Oczywiście nie muszą być jednego autora, ale najważniejsze, żeby wyglądało to dobrze, bo ostatnim jestem zawiedziony

Moderatorzy: Pavulon_, Magic, Pavulon_, Magic

spania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...
  spania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...   

, po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu
 , po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu
 W następnym roku sam podeślę swoje zdjęcia
 W następnym roku sam podeślę swoje zdjęcia 

Zgadzam się Fatalny pomysł. Pomijam, że jeśli chodzi o proponowane zdjęcia, to 4, 9 i 10 jakoś z trudem i bólem oka ujdzie... Jedynie 11 zasługuje na miano "niezłe". Reszta - no comment... Widziałem tu wiele zdjęć, przy których jedno biło na głowę tę całą pulę. Rozumiem sprawę, że prawa autorskie to trudny temat, ale trzeba uważać, żeby nie rozlać dziecka z kąpielą przez jakąś radykalną decyzję...deeboy pisze:Pomysł fatalny, zdjęcia nadsyłane przez użytkowników o wiele lepsze. Z tych to może 3-4 się nadają... słabo
a dlaczego bez logo fotografow? w powyzszej ankiecie wiekszosc fotek ma logo CuoreMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...

a już się cieszyłem że będę miał mniej roboty przy tym konkursie ale jak zwykle wszystko na mojej głowie ale wymyśliłem choć mnie to nie cieszy
jedyna sensowna opcja na prowadzenie tego konkursu w przyszłym roku to wprowadzenie reżimu mianowicie to że każdy kto chcę dodać swoją fotkę do konkursu będzie mógł ją dodać tylko i wyłącznie prze zemnie po wysłaniu do mnie na maila oryginalnej fotki bez reklam fotografów, kalendarz to nie bilbord reklamowy, po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu

Moim zdaniem to jedyne dobre rozwiązanieMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...

a już się cieszyłem że będę miał mniej roboty przy tym konkursie ale jak zwykle wszystko na mojej głowie ale wymyśliłem choć mnie to nie cieszy
jedyna sensowna opcja na prowadzenie tego konkursu w przyszłym roku to wprowadzenie reżimu mianowicie to że każdy kto chcę dodać swoją fotkę do konkursu będzie mógł ją dodać tylko i wyłącznie prze zemnie po wysłaniu do mnie na maila oryginalnej fotki bez reklam fotografów, kalendarz to nie bilbord reklamowy, po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu

prawie jak debata w sejmie... dorzucę swoje trzy grosze:
 prawie jak debata w sejmie... dorzucę swoje trzy grosze:

I na głosowanie i na wasz kalendarz.
 I na głosowanie i na wasz kalendarz. 

Publikacja zdjęcia w kalendarzu nie wymaga przejęcia "całości praw autorskich" zwłaszcza, że całości i tak się przejąć nie da - np. praw osobistych, do których należy prawo do oznaczania dzieła nazwiskiem autora. Normalnie do publikacji zdjęcia w jakiejkolwiek druku wystarcza jednorazowa niewyłączna licencja udzielona przez autora. Niedookreślone licencje działają przez 5 lat, ale tu mówimy o jednorazowym wykorzystaniu, bo kalendarz drukuje się raz i rozprowadza raz. Jego czas życia jest wyjątkowo krótki (nie liczy się ile lat go ktoś będzie miał powieszonego i czy go sprzeda komuś innemu - liczy się tylko pierwsze wprowadzenie do obrotu, tzw. pierwsze udostępnienie publiczności). Oznacza to, że autor nie traci prawa do wykorzystywania zdjęcia w innych celach, a tak by było, gdyby przekazał klubowi całość majątkowych praw autorskich.Przemek pisze:Moim zdaniem to jedyne dobre rozwiązanieMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...

Są wśród nas prawnicy niech Cię wesprą i odpowiedzą czy tak będzie ok jeśli chodzi o prawa autorskie.
A jeśli chodzi o jakość zdjęć to będziesz miał więcej roboty podczas konkursu przez cały rok ale finalnie mniej
Nie będziesz się prosił o foty które ktoś wsadził kilka miesięcy wcześniej i gdzieś mu się zapodział oryginał lub ma na Ciebie i nas wszystkich wywalone ( delikatnie to ujmując)