Okresowe Badanie(a) Techniczne naszych pojazdów, przepisy...
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Re: Okresowe Badanie(a) Techniczne naszych pojazdów, przepis
Wszyscy tak jeżdżą bez homologacji, więc nie warto sobie głowy zawracać.
Nie warto zawracać do momentu odebrania DR i zabawy z odzyskaniem, lub jeśli ma się znajomego diagnoste
Często to się zdarza? spotkał się ktoś z tym?
Czyli taki urok Mustanga, ze traktowanie go jako daily może zakończyć się zabawą w kotka i myszkę? Podsumowując kupujesz auto co jak co za nie małe pieniądze i nie jesteś pewien czy po drodze nad morze w połowie nie zakończysz wycieczki przez panów z drogówki... trochę słabo bo dla wielu osób taki stan rzeczy może przechylić szalę na nie, ja byłem już zdecydowany na 99% i teraz zacząłem się zastanawiać gdyż tak jak pisałem byłby to mój główny samochód.

Czyli taki urok Mustanga, ze traktowanie go jako daily może zakończyć się zabawą w kotka i myszkę? Podsumowując kupujesz auto co jak co za nie małe pieniądze i nie jesteś pewien czy po drodze nad morze w połowie nie zakończysz wycieczki przez panów z drogówki... trochę słabo bo dla wielu osób taki stan rzeczy może przechylić szalę na nie, ja byłem już zdecydowany na 99% i teraz zacząłem się zastanawiać gdyż tak jak pisałem byłby to mój główny samochód.
Też się zastanawiałem nad tą kwestia jak i wieloma innymi, ale jednak urok mustanga mnie przekonał, wiec go kupiłem i też będe używał jako daily car. 

-
- Stowarzyszenie MKP
To jest wieczna zabawa w kota i myszkę, jak wszystko poprawnie przerobione, to 1% szans że jakiś upierdliwy glina się doczepi, to są pojedyncze przypadki, dotyczy to tylko upierdliwców, których najczęściej coraz mniej. Normalni wiedzą, że wszystkie samochody z USA są w naszym kraju nielegalne i nie ma na to sposobu.
- Magic
- Forumowicz
- Model: RTR 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: BLACK
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
- Kontakt:
najlepsza sprawdzona strategia kserujesz dowód rejestracyjny i ubezpieczenie i w razie kontroli grasz głupa że zapomniałeś dokumentów i pokazujesz ksero w tej sytuacji dostajesz tylko 100-200 zł za brak dokumentów oni nie będą się czepiać bo będą mieli jak sprawdzić dane auta czy jest wszystko ok, będą mieli i tak wystawiony mandat, więc jesteś na + bo tak naprawdę prawnie masz prawo tylko okazać dokumenty a nie dać mu do ręki tak by je mógł zabrać bo do tego nie maja do końca prawa ale mało kto o tym wie, a ty nie będziesz miał problemów jak zabiorą ci dokumenty bo potem możesz mieć spory problemy by ktoś ci zrobił przegląd 

- rafallbn90
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2014 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Sterling Gray
Zabranie dowodu to jedna sprawa, a druga, która bardziej mnie martwi to co się dzieje w razie stłuczki? Jeśli policja stwierdzi, ze powodem zdarzenia drogowego były moje lampy bez homologacji ponieważ np. oślepiły drugiego kierującego to czy moje towarzystwo może wystąpić do mnie o regres czyli zwrot kosztów naprawy auta osoby poszkodowanej? Macie jakieś doświadczenia z tym związane?
-
- Stowarzyszenie MKP
Aby z tego powodu były nieprzyjemności, musi być związek przyczynowo skutkowy, tzn. Twoje lampy muszą oślepiać. Osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją.
Tak jak ktoś gdzieś napisał, jest spoko póki nie trafisz na jakiegoś prawnika, który załatwi to tak, że udowodni Ci wszystko a jest się czego czepić. Moim zdaniem zbyt duże ryzyko na daily car - jeśli ktoś ma worek kasy i może traktować to auto jako weekendową odskocznie to tak, dzięki wszystkim za odpowiedzi... załamka bo już nawet miałem wizje modów jakie wykonam w swoim Mustangu
Pozostaje pozostać przy Europejczykach i za jakiś czas nabyć VI gen z PL salonu 
Pozdro i powodzenia!

Pozdro i powodzenia!

-
- Stowarzyszenie MKP
Jak trafisz na prawnika, to bierzesz prawnika. Na każdego prawnika jest inny prawnik.
Przykład z życia wzięty, gościowi przypisali spowodowanie wypadku pod wpływem, prawnik udowodnił wraz z biegłym, że czy byłby pijany, czy nie, do wypadku by doszło, dostał tylko zawias za prowadzenie auta pod wpływem alkoholu.Cała Europa jeździ dokładnie tak samo. Osobiście robiłem światła w aucie na którym był prokurator, auto zostało zabrane z od domu za nie przerobione światła, zostało wydane przez prokuratora na przerobienie, auto odbierał biegły sądowy, nie miał zastrzeżeń. Klient auto otrzymał a sprawa toczy się przeciwko diagnoście za dopuszczenie auta z czerwonymi kierunkowskazami, a nie za brak homologacji.
Przykład z życia wzięty, gościowi przypisali spowodowanie wypadku pod wpływem, prawnik udowodnił wraz z biegłym, że czy byłby pijany, czy nie, do wypadku by doszło, dostał tylko zawias za prowadzenie auta pod wpływem alkoholu.Cała Europa jeździ dokładnie tak samo. Osobiście robiłem światła w aucie na którym był prokurator, auto zostało zabrane z od domu za nie przerobione światła, zostało wydane przez prokuratora na przerobienie, auto odbierał biegły sądowy, nie miał zastrzeżeń. Klient auto otrzymał a sprawa toczy się przeciwko diagnoście za dopuszczenie auta z czerwonymi kierunkowskazami, a nie za brak homologacji.
- Detson
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014
- Kolor: Szary (Sterling Grey)
Mam Konia do codziennej jazdy od pół roku i nie narzekam, patrole mijam, jak dotąd uśmiechają się tylko. Worka kasy też nie posiadam bo miałbym GT. Nie muszę dozować przyjemności co weekend tylko mam ją na co dzień, a o to chyba chodzi. Policja się nie czepia, czepiła się mnie tylko raz za 66km/h. A jedyne pytania jakie zadawali to "ile pali", "ile koni" i tym podobne, ogólnie oprócz starty 50 zł było miło.pawel54b pisze:... zbyt duże ryzyko na daily car - jeśli ktoś ma worek kasy...
Pewnie zdarzy się taka sytuacja że się czepną, ale jeśli nie będzie to policjant typu Betonowy Ubek to raczej spokojną rozmową i perswazją da się załagodzić, a przynajmniej mam taką nadzieję. Bo czym jest brak naklejki CE na lampie wobec np. całkiem legalnej kierownicy z prawej strony?
Nie można żyć w strachu, trzeba spełniać swoje marzenia!
- Got Blunt?
- Got Weed?
- Got Weed?
-
- Stowarzyszenie MKP
Ot to.Detson pisze: Nie można żyć w strachu, trzeba spełniać swoje marzenia!
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 73 Mach 1 429
- Silnik: inny V8
- Kolor: yellow hornet
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Nurtuje mnie jedna rzecz, skoro GB wychodzi z Unii to z jakiej paki auta z kierownica po prawej stronie maja byc u nas legalnie dopuszczone do ruchu??Detson pisze:...Bo czym jest brak naklejki CE na lampie wobec np. całkiem legalnej kierownicy z prawej strony?pawel54b pisze:... zbyt duże ryzyko na daily car - jeśli ktoś ma worek kasy...
Tomek
- Detson
- Stowarzyszenie MKP
Przemądra Unia nam kazała. A GB jeszcze nie wyszła, może jak wyjdzie to samochody-zabójcy będą u nas nielegalne 

- Got Blunt?
- Got Weed?
- Got Weed?
-
- Stowarzyszenie MKP
To kierowcy są zabójcami, nie samochody.Detson pisze: samochody-zabójcy będą u nas nielegalne
- Detson
- Stowarzyszenie MKP
Przepraszam, mój błąd. Oczywiście samochody same nie powodują wypadków.
Ostatnio zmieniony 2016-09-14, 17:29 przez Detson, łącznie zmieniany 1 raz.
- Got Blunt?
- Got Weed?
- Got Weed?