caniggia pisze:tu jest bardzo zazarta dyskusja na tepat cai i filtrow typu K&N:
http://cars.about.com/b/2006/05/18/can- ... nd-out.htm
przy stockowym silniku cai nic nie daje oprocz bardziej brudego powietrza, co innego jak silnik jest zmodyfikowany i stockowy filtr nie daje rady. ale jakby w to miejsce zastosowac wiekszy filtr papierowy, pewnie tez nie byloby roznicy.
fakt jest ze producenci podaja spory przyrost mocy w 99% przypadkow jest spowodowane wgraniem nowego programu ktory to czyni. z dolotem jaki i wydechem jest ta sama bajka, wazna jest predkosc a nie koniecznie srednica, dlatego duzo ludzi pisze ze traci moment po zalozeniu cai, a to z powodu ze predkosc zasysanego powietrza sie zmniejsza.
cai ma wplyw jedynie na WOT, gdyz wtedy tylko nie ma restrykcji w przeplywie, w kazdym innym przypadku przepustnica tworzy wiekszy opor niz filtr powietrza.
tak wiec zysk mocy na cai jest mozliwy jedynie WOT i to i tak niewielki 1-5HP.
jezeli chodzi o zuzycie paliwa, wynika ze filtr nie ma z tym nic wspolnego, zeby np utrzymac predkosc na stockowym filtrze 50km/h mamy przepustnice na 18%, zeby ta predkosc utrzymac na k&n musimy miec na 16%, ale w obu przypadkach aaby utrzymac ta sama predkosc silnik dostanie ta sama ilosc powietrza, a wiec ta sama ilosc paliwa.
Chciałem kupić zestaw stożek+programator do mojej V6 ale po przeczytaniu postu od caniggia zwątpiłem w stożki

Skoro nic nie dają w silniku bez modyfikacji (tak jak w moim) to jaki sens go zakładać? Dla rasowego wyglądu po otwarciu maski??? Caniggia poleca VOLANTA, który jest całkowicie zabudowany więc i tak nie widać stożka w środku

Dla dźwięku??? (mam wydech PYPES i jestem baaaardzo zadowolony

) Programator kupię na 100% (pewnie SCT) ale czy ze stożkiem... proszę stangową brać o rozwinięcie tego tematu, tylko szczerze i bez owijania w bawełnę