samo poziomowania - koledzy, jeździcie tymi Mustangami na co dzień czy tylko w niedzielę? Jeśli dobrze rozumiem to auto może być bez problemu zatrzymane i skierowane na kontrolę z powodu tych świateł, tym bardziej nie przejdzie ono takowej kontroli.

Moje pytanie brzmi - czy Wasze światła są legalne? Może po prostu czegoś nie rozumiem.

Sam zastanawiam się nad zrobieniem Xenonów do mojego 2012 v6, ale właśnie z powyższego powodu mam pewne wątpliwości, tym bardziej, że autem chce jeździć na co dzień :)

Awatar użytkownika
bart
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: windveil blue

Re: Xenon'y a prawo

Post autor: bart » 2014-03-22, 21:16

w wiekszosci przypadkow nie tylko swiatla uprawniają do straty dowodu :P

jezdze na tyle na ile sie da i mam czas, nie jest to duzo, okolo 5000km na rok, ale powodów do zabrania dowodu u mnie jest cała masa, ale narazie nie bylo problemow!
troche no risk no fun, przyjedz na jakis zlot a byc moze np zmienisz wydech na przelotowy :P

http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2014-03-22, 21:18

Jeśli masz słabsze xenony nie musisz mieć spryskiwacza i samo poziomowania(z tego co pisali ostatnio w necie).
Gorzej że lampy w mustangu świecą symetrycznie:D

302 HOooooo

.3lite
Forumowicz

Post autor: .3lite » 2014-03-22, 21:41

bart pisze:w wiekszosci przypadkow nie tylko swiatla uprawniają do straty dowodu :P
Na pewno :) Ja osobiście muszę jeszcze przerobić tylne światła na nasze, a cholera - trzepie mną ostro, sekwencja i czerwony kolor milion razy lepiej wygląda :/
bart pisze:jezdze na tyle na ile sie da i mam czas, nie jest to duzo, okolo 5000km na rok, ale powodów do zabrania dowodu u mnie jest cała masa, ale narazie nie bylo problemow!
To nieźle, chociaż szkoda potem się tyle martwić :/
bart pisze:przyjedz na jakis zlot a byc moze np zmienisz wydech na przelotowy :P
Pewnie :) I kto wie, różnie bywa, tym bardziej jak mi się spodoba :P
Alexander25 pisze:Jeśli masz słabsze xenony nie musisz mieć spryskiwacza i samo poziomowania(z tego co pisali ostatnio w necie).
Gorzej że lampy w mustangu świecą symetrycznie:D
Czy ja wiem czy gorzej :) Lepiej jednak aby świeciły symetrycznie niż z mocnymi Xenon'ami na lewo i prawo z powodu zabrudzenia klosza :P

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP
Kolor: Black

Post autor: siara » 2014-03-23, 01:52

Opowiem moje doswiadczenia...

Historia z konca sezonu 2013 jeszcze przed zlotem American Cars mania 2013 w Miliczu chyba tydzien wczesniej.
Teren zabudowany sznur aut i Pan z ruchu drogowego (biala czapka jak by ktos nie wiedzial) wylawia tylko mnie.
Jade tam gdzie wskazuje, podchodzi, przedstawia sie... bardzo mily i do sedna:
Mam mu pokazac ze moj STANG zostal przystosowany do ruchu na terenie POLSKI jak i UE.
Swiadomy tego co posiadam i prawa wymieniam kolejno.. :)
Wszsytko poza 2 aspekatami jest zgodne...
Dodam ze mam od 2013 oryginalne xenony ktorych wyglad mi sie mega podoba. Moze ktos zapyta dlaczego a wiec. Nie posiadaja soczewek itp. a swieca jak ksenony.
Mimo iz Pan przygladal sie im nic nie wspomnial.

Moje sugestie jesli chcesz zamontowac, zamontuj takie jak oryginalnie i wiekszosc nawet nie zorientuje sie ze to xenony... :)
jesli bedziesz na zlocie zaatakuj mnie to porozmawiamy Nick widzisz na forum taki sam mam na rejestracji :) a jesli bedziesz mial problem zapytaj kogos jesli ktos jest od dawna w klubie podpowie ktory to ja :)

Dodam jeszcze cos: bardzo ale to bardzo mily Pan z "drogowki" pwoiedzial ze spelniam to czego nie spelnia conajmniej 90% aut na drodze i na reszte przymyka oko co by nie bylo... :)

Dla wszystkich rozmowa z wladzami naszych POLSKICH DROG nie musi byc zla dla nas wystarczy sie odpowiednio zachowywyac. Najczesciej chca porozmawiac z nami taka jest prawda bo snia o takich autach. W zwiazku z tym ze sa w pracy to cos tam musza zrobic i to zanotowac ale pomijajac jakies drastyczne sytuacje wiekszosc przechodzi z usmiechem na ustach.

Jeszcze cos dodam jest jeden aspekt w naszych autach za ktory powinni zabierac dowody - obrysy to jest niezgodne :)

Jeszcze dodam ze mailem kontrole Inspekcji Ruchu Drogowego jak i kontrole w Czechach i Niemczech - zawsze ziman krew i odpowiednie zachowanie = zadowolenie z obu stron ]:->

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2014-03-23, 19:25

Co innego policjant drogówki czy tzw. krokodyl a diagnosta w dużym mieście.
Normalne zachowanie podczas kontroli to normalna sprawa ale warto pamiętać że np. po wypadku rzeczoznawca TU może sprawdzać auto i jeśli uzna, że samochód był niesprawny to nie dostaniesz wypłaty z polisy a jeśli była to wina kierowcy jadącego niesprawnym autem to TU może nie wyłacić poszkodowanemu pieniędzy i będzie trzeba oddawać z własnej kieszeni.
Znam już dwa takie przypadki i jest ich coraz więcej.

302 HOooooo

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP

Post autor: siara » 2014-03-23, 21:01

Kazdy przypadek jest indywidualny ja proponuje oryginalne dlatego ze wygladaja jak zwykle lampy a nie jak 70% AUT typu BMW, AUDI, itd z CHINSKIMI xenonami nie obrazajac nikogo to od razu widac co to jest :)
Co do wypadkow i kolizji itd po co wywolywac wilka z lasu to bym musial sie ubezpieczyc na wszystko bo wszedzie moge sobie krzywde zorbic ... jesli chcesz sie czepiac to tak jak napisalem obrysy sa nielegalne i biorac pod uwage to co piszesz w kazdym przypadku jestes przegrany...

Zawsze mozesz kupic xenony i zmodyfikowany zderzak i po temacie cala dyskusja :)

Awatar użytkownika
Winston_Wolf
Forumowicz
Model: S550 GT PP
Kolor: Triple Yellow

Post autor: Winston_Wolf » 2014-03-23, 22:37

Obrysy z przodu są legalne, z tyłu z racji kolory już nie.

Ja mam 2013, więc HIDy w standardzie. Kupiłem od razu spryskiwacze wysokociśnieniowe (z tanich chiński to tylko leci, nie "sika" ;)), niestety przy próbie montażu okazało się, że trzeba by kroić belkę... i tak leżą od 3 miesięcy w kartonie, aż znajdę czas się tym zająć. :P Moim zdaniem warto to załatwić, bo gładko można przejść kontrolę, a za zestaw dałem chyba 200zł, malowanie zaślepek za darmo przy okazji malowania błotnika i montaż to już zobaczymy, z 200-300zł pewnie pójdzie bo trzeba grzebać.

Tanie chińskie sikawki można mieć za ok. 100zł, zamontować można samemu - ale nie oczekujcie że będą rzeczywiście myć reflektor. ;)

We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP

Post autor: siara » 2014-03-25, 01:20

Hmm sam kupiles i nie zamontowales, dziwne ale ok :)

Jak sam watpliwosci to lepiej nie monotwac i po problemie alternatywa sa jeszcze zarowki ledowe :)

Awatar użytkownika
Winston_Wolf
Forumowicz
Model: S550 GT PP
Kolor: Triple Yellow

Post autor: Winston_Wolf » 2014-03-25, 20:15

Przecież napisałem że jest problem z montażem i zajmę się tym w wolnej chwili.

Można jeszcze zrobić tak - kupić palniki i ballasty 24W (zamiast 35W), wtedy jasność palnika to ok. 2000lm, a według prawa źródła światła powyżej 2000lm muszą mieć samopoziomowanie i spryski - a więc tutaj nie. Nie wiem jak wygląda kwestia dostępności, nie zajmowałem się tematem.

Tzw. "żarówki ledowe" nadają się do oświetlenia rejestracji czy ewentualnie wnętrza, ale na pewno nie do świateł mijania - przy wymaganej mocy musiałyby mieć bardzo dobre chłodzenie, a tego przy standardowym reflektorze nie da się zapewnić.

We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP

Post autor: siara » 2014-03-26, 23:15

One (ledy) sa sprzedawane z radiatorami i wentylatorami (zestawy) pytanie jak to w praktyce dziala. Jesli chodzi o jakosc swiatla to jest mega roznica i niejeden xenon jest gorszy...

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2014-03-27, 08:48

Też myślałem o tych Ledach , pytanie czy się smieści bo dosyć wystające są , no i te wiatrczki od komputerana ile skuteczne i trwałe są niewiadomo. Narazie cena jest dosyć wysoka a jak rozproszone światło jest to też nie wiadomo...

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Awatar użytkownika
AdamSz
Forumowicz
Model: 2006 Deluxe Copue
Silnik: V6 4.0

Post autor: AdamSz » 2014-03-27, 10:01

[quote="Winston_Wolf"]

Można jeszcze zrobić tak - kupić palniki i ballasty 24W (zamiast 35W), wtedy jasność palnika to ok. 2000lm, a według prawa źródła światła powyżej 2000lm muszą mieć samopoziomowanie i spryski - a więc tutaj nie. Nie wiem jak wygląda kwestia dostępności, nie zajmowałem się tematem.

ja znalazłem coś takiego:
http://www.ebay.com/itm/9004-CREE-LED-5 ... cf&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;

tylko teraz pytanie bo normalnie mają 2000 lm czyli byłoby ok, ale znowu przy długich już jest 2600 lm....

Dreams Come True :]

Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2014-03-28, 22:53