Mustang 2015 cena w Polsce

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz
Model: 2016 Mustang GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Magnetic

Re: Mustang 2015 cena w Polsce

Post autor: stanglex » 2016-09-08, 22:40

Dzięki, a tak to brzmi w wersji PL, wydrukuje to sobie i będę woził, choć to może nie wystarczyć.

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ)
(...)
"Światła mijania ze źródłem światła lub modułem LED emitującym wiązkę głównych świateł mijania o łącznej wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów można stosować wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45 ( 12 )"
(...)
deeboy pisze:kiedyś miałem czarne A4 z tymi spryskiwaczami to był dramat, ma maskę wszystko leciało i robiły się takie długie zacieki od tego. Dobrze że tego nie mamy w Mustangach
Efektem ubocznym jest to, że nasze światła nie świecą tak dobrze jak w A4.

http://moto.onet.pl/uwaga-absurd-produc ... elke/882mh" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony 2016-09-08, 22:46 przez stanglex, łącznie zmieniany 1 raz.

Z: 05/2015
O: 04/2016

Awatar użytkownika
markeeftb
Młodszy Forumowicz
Model: Ecoboost 2016
Kolor: Mica Shadow Black

Post autor: markeeftb » 2016-09-08, 22:42

stanglex pisze:Panowie mówili, że ich nie interesuje oficjalna dystrybucja tylko przepisy prawa ;) Dlatego chciałbym się na następny raz przygotować.
Z tego co mi wiadomo przepisy prawa mówią, że to oni muszą Tobie udowodnić, że popełniłeś wykroczenie, a nie Ty masz im udowadniać, że jesteś niewinny, więc się tak nie przejmuj.

W europejskich mustangach montują bodajże ksenony D8S (ten symbol jest zdaje się nadrukowany na lampie pod maską), a te są 25W, czyli generują 2000 lumenów, a to nie wymaga spryskiwaczy, ani systemu poziomowania.

Mój Czarny Koń: http://forum.mustangklub.pl/forum/viewt ... 86&t=11723" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz
Model: 2016 Mustang GT
Kolor: Magnetic

Post autor: stanglex » 2016-09-08, 22:44

markeeftb pisze:
stanglex pisze:Panowie mówili, że ich nie interesuje oficjalna dystrybucja tylko przepisy prawa ;) Dlatego chciałbym się na następny raz przygotować.
Z tego co mi wiadomo przepisy prawa mówią, że to oni muszą Tobie udowodnić, że popełniłeś wykroczenie, a nie Ty masz im udowadniać, że jesteś niewinny, więc się tak nie przejmuj.

W europejskich mustangach montują bodajże ksenony D8S (ten symbol jest zdaje się nadrukowany na lampie pod maską), a te są 25W, czyli generują 2000 lumenów, a to nie wymaga spryskiwaczy, ani systemu poziomowania.
Jasna sprawa, tylko skończy się tak, że oni zabiorą bezprawnie dowód, a ja będę musiał się z tym bujać i tracić czas, a gdy będzie to gdzieś w trasie to problem będzie dużo większy. To, że może odpowiedzą za to dyscyplinarnie mnie nie urządza :(

Z: 05/2015
O: 04/2016

nervus
Młodszy Forumowicz
Model: 2015 2,3 EB
Kolor: DIB

Post autor: nervus » 2016-09-09, 01:43

znalazłem coś takiego

cyt.
Żeby zarejestrować pojazd potrzebny jest wyciąg ze świadectwa homologacji. Przepis też jest:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 1 lutego 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
Dz. U. nr 36 poz. 183

c) ust. 6 otrzymuje brzmienie:

"6. W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nowego pojazdu właściciel pojazdu do wniosku o rejestrację dołącza:

1) wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, na którego typ wydano na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez ministra właściwego do spraw transportu polskie świadectwo homologacji typu pojazdu albo decyzję zwalniającą pojazd z homologacji, albo

2) wyciąg ze świadectwa homologacji albo świadectwo zgodności WE, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 385/2009 z dnia 7 maja 2009 r. zastępującym załącznik IX do dyrektywy 2007/46/ WE Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającej ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów ("dyrektywy ramowej") (Dz. Urz. UE L 118 z 13.05.2009, str. 13, z późn. zm.), albo odpis decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, na którego typ wydano świadectwo homologacji typu pojazdu, albo decyzję zwalniającą pojazd z homologacji, zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji, przez właściwy organ państwa członkowskiego. Wymóg ten nie dotyczy pojazdu, który zgodnie z ustawą nie podlega obowiązkowi uzyskania świadectwa homologacji.",
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z przepisu tego wynika, że pojazdy jeżdżące po drogach przynajmniej te nowe, fabryczne, zarejestrowane, są zgodne z homologacją- chyba że ktoś coś majstrował..
Mojego stanga rejestrowała firma leasingowa i podejrzewam, że jest do uzyskania odpis homologacji. Koledzy, którzy mają samochody rejestrowane przez siebie musieli takie świadectwo homologacji przedstawić , może jest ono przy karcie pojazdu?

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-09-09, 06:24

stanglex pisze:Klosz dopuszczony, ale ze zderzaka nie wystaje spryskiwacz i to był problem. Niestety spryskiwacz nie jest elementem klosza, wiec E na kloszu nic nie daje w kwestii spryskiwaczy. Znak E na kloszu rozwiązuje problem z brakiem automatycznej regulacji, ale ze spryskiwaczem już nie. Sprawdził sobie symbol na kloszu, odczytał DCR, czy jakoś tak, sprawdził w notatniku i powiedział. Światło wyładowcze musi mieć spryskiwacz i tyle.

Następnym razem mogę się powołać na Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – wskazując, że światło ma mniej niż 2000 lumenów, i nie potrzebuje spryskiwacza, ale jak wykazać, że rzeczywiście ma mniej?

Panowie nie znali przepisów, to oczywiste, ale mogą chłopską logiką dociekać, że skąd mają wiedzieć, że wiązka światła ma mniej niż 2000 lumenów?
Chciałbym mieć na następne spotkanie argumenty nie do zbicia, by nie tracić czasu na tłumaczenia.
Ja mam spryskiwacze - dokladane ale wygladaja jak by bylo oryginalne. Moze sobie tez zaloz i bedzie z glowy?
stanglex pisze:Dzięki, a tak to brzmi w wersji PL, wydrukuje to sobie i będę woził, choć to może nie wystarczyć.

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ)
(...)
"Światła mijania ze źródłem światła lub modułem LED emitującym wiązkę głównych świateł mijania o łącznej wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów powinny byc stosowaane wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45 ( 12 )"
(...)
Pozwolisz, ze cie delikatnie poprawie - czysta semantyka ale z tego wychodzi pewna sprawa. Teoretycznie jest tez jakas wymagana min. wartosc oswietlenia
nie pamietam dokladnie ile ale niewazne. Producenci wiele przepisow tak obchodza i moze sie okazac, ze bedziedz kiedys musial i tak dolozyc te spryski.
Przepis jest nieskonaly i okresla jedynie co ma byc w przypadku wartosci powyzej a juz nic nie mowi o wartosciach ponizej. To byla jakas nowelizacja
kilka lat temu wywalczona przez BMW bo chcieli wsadzic xenon do motocykli chyba chodzilo o K1600. Czytalem o tym w niemieckiej prasie sie nad tym
rozwodzono i jakis prawnik poweiedzil, ze to sie powinno stosowac tylko dla motocykli bo 2000 lumenow to zdecydowanie za malo dla samochodu.
Tez prawnik owy pisal, ze przepis mowi "powinno" i nie przewidziano za to zednej kary wiec jest jak jest.

A, ze szarancza producencka zaraz podlapala i juz probuja oszczedzac. Faktem tez jest, ze to samo bylo przed 30 laty jak xenon wprowadzano - cala
masa BMW jedzila bez spryskow ale to juz inna historia.

I jak nervus napisal kazdy pojazd dopuszczony do ruchu orzymal swiadectwo homologacji i mjasz prawo do uzyskania odpisu. Powinien ci kopie wydac Ford.
Samochod zostal dopusczony do ruchu i posiada ta homologacje na swiatla etc. Nie jest w kwesti Policji sprawdzac czy owa homologacja jest zgodna z przepisami
EU czy nie bo tym sie powinno zajmowac Ministerstwo. Tutaj wyciag z Homologacji powinien byc argumentem ostatecznym.

A moge ci powiedzeic jak to wyglada w CH. Mustang S550 nigdy nie dostal oficjalnej homologacji w CH. Wydaje sie homologacje pojedyncza.
Mam wydrukowana homologacje chyba z 6 kartek A4 i tam wszysko jest opisane wlacznie ze swiatlami i zmniejszeniem calkowitej ladownopsci
na tyla os z uwagi na brak poziomowania. Jest tez tam o wydechu, bezpieczenstwie bla bla i duzo innych rzeczy. Musze to ZAWSZE wozic ze soba
wlasnie dla Policji co by sie nie czepiali a czepiaja sie na okraglo. Ale spryskiwacze MUSIALY byc dolozone i nie bylo w gole dyskusji.
Ale tez ja mam normalne xenony, nie te o obnizonej mocy.

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Silnik: V8 4.6
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2016-09-09, 07:27

Przepisy już napisane, jest jak koledzy mówią. Niech sobie dowód zbierają, można ich później podać do sądu za unieruchomienie auta:) Na potwierdzenie przepisów, na przetwornicy jest napisane 25w, I to mówi że xenon ma mniejszą moc, 35w już przekracza wartość 2000lm.
Oznaczenie na reflektorze to d8s, to jest oznaczenie palnika 25w, d3s to 35w.
Stąd jeżeli ktoś ma xenon 35w amerykański, przypominam, że mam naklejki z EU 25w I wtedy nie trzeba spryskiwaczy:(

Awatar użytkownika
B0kiem
Forumowicz
Model: S550 GT
Kontakt:

Post autor: B0kiem » 2016-09-09, 09:36

nervus pisze: Z przepisu tego wynika, że pojazdy jeżdżące po drogach przynajmniej te nowe, fabryczne, zarejestrowane, są zgodne z homologacją- chyba że ktoś coś majstrował..
Mojego stanga rejestrowała firma leasingowa i podejrzewam, że jest do uzyskania odpis homologacji. Koledzy, którzy mają samochody rejestrowane przez siebie musieli takie świadectwo homologacji przedstawić , może jest ono przy karcie pojazdu?
poszukam później w papierach ale raczej jest

Awatar użytkownika
artjablo
Młodszy Forumowicz
Model: EcoBoost 2016
Kolor: Oxford White

Post autor: artjablo » 2016-09-09, 10:59

Serdecznie nie polecam serwisu Bemo Motors w Warszawie.
Miałem dziś zrobić pierwszy przegląd w moim Mustangu u dealera gdzie go kupiłem.
Ponieważ mam w zwyczaju wejść pod samochód i sprawdzić wszystko osobiście, to gdy przyjechałem okazało się, że nie ma możliwości.
Powoływali się przy tym na bliżej nieokreślone przepisy BHP i jakieś zasady zwyczajowe obowiązujące u nich w serwisie.
Prawdę powiedziawszy, to znam prawo w tym zakresie i nigdzie nie jest napisane że nie wolno mi uczestniczyć podczas przeglądu.
Rozumiem, że jest ryzyko związane z obecnością osoby trzeciej w serwisie, ale to przecież jest mój samochód i chciałbym wiedzieć co się z nim dzieje.
Gdy zaproponowałem, że napiszę oświadczenie o moim zrzeczeniu się odpowiedzialności za moje bezpieczeństwo, to się dowiedziałem że takie są zasady i nic ich nie obchodzi.
Czyżby coś chcieli ukryć? Kompetencje? Tajne know-how przeglądu mustanga? Magiczne sztuczki?
Nie mogę wyjść z osłupienia jak zostałem przez nich potraktowany.
Oczywiście zrezygnowałem z przeglądu.
Żeby było śmieszniej, to jestem już umówiony w Auto Nobile przy Płowieckiej, gdzie specjalnie o to zapytałem i szok - nie ma najmniejszego problemu, proszę przyjeżdzać.
Pozdrawiam

Illuminatio per scientia et technicae...

Awatar użytkownika
Mr_X
Młodszy Forumowicz
Model: 2015
Kolor: biały

Post autor: Mr_X » 2016-09-09, 11:12

Zgodnie z tają/poufną instrukcją z Forda, nie chcieli cię narażać na szok jaki przeżyjesz po obejżeniu "rudego" spodu naszych pięknych koników :rotfl:
A poważnie, podczas przeglądu oglądałem co chciałem, wtykałem paluch gdzie chciałem (prawie). Uczestniczyłem nawet przy nieudolnym wymianie filtra kabinowego, kiedy po wyjęciu wkładu zaśmiecili całe wnętrze brzozowymi "farfoclami".

genie
Stowarzyszenie MKP
Model: GT MY2017
Kolor: Magnetic Grey

Post autor: genie » 2016-09-09, 11:13

Niestety niektóre serwisu różnych marek utrudniają obecność właściciela przy samochodzie.
Też wolę widzieć co się dzieje z samochodem i przywożę także własny olej bo nie lubię jaki mi zalewają tym z beczki.
Przerabiałem już ten temat z Mitsubishi i Range Roverem.
Naturalnie wybierałem serwis w którym nie ma takiego problemu.
Miałem kupić Mustanga w BemoMotors ale ze względu na brak u nich możliwości autodetailingu i przeróbki świateł zamówiłem samochód w Łodzi ul. Brzezińska.
Jak będziesz po przeglądzie w Auto Nobile to daj znać czy jesteś z ich pracy zadowolony.
Do Warszawy mam najbliżej i też będę szukał dobrego i nic nie ukrywającego serwisu.

Co do zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia, to kilku dealerów Forda powiedziało mi, że Mustangi są zabezpieczone fabrycznie w w wystarczający sposób i świadczy o tym 12 letnia gwarancja na perforację.
Może w przypadku tegorocznych tak jest, nie wiem.
Ciągle w głowie siedzi mi ten problem.
Może ktoś kto odebrał Mustanga w tym rok wypowie się na ten temat?

Pozdrówka.

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-09-09, 12:21

Zabezpieczone sa poprzez pomalowanie podkladam i gdzieniegdzie pryslo sie kolorem... ;) Bogactwo kufaaa :rotfl:

totus
Młodszy Forumowicz
Model: S550 2.3
Kolor: magnetic grey

Post autor: totus » 2016-09-09, 12:58

Dla rozluźnienia atmosfery

Nie jest to co prawda 5.0 ale daje radę i cieszy właściciela
a pod spodem dla porównania coś też z ecoboost

" onclick="window.open(this.href);return false;

Mustang s550 ecoboost by hd customs
Sti by 4turbo
Audi s3 8v abt stage 2
Focus mk3 St2 lift montune package power

Facebook Marcin Kierkus

Awatar użytkownika
B0kiem
Forumowicz
Model: S550 GT
Kontakt:

Post autor: B0kiem » 2016-09-09, 15:06

Ok, wklejam. Chyba o to chodziło.
Załączniki
20160909_144756.jpg
20160909_144900.jpg

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP
Model: ecoboost '16
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Podkarpacka

Post autor: Xwili » 2016-09-09, 16:58

genie pisze:Co do zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia, to kilku dealerów Forda powiedziało mi, że Mustangi są zabezpieczone fabrycznie w w wystarczający sposób i świadczy o tym 12 letnia gwarancja na perforację.

Pozdrówka.
Ja odebrałem w tym roku - lipiec 2016, produkcja kwietniowa,
i właśnie dzisiaj byłem na podnośniku u znajomego i komisyjnie stwierdziliśmy totalny brak zabezpieczenia antykorozyjnego,
nawet tą badziewną czarną farbą pochlapali tylko miejscami :(

Do tego jeszcze inną problem zaobserwowałem, dosyć mocno mi kopci wydech, rury w ciągu 2 dni od umycia są całe czarne,
w puszkach wydechu są takie dziurki i dosłownie kapie z nich czarna maź, a dodatkowo po uruchomieniu silnika po kilkugodzinnym postoju
leci taki biało błękitny dym jak by się olej palił :/

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-09-09, 17:42

Xwili pisze:
genie pisze:Co do zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia, to kilku dealerów Forda powiedziało mi, że Mustangi są zabezpieczone fabrycznie w w wystarczający sposób i świadczy o tym 12 letnia gwarancja na perforację.

Pozdrówka.
Ja odebrałem w tym roku - lipiec 2016, produkcja kwietniowa,
i właśnie dzisiaj byłem na podnośniku u znajomego i komisyjnie stwierdziliśmy totalny brak zabezpieczenia antykorozyjnego,
nawet tą badziewną czarną farbą pochlapali tylko miejscami :(

Do tego jeszcze inną problem zaobserwowałem, dosyć mocno mi kopci wydech, rury w ciągu 2 dni od umycia są całe czarne,
w puszkach wydechu są takie dziurki i dosłownie kapie z nich czarna maź, a dodatkowo po uruchomieniu silnika po kilkugodzinnym postoju
leci taki biało błękitny dym jak by się olej palił :/
Ta czarna farba to oni tylko psikaja wydech ktory juz rudzieje. Wszystkie amerykany w sumie takie sa pod spodem.

Ile masz przebiegu? Prze pierwsze pare tys moze sie tak dziac. Warto troche go "pocisnac na autobahnie" to powinno przejsc.
Sprawdz tez poziom oleju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”