Zmiana wersji forum

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Model: Mustang Convertible
Silnik: V6 4.0
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Re: Zmiana wersji forum

Post autor: horse » 2011-12-14, 16:18

co do obowiazkowego wpisywania wieku przy rejestracji jestem za, nie bede rozpetywal kolejnej burzy, ale zainteresowani wiedza o co chodzi...

Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D

Awatar użytkownika
sławekw
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: sławekw » 2011-12-14, 16:20

hym, ok Adam, zwracam honor

tak swoją drogą jak ktoś wpisał "z dupy" to bardzo ubolewam nad jego wiedzą - a raczej jej brakiem - o pochodzeniu człowieka.....

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz
Model: X-CHARGED
Kolor: bordo + czarny mat
Stajnia: Stajnia Pomorze

Post autor: Tom.Tom » 2011-12-15, 21:48

W innym wątku szukałem informacji o korku z kluczykiem do wlewu paliwa i dowiedziałem się, że ten temat był kiedyś już poruszany, ale już nie ma tych postów...?

Takie pytanie - czy stare tematy są kasowane (IMHO nie powinny być)? Jeżeli był problem z migracją bazy ze starego forum i coś pouciekało, to zakładając, że są gdzieś backupy tej bazy, można by na ich podstawie stworzyć archiwum, które będzie tylko do odczytu. Jeżeli z kolei zdarza się, że nie można znaleźć stosunkowo młodych tematów/postów, to albo jest coś nie tak i one faktycznie znikają albo może problem tkwi w wyszukiwarce i indeksacji... No chyba, że nie można ich znaleźć przeglądając forum bezpośrednio - nie przez przeszukiwanie.

Na pewno kluczową sprawą tutaj jest pozostawianie pełnej historii wszystkich wypowiedzi, bo to forum na pewno nie jest tylko traktowane jako miejsce do bieżącego pogadania, ale też jako baza informacji.

takie moje 3gr....

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Silnik: V8 4.6
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2011-12-15, 22:27

mysle ze to ten sam problem co wyzej.

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2011-12-16, 11:49

Panowie.

Forum to tylko narzędzie do wymiany informacji i nie możemy narzucić nikomu tego, co wpisze w polu "miejscowość". Co innego by było, jak by faktycznie była lista opuszczana. Problem w tym, czy chce nam się coś takiego robić i czy jest to naprawdę tak bardzo niezbędne. Ci, którzy chcą się spotykać potrafią to zasygnalizować właśnie albo numerem rejestracyjnym albo nazwą miejscowości lub poprzez najzwyklejszą rozmowę na forum.. Cała reszta wpisuje to na własną odpowiedzialność, ale może mają w tym jakiś swój ukryty cel, nie wnikam.
A tu jeszcze pytanie - skoro już chcemy być kreatywni - co z osobami mieszkającymi, tak jak pudel, w Holandii lub tak jak Deftronic, w GB? To może zaraz zrobimy taką opcję dla wszystkich państw i miast? I jeszcze jedno, jak ktoś sobie nie spisze "z dupy", to wybierze inną miejscowość i co wtedy? Faktycznie podawanie takich rzeczy będzie BARDZO przydatne. Generalnie całym pomysłem można sobie niestety podetrzeć cztery litery.

Jeśli chodzi o podawanie wieku - jak zamierzacie to weryfikować? Czemu ma to służyć? Równie dobrze mogę sobie wpisać dowolną wartość lub ją wybrać z menu wyboru. I co wtedy? Też niestety głupi pomysł, bo równie dobrze mogę mieć teraz 65 lat.

Jeśli chodzi o znikający temat - nie znalazłem go niestety. Możliwe, że wyparował podczas przenoszenia forum oraz upgrade'u, który koledzy robili już jakiś czas temu. Myślę, że nie jest to jednak wielka strata, ponieważ temat korków oraz wlewów paliwa był kilkukrotnie wałkowany, a dostępność produktów takich jak korki z kluczykiem jest raczej nieograniczona.

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2011-12-16, 12:09

...co do lokalizacji - a gdyby zainstalować PHGoogle albo przynajmniej tego moda, to może będzie użytkownikom zależało, żeby ich pokazało na mapce i będą podawali normalną lokalizację... a jak będa chcieli się ukryć, to wpiszą "z dupy" i nie będzie ich na mapce... chociaż kto wie, Google mocne jest ;)

EDIT: O! coś szlag trafił bbcode i emotki...?

kaes
Forumowicz
Model: 2007
Kolor: czarny, chwilowo bez pasów
Kontakt:

Post autor: kaes » 2011-12-16, 12:20

tom.tom pisze:...co do lokalizacji - a gdyby zainstalować PHGoogle albo przynajmniej tego moda, to może będzie użytkownikom zależało, żeby ich pokazało na mapce i będą podawali normalną lokalizację... a jak będa chcieli się ukryć, to wpiszą "z dupy" i nie będzie ich na mapce... chociaż kto wie, Google mocne jest ;)

EDIT: O! coś szlag trafił bbcode i emotki...?

Hans ma rację, może i fajnie by było gdyby wpisywać dane, jeszcze fajniej gdyby system sam rozpoznawal i na bieżąco aktualizował gdzie siedzisz, ale po co tracić w cholere dużo czasu na szukanie rozwiązania, potem na zaimplementowanie, a i tak jak pisał Hans się ono nie sprawdzi.

jak ktoś chce, żeby go znaleźć to wyśle zgłoszenie do mapy klubowej i tyle. jak chce się umówić - sam się zgłosi (napisze albo dopisze). jak ktoś chce anonimowo - ma prawo moim zdaniem. dane są potrzebne do wstąpienia do stowarzyszenia, forum to tylko forum. a zasady i wymogi których nie ma jak zweryfikować też nie maja sensu.

Awatar użytkownika
Dezo
Forumowicz
Model: BULLITT
Kolor: HG
Kontakt:

Post autor: Dezo » 2011-12-16, 13:01

Tak z innej beczki: sprawdźcie proszę zegarek forum, bo mam wrażenie graniczące z pewnością, że jest "kopnięcie" o godzinę do przodu.
Pozdrawiam

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2011-12-16, 15:13

To czy ma pokazywać skąd ktoś jest z automatu, to trzeba sprawdzić czy jest takie coś legalne.

Awatar użytkownika
Dezo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dezo » 2011-12-16, 15:51

Chodzi o podanie lokalizacji tzn. w przypadku Polski: nazwę miasta, wsi. Nie wymagamy danych adresowych ani personalnych, które sa juz danymi osobowymi. I tak podajesz wyłącznie swój nick, czyli coś, czego realnie nie można skonfrontować z rzeczywistymi danymi personalnymi (w sensie prawnym cannigia czy Dezo - nie istnieją). W związku z tym podanej lokalizacji również nie możesz skonforntować, ale jeżeli zostanie podana zgodnie z prawdą, daje ogólną orientację skąd dany forumowicz jest.
Czysta sprawa, a ułatwia komunikację. Jeżeli przy wypełnianej podczas rejestracji rubryce "lokalizacja" zjadzie się dopisek np. "podanie lokalizacji ułatwi odnalezienie Mustanga w Twojej okolicy", to sądzę, że ludzie chętnie będą lokalizacje podawać.

Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Post autor: pudel » 2011-12-16, 16:36

Dezo pisze:Chodzi o podanie lokalizacji tzn. w przypadku Polski: nazwę miasta, wsi. Nie wymagamy danych adresowych ani personalnych, które sa juz danymi osobowymi. I tak podajesz wyłącznie swój nick, czyli coś, czego realnie nie można skonfrontować z rzeczywistymi danymi personalnymi (w sensie prawnym cannigia czy Dezo - nie istnieją). W związku z tym podanej lokalizacji również nie możesz skonforntować, ale jeżeli zostanie podana zgodnie z prawdą, daje ogólną orientację skąd dany forumowicz jest.
Czysta sprawa, a ułatwia komunikację. Jeżeli przy wypełnianej podczas rejestracji rubryce "lokalizacja" zjadzie się dopisek np. "podanie lokalizacji ułatwi odnalezienie Mustanga w Twojej okolicy", to sądzę, że ludzie chętnie będą lokalizacje podawać.

A moze ktos sobie tego nie zyczy? Teraz juz jest miejsce na podanie miasta jezeli ktos tym jest zainteresowany. Nie wiem czemu ma to sluzyc? Chcesz sie umowic wyslij PB bo raczej umawiasz sie z ludzmi z ktorymi sie dogadujesz a nie z tymi co sa blisko...

Awatar użytkownika
Dezo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dezo » 2011-12-16, 16:52

To wysyłaj PW do każdego kto się loguje - powodzenia życzę... Może inaczej, jak ktoś sobie nie życzy i nie chce podawać takich prostych informacji, to po co się w ogóle rejestruje? Przecież to portal społecznościowy.
Prościej chyba, jak widzę - o gość jest z mojej okolicy - napiszę czy nie chciałby sie spotkać, pogadać, pooglądać auta. Temu to służy Pudel.
Ps. Z której Chudoby jesteś Pudel?

Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Post autor: pudel » 2011-12-16, 17:02

Dezo pisze:To wysyłaj PW do każdego kto się loguje - powodzenia życzę... Może inaczej, jak ktoś sobie nie życzy i nie chce podawać takich prostych informacji, to po co się w ogóle rejestruje? Przecież to portal społecznościowy.
Prościej chyba, jak widzę - o gość jest z mojej okolicy - napiszę czy nie chciałby sie spotkać, pogadać, pooglądać auta. Temu to służy Pudel.
Ps. Z której Chudoby jesteś Pudel?
Nawet na portalu spolecznosciowym takim jak Nasza Klasa podawanie miejsca zamieszkania nie jest obowiazkowe:
Załączniki

[Rozszerzenie gif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2011-12-17, 00:06

Z mojego doświadczenia, to z portalami społecznościowymi jest tak, że żeby wyciągnąć jakieś informacje od userów (a o to chodzi najczęściej właścicielom portalów społecznościowych typu NK, FB itd.), trzeba userów zachęcić jakąś wartością dodaną - np. podasz skąd jesteś, to będziesz mógł brać udział w organizowanych czasami lokalnych akcjach promocyjnych - albo coś takiego.

U nas taką wartością dodaną na pewno jest możliwość zlokalizowania w swojej okolicy innych użytkowników, ale może to dla niektórych nie jest korzyść...

Na pewno działa tutaj ta sama zasada co wszędzie - jak chcesz, żeby ktoś coś zrobił, to ten ktoś musi tez chcieć to zrobić - tym bardziej będzie chciał im więcej korzyści dla siebie w tym znajdzie.

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Model: Mustang Convertible
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Post autor: horse » 2011-12-17, 02:25

a ja mysle ze tu nie ma co dyskutowac tylko wprowadzic odgornie ze kazdy logujacy sie uzytkownik musi podac miejsce zamieszkania(tak jak dezo napisal wczesniej bez adresow) i wiek, wtedy wszystkim bedzie latwiej, wprowadzic taki pkt w regulaminie a za niedostosowanie sie zawsze istnieja ostrzezenia itp.

Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”