Pierwszy raz słyszę. Proszę podaj źródło tej informacji.veeefour pisze:wersja EU ma inne kolektory i katalizatory i przez to zmniejszona moc.
Zmiana wydechu w Mustangu GT
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
Re: Zmiana wydechu w Mustangu GT
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
O wydechu pisali Anglicy - jak gdzies pozniej czytalem, wydech w ogole nie tylko w UK jest inny ale generalnie na Europe. Porownaj sobie te znumery czesci -
sa inne dla calego ukladu wydechowego. Testowalem tez wersje EU przed testowaniem wersji US i US jest wyraznie glosniejszy i mocniejszy.
Wydech UK ma poza tym sciete kolektory jescze bardziej przez kolumne kierownicza po zlej stronie. Poza tym Mustang EU spelnia norme EURO 6 a USA nie
a samym programem tego nie zrobisz. W tym filmiku od 1:51 anglik o tym mowi, mam tylko nadzieje, ze poradzisz sobie z angielskim akcentem:
Co do mocy to jest to oficjalnie napisane. Orginal ma 435 SAE i 441 DIN a wersja EU ma 421 DIN wiec 415 SAE. Wiec duuuuzo mniej...A w UK jeszcze mniej bo 416 DIN.
A Ford UK nawet nie podaje liczb na stronie, tak sie zawstydzil...
Mam nadzieje, ze masz rozeznanie miedzy HP, PS i kW.
sa inne dla calego ukladu wydechowego. Testowalem tez wersje EU przed testowaniem wersji US i US jest wyraznie glosniejszy i mocniejszy.
Wydech UK ma poza tym sciete kolektory jescze bardziej przez kolumne kierownicza po zlej stronie. Poza tym Mustang EU spelnia norme EURO 6 a USA nie
a samym programem tego nie zrobisz. W tym filmiku od 1:51 anglik o tym mowi, mam tylko nadzieje, ze poradzisz sobie z angielskim akcentem:
Co do mocy to jest to oficjalnie napisane. Orginal ma 435 SAE i 441 DIN a wersja EU ma 421 DIN wiec 415 SAE. Wiec duuuuzo mniej...A w UK jeszcze mniej bo 416 DIN.
A Ford UK nawet nie podaje liczb na stronie, tak sie zawstydzil...
Mam nadzieje, ze masz rozeznanie miedzy HP, PS i kW.
- stanglex
- Forumowicz
- Model: 2016 Mustang GT
- Kolor: Magnetic
Dla rozwazajacych Corse:

US seria wedlug testu edmunds:
https://www.edmunds.com/ford/mustang/20 ... specs.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sound level @ idle (dB) 49.9
@ Full throttle (dB) 79.7
@ 70 mph cruise (dB) 68.0
Engine speed @ 70 mph (rpm)
Pomiaru dla celow ustalenia legalnosci nie dokonuje sie przy full throttle wiec chyba nie powinno byc problemu z legalnoscia nawet dla czesci systemow catback, ale to tylko gdybanie, bez pomiaru sie nie dowiemy.
Jak zainstaluje corse sport catback, to pojade na pomiary.

US seria wedlug testu edmunds:
https://www.edmunds.com/ford/mustang/20 ... specs.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sound level @ idle (dB) 49.9
@ Full throttle (dB) 79.7
@ 70 mph cruise (dB) 68.0
Engine speed @ 70 mph (rpm)
Pomiaru dla celow ustalenia legalnosci nie dokonuje sie przy full throttle wiec chyba nie powinno byc problemu z legalnoscia nawet dla czesci systemow catback, ale to tylko gdybanie, bez pomiaru sie nie dowiemy.
Jak zainstaluje corse sport catback, to pojade na pomiary.
Ostatnio zmieniony 2016-04-18, 20:59 przez stanglex, łącznie zmieniany 7 razy.
Z: 05/2015
O: 04/2016
O: 04/2016
Ciekawe stwierdzenie, ponieważ cały cat-back z wersji US świetnie pasuje do wersji EU. Nie wiem jak z UK, ponieważ nie interesują mnie ich "potrzeby". No i stock w EU wygląda dokładnie tak samo jak na filmikach z cjponyparts. Może w środku jest inny? Wątpliwe, ale kto wie.veeefour pisze:O wydechu pisali Anglicy - jak gdzies pozniej czytalem, wydech w ogole nie tylko w UK jest inny ale generalnie na Europe. Porownaj sobie te znumery czesci -
Trzeba będzie poczekać na kogoś kto faktycznie porówna kolektory w wersji US a EU, ale coś mi się wydaje, że będą dokładnie takie same. Czyli tak samo jak cały układ wydechowy po katalizatorach.
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Jak pisalem, na pewno CAT'y z kolektorami sa inne bo scinaja moc znacznie. Numery czesci tez sa inne bo sprawdzalem. Ksztalt bedzie taki sam na pewno i mysle, ze od CATa powinno,.3lite pisze:Ciekawe stwierdzenie, ponieważ cały cat-back z wersji US świetnie pasuje do wersji EU. Nie wiem jak z UK, ponieważ nie interesują mnie ich "potrzeby". No i stock w EU wygląda dokładnie tak samo jak na filmikach z cjponyparts. Może w środku jest inny? Wątpliwe, ale kto wie.veeefour pisze:O wydechu pisali Anglicy - jak gdzies pozniej czytalem, wydech w ogole nie tylko w UK jest inny ale generalnie na Europe. Porownaj sobie te znumery czesci -
Trzeba będzie poczekać na kogoś kto faktycznie porówna kolektory w wersji US a EU, ale coś mi się wydaje, że będą dokładnie takie same. Czyli tak samo jak cały układ wydechowy po katalizatorach.
powtarzam powinno byc to samo. Srednica rur tez moze byc taka sama.
Prosta sprawa - porob fotki wydechu a jak jak bede gdzies kolo podnosnika to zrobie u siebie to porownamy. Wg przepisow EU na rezonatorze i tlumikach koncowych powinny byc tabliczki z numerami. W USA na pewno nic oprocz logo nie ma. Na szukani tabliczek mozesz sie glownie skupic.
Ja nie mam oryginalnego układu wydechowego od katalizatorów. Mogę zerknąć na stary, który powinien być jeszcze w garażu 

- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Szkoda, ze nie zrobiles hamowni przed i po to bys zobaczyl, ze nadal masz to samo
Znajdz, porob fotki i porownaj.

- kaskader bart
- Forumowicz
- Model: GT '08 roush
- Silnik: V8 4.6
Dla szukających wydechów na teraz. Kolega Nomad ma w sprzedarzy :
viewtopic.php?f=34&t=10816&view=unread& ... f0c#unread
viewtopic.php?f=34&t=10816&view=unread& ... f0c#unread
-
- Forumowicz
- Model: 2016 GT
- Kolor: czarny
konio12345 pisze:Jak myślicie, czy do wersji europejskiej będzie pasował ten wydech:
http://www.cjponyparts.com/ford-racing- ... M5200M8SC/" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy trzeba kupić wersję EC ?:
http://www.cjponyparts.com/ford-racing- ... M5200M8GB/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zastanawiam się nad kwestią montażu, czy będą pasowały średnice rur, długości itp.
Kupilem ten drugi, niby do wersji EU i to jest praktycznie tak samo glosne jak seria, ogolnie nie polecam. Tłumiki to z ameryjanskiej wersji Touring. Dzwiek ładny ale za cicho. Aby ratować sytuacje, wywaliłem ten śrokowy tłumik i wstawilem Ford Racing X Pipe. Czyli mam teraz cały system jak amerykański Ford Racing Touring, Dzwiek jest masakra, system jest strasznie glośny (na zewnatrz) w środku jest cisza. Znajomy wstawił Sporta i oddał bo to juz przegiecie było

- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
No o tym, ze "ksztalt" pasuje to juz pisane bylo kilka razy. Pisalismy jedynie o tym, ze w srodku sa inne 

-
- Forumowicz
- Model: GT 2015 - Recaro M6
- Kolor: race red
jezdze na ukladzie z x-pipem i tlumikami magnaflow competition... roznice w mocy odczuwa sie momentalnie! Naprawde auto na europe jest mocno ograniczone przez stockowy uklad.
01/2015 Zamówienie
06->07->08->09/2015 Odbiór
06->07->08->09/2015 Odbiór
- deeboy
- Forumowicz
- Model: GT S550 MT
- Kolor: Race Red
Czy ktoś próbował opcji takiej, żeby zostawić stockowe tłumiki ale wywalić środkowy rezonator?
Znalazłem filmik z pomiarem takich zmian
Znalazłem filmik z pomiarem takich zmian
- siara
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 2015 GT
- Kolor: Black
Prawda jest taka ze mozna mzieniac wycinac podmieniac.
Tak naprawde wydech caly to wydech
Kwestia tylko FIRMY.
Tak naprawde wydech caly to wydech

- jager
- Forumowicz
- Model: Mustang GT 5.0 conv.
- Kolor: 1.czarny i 2. biały
- Kontakt:
Na zlocie w Ustce nasłuchałem się kilku fajnych wydechów - prześladował mnie szczególnie wydech Kuca Kolegi z Poznania
- więc decyzja zapadła; WYMIANA !!!
Nie lubię półśrodków- za dużo kosztują, zatem od razu planuję montaż wydechu regulowanego z zaworem. Proszę o info; gdzie ile i czemu tak drogo kupię / wymienię i będę się cieszył z posiadania regulowanych kominów.
Jager.

Nie lubię półśrodków- za dużo kosztują, zatem od razu planuję montaż wydechu regulowanego z zaworem. Proszę o info; gdzie ile i czemu tak drogo kupię / wymienię i będę się cieszył z posiadania regulowanych kominów.
Jager.
Ostatnio zmieniony 2016-05-29, 21:28 przez jager, łącznie zmieniany 1 raz.
GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
http://www.americanmuscle.com/bbk-varit ... 516gt.html" onclick="window.open(this.href);return false;