Znam kilka Mustangów, bedących od dawna w Polsce.
Dwa miał ten sam kolega, od którego miałem kupić tego StarChiefa.
Jeden z tych Mustangów to był 64-1/2 hardtop-coupe V8. Stał i niszczał przez wiele lat pod blokiem na jednym ze śląskich osiedli. Kolega, przejeżdżając samochodem po prostu go zobaczył na parkingu, namierzył właściciela i zabrał go chyba za free uszczęśliwiajac gościa, który pozbył się kłopotu. Auto było bez silnika (wstawionego juz zresztą od czegoś innego), tylne lampy z łady, przednią szybę wstawioną z Fiata 125p przy przeróbce podszybia. wybite szyby, rozszabrowane elementy.
Auto stało u kolegi na placu ponad 15 lat korodując doszczętnie. Parę lat temu kupił go inny kolega z Katowic (remontuje 68 conv) wymontował co się dało a nadwozie zostało pocięte i poszło na złom.
Drugi to '68 hardtop-coupe I6. W latach '80 kiedy go kupił było to sprawne auto, którym pojeździł trochę aż do kraksy kiedy skasowany został prawy przód. Auto trafiło do stodoły. Chciał go naprawić ale przy próbie znalezienia elementów blacharki okazało się, że z innego auta nie pasują bo... ten Mustang jest krótszy o kilka cm !! Normalnie nie było tego widać ale okazało się, że ktoś, kiedyś skrócił cały przód wycinając kilka cm i spawając razem. Może sie do garażu nie mieścił...???
I tak Mustang przestał do drugiej połowy lat '90 kiedy kupił go młody chłopak z Katowic i remontuje do dzisiaj

Poza tymi dwoma autami była jeszcze cała komórka części otrzymana od faceta, który w latach '70-80 miał kilka mustangów i innych amerykańskich aut. Kiedyś miałem okazję przegrzebać tą komórkę i sądząc po częściach, były one z wielu różnych Mustangów. Było nawet trochę czesci z Big-Blocka !!
Był też w Zabrzu Fastback '65 lub '66 sprzedany w ok. '97r za 1tys.zł
Szkoda, że ja go nie trafiłem....
Prwdopodobnie było to auto jednego z piłkarzy Górnika-Zabrze, którym jeździł w latach '70.
Do jednego z kolegów w latach '60, kiedy był mały co roku z wizytą przyjeżdżała rodzina z USA kolejnymi modelami Mustanga. Ale te auta zawsze wracały z powrotem do USA