Jak ktoś się zastanawia nad kupnem Unidena 78, to warto jeszcze przyjrzeć się modelowi 68 - radio bardzo podobne do 78, ale w mniejszej obudowie, wbrew pozorom nie jest to niższy model, na forach CB ludzie porównujący te radia nie bardzo potrafią wskazać wyższość jednego nad drugim. Uniden 68 i 78 występują w kilku wersjach - XL, LTW i Elite, różniące się w zasadzie tylko podświetleniem - brak podświetlenia, podświetlenie pokręteł i przełączników lub podświetlenie wszystkiego włącznie z napisami. Podświetlenie jest dość wygodne, w nocy nie trzeba obsługiwać radia po omacku (a pokręteł i przełączników jest sporo, chociaż w zasadzie głównie używa się 3).
Amerykanie lubią sprzedawać to samo w różnym opakowaniu i pod różnymi markami, więc Unideny 68 i 78 mają swoje odpowiedniki pod marką Cobra - Uniden 68 to Cobra 25, a Uniden 78 to Cobra 29 - to bliźniacze konstrukcje różniące się w zasadzie tylko wyglądem (chociaż podobno Cobra ma trochę lepsze filtry, za to Uniden jest odrobinę czulszy), tak samo jak Unideny występują w różnych wersjach (jest ich chyba nawet więcej niż Unidenów, od starych wersji classic do jakichś kosmicznych z wyświetlaczem na 3/4 panelu, tych nowych nie znam ale wersje classic mogę z czystym sumieniem polecić).
smallec pisze:Nie patrząc na cenę to Walker albo 78LTW ze wskazaniem na Walkera
Ja bym powiedział raczej odwrotnie - ze wskazaniem (i to zdecydowanym) na Unidena 78. Uniden to po prostu lepsze radio, ma dużo lepsze filtry (dobrze sobie radzi nawet w autach z mocno siejącą elektryką) i jest o wiele bardziej komfortowy w odsłuchu. Moja żona reaguje alergicznie na wszelkie szumy, trzaski i piski pochodzące z radia, jadąc z Cobrą (mam wersję 29 NW LTD Classic) nie muszę znosić tyle narzekania co z innymi radiami, dlatego wożę tą cegłę w osobówce. Po pierwsze jak już wspomniałem to radio ma bardzo dobre filtry, po drugie squelch i RF gain pracują miękko, jeśli pojawia się coś na granicy odcięcia to słychać tylko delikatne przebicie narastające wraz ze wzrostem siły sygnału, a w Walkerze dzieje się to bardziej "zero-jedynkowo" - albo jest cisza, albo gwałtowne wejście zakłóceń, po prostu radio co jakiś czas głośno "popiarduje". Pod tym względem między tymi radiami jest przepaść. I po trzecie wielki i bardzo mocny głośnik - nic nie charczy i nie popiskuje jak w małych tanich radyjkach, brzmi o wiele bardziej naturalnie i przyjemnie dla ucha, a jak trzeba to potrafi być bardzo głośny. Cobrę woziłem kiedyś w busie w którym było dość głośno i nawet przy szybkiej jeździe nie musiałem rozkręcać głośności na maxa, nie było problemu że czegoś niedosłyszałem czy nie zrozumiałem.
Wadą Unidena/Cobry są rozmiary - te radia są wielkości 2 cegieł. Cobra jest o jakieś 2 mm większa niż kieszeń DIN (wchodzi do kieszeni po zdjęciu obudowy) i jest dość długa. U68/C25 są mniejsze, ale maleństwami też nie są.
Kolejna sprawa to konieczność przestrojenia na nasze częstotliwości (przesunięcie o 5kHz) - drobiazg kosztujący max 30 zł, zrobią to w każdym serwisie CB.
I trzecia rzecz to brak homologacji - te radia nie są dopuszczone do użytku u nas. Problem raczej teoretyczny, jeżdżę z Cobrą od kilku lat, woziłem ją w osobówce, później w busie i w ciężarówce, teraz znowu w osobówce, zrobiłem z nią dobrze ponad pół miliona km i nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. Teoretycznie nie powinno się radia bez homologacji używać, ale poza parkingowymi czy internetowymi legendami w rodzaju "słyszałem, że ojca szwagra kuzyna koledze zabrali " nie spotkałem nigdy nikogo, kto przyznał że to jemu, albo chociaż komuś znanemu osobiście przez tą osobę skonfiskowano radio. A radii bez homologacji (choćby bardzo popularnych U510 czy U520) jest zatrzęsienie. Więc spokojnie, nie ma się czego bać. Ewentualnie jak ktoś się bardzo boi że nazwa Uniden będzie za bardzo kolić w oczy (bo wiele osób coś tam słyszało o problemach z homologacją), to niech weźmie Cobrę - niektóre modele tej firmy są u nas legalnie w sprzedaży, więc może budzić mniejsze podejrzenia.
Wracając jeszcze do Walkera, radio nie jest złe, ale ma kilka wad i w porównaniu z Unidenem/Cobrą wypada dużo słabiej. Ma dziwnie działającego RF-gaina - pokrętło działa nieliniowo, kręcąc długo nic się nie dzieje, a potem przy obrocie o pojedyńcze milimetry następuje całkowite wyciszenie (chyba że z moim egzemplarzem coś było nie tak). Filtry są takie sobie a radio jest dość czułe, jadąc z nim trzeba się przyzwyczaić do częstego wycia i charczenia dobiegającego z głośnika. Układ ASC zamontowany w tym radiu spisuje się bardzo kiepsko - potrafi rwać nawet bardzo głośne i wyraźne sygnały, niby można to poprawić ale fabrycznie nie działa to jak należy. Walker nie jest złym radiem, ale na pewno nie jest lepszy od U78, ani nie jest warty sporo wyższej ceny.