500 km Mustangiem z 2005 roku - parę pytań i spostrzezeń

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
lexy
Młodszy Forumowicz
Model: V
Silnik: V6 4.0
Kolor: Legend Lime

500 km Mustangiem z 2005 roku - parę pytań i spostrzezeń

Post autor: lexy » 2015-10-24, 20:01

witam, zakupionym półtora tygodnia temu koniem zrobiłem ok 500 km i w związku z tym mam parę pytań co do pracy , jazdy itp.

1. Co ile km powinno się wymieniać olej w skrzyni i tylnym moście - jakie są oznaki że to już czas?
2. Zauważylem że poci się w okolicach pokrywy zaworów z lewej strony - mam nadzieję że żadnej filozofii z wymianą uszczelki nie bede miał - chyba amerykańcy nie zastosowali jakiejś niespodzianki ?
3. O/D off - to chyba nie jest oszczedna jazda nie?.
4. Znalazłem w bagażniku dwa plastiki (leżaly luzem) załączyłem zdjęcie poniżej - z czego one są gdzie je załozyć bo szukam, szukam i nic nie mogę dopasowac :) są opisane L ewy i R prawy
5. Kiedy mylem stanga zauważyłem że woda spływajaca w szczelinie pomiędzy tylnym błotnikiem a klapą bagażnika spływa bezpośrednio przy kostce elektrycznej jednej z tylnych lamp - nie widać żeby tam było jakaś zaślepka czy osłona - stangi z tego rocznika tak mają czy brakuje mi jakiegoś elementu? - plastiki opisane punkt wyżej nie pasują :/ więc nie są z lamp
6. Podpowiedzcie mi jak zabrać się za naprawę uszkodzonego wskażnika automatycznej skrzyni przy lewarku - czerwona linia zatrzymala się na "R" i nie chodzi razem z lewarkiem.
7. I ostatnie pytanie... czy to normalne że przechodzą mnie ciarki kiedy odpalam Mustanga? (a mam tylko V6 - az się boje co by bylo w V8) ;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2015-11-03, 20:08 przez lexy, łącznie zmieniany 1 raz.

kkk
Forumowicz
Model: 2015 Fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: Black

Re: 500 km Mustangiem z 2005 roku - parę pytań i spostrzezeń

Post autor: kkk » 2015-10-24, 23:23

7. Tak. Szczegolnie w parkingach podziemnych i galerianych :)

samakra
Forumowicz
Model: Mustang GT 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czarny
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Re: 500 km Mustangiem z 2005 roku - parę pytań i spostrzezeń

Post autor: samakra » 2015-10-25, 21:55

1. http://www.fleet.ford.com/partsandservi ... schedules/" onclick="window.open(this.href);return false;
W tylnym moście, przy normalnej jeździe co 150tys mil, mechanik zaleca co 40tys km.

3. Jesteś pewny że z przodu, czasem dźwięk dziwnie się rozchodzi. Gdyby wyło z tyłu obstawiałbym most.

5. " onclick="window.open(this.href);return false;
tak jak tutaj, wszystkie kostki zalane, uszczelki... więc woda teoretycznie nie powinna zaszkodzić. Też dziwiłem się tej konstrukcji.

7. Zawsze przed odpaleniem uchylam szybę [;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne”