Trochę to zabawne bo w rzędówce będą tarcze a w V8 bębny... ale co tam

Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc
Dopasowałeś ostatecznie jakies serwo do tych hamulców bebnowych ?yoozeq pisze:Wszystko ma swoje plusy i minusy... Minus bębnów to temperatura jaką mogą osiągnąć dająca spadek sprawności hamulca oraz więcej zachodu z serwisem i regulacją jednak co do skuteczności to poprawnie ustawione powinny dawać radęz moich obserwacji to rzędówka lepiej hamuje z tarczami ale... dodałem też wspomaganie. Nie mogę więc powiedzieć jak działają bębny ze wspomaganiem choć to właśnie wspomaganie daje wrażenie lepszego hamowania.... i siłe hamowania.
Tak nawiasem to przy bębnach nie potrzeba tak dużego wspomagania jak przy tarczach bo pomaga nam również fizyka .
Hamulce tarczowe wprowadzono głównie przez ich łatwy serwis. Jak spojrzysz na powierzchnię styku typowego klocka i okładziny to zobaczysz że bębnowe stawiają opór większą powierzchnią. Tarczowe wcale też nie są lżejsze.... oczywiście nie mówię o sportowych hamulcach![]()
No i nie czarujmy się ale w feldze 14 to te tarcze trochę jak w rowerze sąa taka właśnie u mnie będzie....
Teraz zostaje przy bębnach i dodam wspomaganie. Zobaczę jak to będzie dylaćTarcze zawsze można dołożyć....
Zresztą co ja tu silnika nie mam a l hamulcach gadam![]()
![]()
a jakis konkretny model , rok i silnik tego hyundaia czy wszystkie maja to samo ?yoozeq pisze:Póki co zostawiłem na zimę ale pompa podeszła od lantry...
Pogmeram jutro i dam znać bo nie pamiętam:) rozstaw otworów jest idealny a dźwignię to tylko końcówkę przeszlifowałem . Działa ładnie i jest alu. Mam drugą z serwem i będę przeszczepiał na zimę. Natomiast w rzędówce mam z laguny II trochę więcej dopasowania ale fajnie podeszłaFoMoCo pisze:a jakis konkretny model , rok i silnik tego hyundaia czy wszystkie maja to samo ?yoozeq pisze:Póki co zostawiłem na zimę ale pompa podeszła od lantry...
a myslisz , ze moge do I6(na 4 kołach bebny) zastosowac ta od lantry ? jak nie chce za duzo przerabiac ?yoozeq pisze:Pogmeram jutro i dam znać bo nie pamiętam:) rozstaw otworów jest idealny a dźwignię to tylko końcówkę przeszlifowałem . Działa ładnie i jest alu. Mam drugą z serwem i będę przeszczepiał na zimę. Natomiast w rzędówce mam z laguny II trochę więcej dopasowania ale fajnie podeszłaFoMoCo pisze:a jakis konkretny model , rok i silnik tego hyundaia czy wszystkie maja to samo ?yoozeq pisze:Póki co zostawiłem na zimę ale pompa podeszła od lantry...
a masz tracze / bebny , czy bebeny/bebny ?Wojtek_80 pisze:Niedawno przerobiłem temat wspomagania, włożyłem serwo fiatowskie i działa naprawdę świetnie - działa przyjemnie lekko a przy pełnym ''wdepnięciu'' bez problemu blokują się koła. A co do dopasowania do samochodu to chyba nie da się kupić serwa z innego auta i po prostu go przykręcić. U mnie spasował otwór centralny w ścianie grodziowej i długość do połączenia z pedałem hamulca, ale musiałem przerobić sporo rzeczy: otwory montażowe serwa (4 zamiast 2 z pompy mechanicznej), wszystkie rurki miedziane (4 obwody zamiast 2), przewody hamulcowe przy kołach (trzeba było przejść z gwintów metrycznych na calowe) i włącznik światła stop. Nie wiem czy przy bębnach serwo jest bardzo potrzebne, nie mam porównania bo praktycznie nie jeździłem przed remontem, ale z pewnością przyda się jak wstawię w przyszłości tarcze. Chociaż teraz nie wydaje mi się że tarcze są niezbędne - no może dla lepszego wyglądu.