Zdejmowanie panelu drzwi + światełko w drzwiach

Moje boje, czyli poprawiamy fabrykę... - Gotowe Poradniki . Zanim zaczniesz nowy temat - PRZECZYTAJ TO

Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski

Awatar użytkownika
frog
Młodszy Forumowicz
Model: 2007
Silnik: V6 3.8
Kolor: Silver
Kontakt:

Zdejmowanie panelu drzwi + światełko w drzwiach

Post autor: frog » 2010-03-02, 21:04

Witam, dziś po raz kolejny potrzebowałem zdjąć panel drzwi tym razem do zmiany klamek + do zrobienia podświetlenia odblaskowych, czerwonych "kółeczek". Przy okazji zrobiłem kilka fotek pokazujących krok po kroku jak się do tego zabrać. Zawsze lepiej wiedzieć co gdzie i jak odczepić, żeby czegoś nie ułamać.

Pamiętam, że gdy miałem montować głośniki to długo zastawiałem się czy zrobić to samemu (głownie chodziło o zdjęcie panelu drzwi). Jednak w wypadku mustanga jest to dziecinnie proste.

Co potrzeba?
- Kabel ok. 0,5 metra (2 żyłowy - cienki)
- Lampka, kierunkowskaz, oprawka - cokolwiek co daje światło (np. też dioda) :)
- Klucze: TORX 30, Nasadowy 7
- Taśma izolacyjna + podstawowe narzędzia (śrubokręty, klucze).

+ Koszulki termo-kurczliwe i lutownica (ja nie używałem tego ale się powinno)

1. Zaczynamy od wyjęcia wszystkich zawleczek, wtyczek i maskowniczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Następnie odkręcamy wszystkie śruby:
a) Kluczem nasadowym nr 7
b) Torx'em nr 30

Obrazek

3. Unosząc lekko do góry zdejmujemy panel drzwi i odłączamy wszystkie złączki i kostki.
Jedną z nich (zaznaczoną na zdjęciu) zajmiemy się dokładniej.

Obrazek

4. Interesują nas zaznaczone 2 kabelki, do których się podepniemy.

Obrazek

5. Najlepszym sposobem jest odizolowanie kawałka kabelka i podczepienie naszego dodatkowego.

Postarajcie się wykonać łączenia na różnych wysokościach - unikniemy niepotrzebnych zwarć podczas izolacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

6. Podłączamy lampkę do naszego przewodu dowolnym sposobem. W moim przypadku były to gotowe konektorki, które pasowały do lampki.

Obrazek

Obrazek

7. Instalujemy lampkę jak na zdjęciu. Dzięki takiemu umieszczaniu będziemy mieli do niej dostęp także po złożeniu panelu do kupy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyny mankament projektu to, że światełka nie wyłączają się po zamknięciu drzwi ale podczas jazdy nie przeszkadzają a wręcz nastrojowo i subtelnie doświetlają dolną część wnętrza samochodu.

Efekt finalny najlepiej widać po zmroku:)

Mam nadzieje, że się komuś przyda.
Pozdrawiam.

... im szybciej jadę Tym widzę wyraźniej!

Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Post autor: pudel » 2010-03-02, 21:28

Pomysł i wykonanie super mam nadzieje ze komuś przyda się Twój poradnik

GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....

Awatar użytkownika
Stachu_xjr
Forumowicz
Model: GT 2016
Silnik: V8 5.0

Post autor: Stachu_xjr » 2010-03-02, 21:29

Zastanawia mnie czy tylko ja mam tak ze po otwarciu drzwi nie zapala sie swiatło przy lusterku w kabinie , bardzo to denerwuje w nocy , i zapalam ręcznie i zapominam wyłączyć;/

paytoplay
Forumowicz
Silnik: V6 3.7
Kolor: Sterling Grey
Kontakt:

Post autor: paytoplay » 2010-03-03, 13:20

fajne - myślałem ze może mam coś zwalone ze u mnie się to nie świeci - moznaby spróbować jakos to ewentualnie podpiąć do kabelków od tych lampek przy lusterku - wtedy by pewnie gasły

Bart

Awatar użytkownika
zaborjr
Forumowicz
Model: 2014
Kolor: RubyRed

Post autor: zaborjr » 2010-03-12, 13:10

Stachu_xjr pisze:Zastanawia mnie czy tylko ja mam tak ze po otwarciu drzwi nie zapala sie swiatło przy lusterku w kabinie , bardzo to denerwuje w nocy , i zapalam ręcznie i zapominam wyłączyć;/
U mnie to światełko (nawet dwa) na panelu pod lusterkiem wewnętrznym świeci sie po otwarciu drzwi... i nawet nie potrafię tego wyłączyć (czasami mnie wkurza), bynajmniej nie znalazłem takiego przycisku co by to wyłączał, no ale w sumie gorzej jak sie w ogóle nie zapala przy otwartych drzwiach :] Na moje to chyba masz coś nie tak w swoim koniku bo to chyba taki standard, ze światło powinno się zapalać, żeby wiedzieć gdzie usiąść i trafic do stacyjki ;)

Awatar użytkownika
zaborjr
Forumowicz
Model: 2014
Kolor: RubyRed

Post autor: zaborjr » 2010-03-12, 13:15

paytoplay pisze:fajne - myślałem ze może mam coś zwalone ze u mnie się to nie świeci - moznaby spróbować jakos to ewentualnie podpiąć do kabelków od tych lampek przy lusterku - wtedy by pewnie gasły
To jest dobry pomysł, jak by ktoś znalazł te przewody, które są odpowiedzialne za zapalanie i gaszenia lampki przy lusterku wew. i było by sensowne poprowadzenie tych kabli do drzwi to z chęcią bym zastosował to rozwiązanie u siebie:)

andronik
Członek Honorowy MKP
Model: GT 2005
Kolor: Black Metal
Kontakt:

Post autor: andronik » 2010-03-12, 13:58

zaborjr pisze:To jest dobry pomysł, jak by ktoś znalazł te przewody, które są odpowiedzialne za zapalanie i gaszenia lampki przy lusterku wew.
Prosze bardzo: SJB C2280f piny 25 i 26. Tylko lepiej wtedy użyć leda, bo pomimo że te piny zasilają żarówki to może się jednak różnie zdarzyć przy dodatkowej parze :hyhy: Samo prowadzenie kabli - no coż trzeba kombinować na żywca :)

Pozdrawiam,
Tomek

[color=red][size=150]Piszesz głupoty lub posty nic nie wnoszące do tematu ? ........... proszę ustaw czas ich wygaśnięcia[/size][/color]

paytoplay
Forumowicz
Kolor: Sterling Grey
Kontakt:

Post autor: paytoplay » 2010-03-12, 16:36

kurcze, ale czy w wersjach premium są te lampki podświetlane? Bo jeżeli nie to po co oni tam te odblaski pakowali :/ ?

Bart

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz
Model: S197 GT
Kolor: Satin Silver Metallic

Post autor: Darenty » 2010-03-12, 17:49

Bez względu na wersję one nie świecą paytoplay.. przynajmniej w moim premium to nie hula.. po co odblaski? :)
No jak to po co? :D żeby ktoś jak będzie pędził drogą miał szansę je zobaczyć nim urwie :rotfl:

You can never have too much power, just not enough traction.

Awatar użytkownika
MAX
Stowarzyszenie MKP
Model: Fastback GT V8 68
Silnik: V8 5.0
Kolor: Blue & Black
Stajnia: Stajnia Małopolska
Kontakt:

Post autor: MAX » 2010-03-17, 11:02

Stachu_xjr pisze:Zastanawia mnie czy tylko ja mam tak ze po otwarciu drzwi nie zapala sie swiatło przy lusterku w kabinie , bardzo to denerwuje w nocy , i zapalam ręcznie i zapominam wyłączyć;/
Mogę cę pocieszyć, nie tylko ty tak masz u mnie jest to samo.
Elektryk nic nie wskórał
I jest to pytanie jak dotąd bez odpowiedzi.
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2010-03-17, 20:31

frog, z jednej strony fajnie to wykombinowałeś, ale... nie obraź się... deczko to paździochowato wygląda i mam pewne obawy co do pobory prądu z aku kiedy nie korzystasz z autka. Jak Ci tydzień tak postoi lub dłużej, to aku Ci nie padnie? Pytam, bo ktoś w przypływie geniuszu montował u mnie tylne przeciwmgielne i tak szczerze - dał ciała. Jak się zostawi włączone, mimo wyłączonych świateł, rozładowuje aku.
Może lepiej popatrzeć na schematy i zrobić tak, żeby włączały się razem z oświetleniem wnętrza przy otwieraniu drzwi?

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

andronik
Członek Honorowy MKP
Kontakt:

Post autor: andronik » 2010-03-18, 10:56

Przy takim podłaczeniu nie ma prawa korzystać z AKU przy wyłaczonym zapłonie.
Hans pisze:Jak się zostawi włączone, mimo wyłączonych świateł, rozładowuje aku.

Hym, ciekawa sprawa, trzeba by było zobaczyć jak masz to podłaczone.

Pozdrawiam,
Tomek

[color=red][size=150]Piszesz głupoty lub posty nic nie wnoszące do tematu ? ........... proszę ustaw czas ich wygaśnięcia[/size][/color]

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2010-03-18, 11:40

andronik, generalnie gównianie, ale za niedługo zmieniam tylne lampy i robię porządek w okablowaniu oraz kopię softu z tego dość popularnego elementu przy kickpanelu pasażera. Wtedy możliwe, że i to poprawię, albo po prostu ściągnę sobie przełącznik taki, żeby mieć to w pokrętle od włączania świateł oraz święty spokój.

I tak już sporo zostało poprawione, ale trochę trzeba zrobić. I tak dobrze, że się nie zaczynało wszystko fajczyć tak jak u jednej z osób u nas na forum.

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

andronik
Członek Honorowy MKP
Kontakt:

Post autor: andronik » 2010-03-18, 12:46

Hans pisze:andronik, generalnie gównianie
Aha, to możliwe że prąd ucieka w tej kombinacji :rotfl: :rotfl: No nic powodzenia! :ok:

Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
6pol
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang GT 2005
Kolor: silver

Post autor: 6pol » 2010-04-21, 21:07

Fajny opis, już się przydał, brzęczało mi coś w drzwiach pasażera okazało się, że to ten mały plastik za klamką latał :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak to zrobić - Gotowe poradniki”