stanglex pisze:Klosz dopuszczony, ale ze zderzaka nie wystaje spryskiwacz i to był problem. Niestety spryskiwacz nie jest elementem klosza, wiec E na kloszu nic nie daje w kwestii spryskiwaczy. Znak E na kloszu rozwiązuje problem z brakiem automatycznej regulacji, ale ze spryskiwaczem już nie. Sprawdził sobie symbol na kloszu, odczytał DCR, czy jakoś tak, sprawdził w notatniku i powiedział. Światło wyładowcze musi mieć spryskiwacz i tyle.
Następnym razem mogę się powołać na Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – wskazując, że światło ma mniej niż 2000 lumenów, i nie potrzebuje spryskiwacza, ale jak wykazać, że rzeczywiście ma mniej?
Panowie nie znali przepisów, to oczywiste, ale mogą chłopską logiką dociekać, że skąd mają wiedzieć, że wiązka światła ma mniej niż 2000 lumenów?
Chciałbym mieć na następne spotkanie argumenty nie do zbicia, by nie tracić czasu na tłumaczenia.
Ja mam spryskiwacze - dokladane ale wygladaja jak by bylo oryginalne. Moze sobie tez zaloz i bedzie z glowy?
stanglex pisze:Dzięki, a tak to brzmi w wersji PL, wydrukuje to sobie i będę woził, choć to może nie wystarczyć.
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ)
(...)
"Światła mijania ze źródłem światła lub modułem LED emitującym wiązkę głównych świateł mijania o łącznej wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów powinny byc stosowaane wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45 ( 12 )"
(...)
Pozwolisz, ze cie delikatnie poprawie - czysta semantyka ale z tego wychodzi pewna sprawa. Teoretycznie jest tez jakas wymagana min. wartosc oswietlenia
nie pamietam dokladnie ile ale niewazne. Producenci wiele przepisow tak obchodza i moze sie okazac, ze bedziedz kiedys musial i tak dolozyc te spryski.
Przepis jest nieskonaly i okresla jedynie co ma byc w przypadku wartosci powyzej a juz nic nie mowi o wartosciach ponizej. To byla jakas nowelizacja
kilka lat temu wywalczona przez BMW bo chcieli wsadzic xenon do motocykli chyba chodzilo o K1600. Czytalem o tym w niemieckiej prasie sie nad tym
rozwodzono i jakis prawnik poweiedzil, ze to sie powinno stosowac tylko dla motocykli bo 2000 lumenow to zdecydowanie za malo dla samochodu.
Tez prawnik owy pisal, ze przepis mowi "powinno" i nie przewidziano za to zednej kary wiec jest jak jest.
A, ze szarancza producencka zaraz podlapala i juz probuja oszczedzac. Faktem tez jest, ze to samo bylo przed 30 laty jak xenon wprowadzano - cala
masa BMW jedzila bez spryskow ale to juz inna historia.
I jak nervus napisal kazdy pojazd dopuszczony do ruchu orzymal swiadectwo homologacji i mjasz prawo do uzyskania odpisu. Powinien ci kopie wydac Ford.
Samochod zostal dopusczony do ruchu i posiada ta homologacje na swiatla etc. Nie jest w kwesti Policji sprawdzac czy owa homologacja jest zgodna z przepisami
EU czy nie bo tym sie powinno zajmowac Ministerstwo. Tutaj wyciag z Homologacji powinien byc argumentem ostatecznym.
A moge ci powiedzeic jak to wyglada w CH. Mustang S550 nigdy nie dostal oficjalnej homologacji w CH. Wydaje sie homologacje pojedyncza.
Mam wydrukowana homologacje chyba z 6 kartek A4 i tam wszysko jest opisane wlacznie ze swiatlami i zmniejszeniem calkowitej ladownopsci
na tyla os z uwagi na brak poziomowania. Jest tez tam o wydechu, bezpieczenstwie bla bla i duzo innych rzeczy. Musze to ZAWSZE wozic ze soba
wlasnie dla Policji co by sie nie czepiali a czepiaja sie na okraglo. Ale spryskiwacze MUSIALY byc dolozone i nie bylo w gole dyskusji.
Ale tez ja mam normalne xenony, nie te o obnizonej mocy.