Ruby Red GT 2015

Moderatorzy: Pavulon_, Hans, Pavulon_, Hans

Awatar użytkownika
bkapust
Forumowicz
Model: S550 GT Premium
Silnik: V8 5.0
Kolor: Ruby red

Ruby Red GT 2015

Post autor: bkapust » 2015-09-26, 18:48

Dobra kilkaset kilometrów zrobione - mogę napisać kilka słów.

1. Polecam Salon w Opolu, a zwłaszcza Krzysztofa, fachowy i cierpliwy. Ile bym psów na Fordzie nie wieszał to jednak marudzić na sprzedawcę nie mogę :P
2. Cóż zawsze chciałem Mustanga - więc mam. I jestem zadowolony. Mam lekkiego bzika - wolę auta nowe, lubię konfigurować pod siebie, lubię dbać. Do handlarzy nie mam zaufania, do "naprawiaczy" też. Pewnie dlatego tyle czekałem na wymarzonego Mustanga. Auto jest w tym kraju bezkonkurencyjne- ta sylwetka, moc i ta cena. Można marudzić, że jest cywilizowane i europejskie, ale to dalej najbardziej mięsiste amerykańskie danie na rynku :) Zdecydowanie polecam.
3. Auto nie jest dla nieśmiałych - ludzie oglądają, patrzą, machają, robią fotki... nawet strach w nosie w korku dłubać bo dzieciaki z telefonami stoją na chodniku i robią zdjęcia ;)
4. W jeździe typowo emeryckiej auto jest cywilizowane, praktyczne, miłe w użytkowaniu. Istna bulwarówka. Jest cicho, spokojnie, kierownica chodzi lekko, sprzęgło też. Auto w sumie łatwo się prowadzi. W środku jest cicho, przestronnie, niezłe audio, duży bagażnik (jednak otwór załadunkowy nie jest już taki praktyczny), z tyłu jest mało miejsca i za mną (mam 190cm) raczej usiądzie ktoś bez nóg lub może pies... za moją żoną (ona ma 160cm) może usiąść dziecko lub druga żona o podobnym wzroście. Przy czym nie wiem po co komu dwie żony po 160cm każda. Zawieszenie nie ma zlecenia na zamordowanie naszego kręgosłupa, a zderzak z wyrozumiałością podchodzi do krawężników i progów zwalniających. Auto nadaję się do codziennego używania. Jedyny element od początku mówiący "hej, to nie jest Mondeo Coupe" to skrzynia biegów - krótki twardy precyzyjny surowy skok. Rzecz niewystępująca w normalnych osobówkach.
5. Jak damy po gazie to trochę jakby kopnąć w krocze Dartha Vadera z Gwiezdnych Wojen. Huk, wrzask, walka z kierownicą, migające kontrolki etc. Jest moc. Póki co nie chciałem pałować auta, ale kilka rzeczy jest pewne - zapas mocy pozwala na spokojne wyprzedzanie TIRów, rondo można pokonać bokiem, muzykę lepiej wyłączyć i słuchać tego "wrrrrrr" które nas otacza :)
6. Z rzeczy wkurzających - MyColor sam się włącza i wyłącza, w zależności od tego czy uzna, że jest noc czy dzień. W ekstremalnej sytuacji - jak np. dzisiejsza pogoda, może czasami sobie pomigać kilka razy. Czyli raz mamy podświetlenie "dzienne" białe, a raz "nocne" z wybranym kolorem (u mnie obecnie niebieskie). Dziwne i irytujące. Wygląda też na to, że audio jest ok - ale tylko ok, maniacy będą musieli zainwestować w jakiś upgrade. Niestety kierownica też mogła by być lepsza - dałbym grubszą z lepszą skórą ;)
7. Spalanie - kogo to obchodzi? :) W korku w Warszawie i 22l. W spokojnej trasie (90-140, Opole-Warszawa) 10.5, póki co średnio 11.5.

Kilka fotek zrobionych dziś rano. Niestety mistrzem fotografii nie jestem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
VeniK
Młodszy Forumowicz
Model: Kiedyś może Mach1 :v
Silnik: V8 4.6

Re: Ruby Red GT 2015

Post autor: VeniK » 2015-09-27, 09:34

Wow, auto się naprawdę pięknie prezentuje :serce: :serce:
Gratki, życzę powodzenia na drodze! :)
Planujesz jakieś modyfikacje?

Awatar użytkownika
Xirmat
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang Premium 2013
Silnik: V6 3.7
Kolor: Race red

Post autor: Xirmat » 2015-09-27, 14:59

Gratulacje.
Fajna sztuka i fajna recenzja :)

Obrazek
quidquid discis, tibi discis

Awatar użytkownika
bkapust
Forumowicz

Post autor: bkapust » 2015-09-28, 07:47

VeniK pisze:Wow, auto się naprawdę pięknie prezentuje :serce: :serce:
Gratki, życzę powodzenia na drodze! :)
Planujesz jakieś modyfikacje?
Dzięki ;)

Co do modyfikacji - jestem za, a nawet przeciw. Czyli trudno mi się zdecydować. Z jednej strony jest kilka rzeczy, które bym poprawił: audio, wydech, światła, felgi. Z drugiej strony to auto mi się podoba, stanowi jakaś spójną całość i posiadanie samochodu w stanie "fabrycznym" też jest fajne ;)

A tu foto z spotkania WMC:
Obrazek

Awatar użytkownika
STOREOPOLE
Młodszy Forumowicz
Model: S550
Kolor: wszyskie

Post autor: STOREOPOLE » 2015-09-28, 14:16

Bkapust , bardzo ciesze się żę jesteś ukontentowany ( na marginesie jeszcze takiego nie było który by odebrał i grymasił ) ale przede wszystkim dziękuje Ci za miłe słowa nt. mojej osoby i salonu w Opolu Jestem przkonany że za pare lat przekaże Ci kluczyki do GT albo najgorszym razie do Shelby w

Awatar użytkownika
Ślimak
Stowarzyszenie MKP
Model: Charger 6.4 V8
Silnik: inny V8
Kolor: Silver
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Ślimak » 2015-10-07, 11:07

Hej, gratulacje zakupu, świetny opis :ok:.
Czekam aż się miniemy na Powstańców Śląskich ;)

Awatar użytkownika
bkapust
Forumowicz

Post autor: bkapust » 2016-04-22, 14:08

Ruszyłem z modyfikacjami samochodu. Pierwsza rzecz - przemalowałem felgi na "czarny chrom" :) Fabryczne wydawały mi się za jasne.
http://i.imgur.com/3twyjfN.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
http://i.imgur.com/6sZWdTb.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
http://i.imgur.com/YArxQYt.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz
Model: 2016 Mustang GT
Kolor: Magnetic

Post autor: stanglex » 2016-04-22, 18:23

Zdecydowanie lepiej z tymi ciemniejszymi felgami. Dobry wybór.

Z: 05/2015
O: 04/2016

Awatar użytkownika
bkapust
Forumowicz

Post autor: bkapust » 2016-04-23, 14:40

Dzięki.

Dziś auto umyte i wyprowadzone na spacer ;-)
Obrazek
http://i.imgur.com/8IUqJDG.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
http://i.imgur.com/t7A44Rh.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
http://i.imgur.com/QLN3SVI.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
http://i.imgur.com/Z4HWOL0.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Muszę coś zrobić z matowym czarnym plastikiem (progi, dyfuzor, przedni spoiler). Pierwsza rzecz, która mi przychodzi do głowy to wymiana na carbonowe - są w cjpony, ale trochę drogo wyjdzie. Zastanawiam się czy ktoś w Polsce nie robi takich rzeczy? A może hydrografika lub folia? Chciałbym uzyskać wysoki połysk na tych elementach. Ktoś coś doradzi?

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP
Model: ecoboost '16
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Podkarpacka

Post autor: Xwili » 2016-04-23, 15:11

bkapust pisze:Dzięki.Muszę coś zrobić z matowym czarnym plastikiem (progi, dyfuzor, przedni spoiler). Pierwsza rzecz, która mi przychodzi do głowy to wymiana na carbonowe - są w cjpony, ale trochę drogo wyjdzie. Zastanawiam się czy ktoś w Polsce nie robi takich rzeczy? A może hydrografika lub folia? Chciałbym uzyskać wysoki połysk na tych elementach. Ktoś coś doradzi?
Kolega Jager zdemontował wszystkie plastikowe elementy i dał do polakierowania w kolorze piano black - wyszło super :ok:
tutaj masz wątek w tej sprawie: viewtopic.php?f=185&t=10720

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz

Post autor: stanglex » 2016-04-23, 16:19

Pięknie wygląda! Jedna z moich miejscówek na fotki ;)
Do chromowanych ramek lakierowane plastiki beda ok, ale carbon juz nie. Carbon to raczej race style, a nie jak chrom - lux style. Mnie akurat wcale nie przeszkada ten matowy plastik. Jest urozmaiceniem dla polysku lakieru. Moja wizja tego auta, to chromy out, plastik, carbon ok ;)

Co nie zmienia faktu, ze to co zrobil jager wyglada fantastycznie, lecz wyobrażam sobie jak trudne w utrzymaniu czystości są te elementy. Każda kropla nawet czystej wody zostawi ślad. Łatwe do wytarcia te elementy nie są.

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-23, 19:10

bkapust pisze:Dzięki.

Muszę coś zrobić z matowym czarnym plastikiem (progi, dyfuzor, przedni spoiler). Pierwsza rzecz, która mi przychodzi do głowy to wymiana na carbonowe - są w cjpony, ale trochę drogo wyjdzie. Zastanawiam się czy ktoś w Polsce nie robi takich rzeczy? A może hydrografika lub folia? Chciałbym uzyskać wysoki połysk na tych elementach. Ktoś coś doradzi?
Piękny Rubi kucyk, ale te matowe plastyki nie są jego zaletą.
Jak pisał Kolega powyżej, w moim kucu zrobiłem z tymi plastykami to co się dało.
Na początku też chciałem Carbon, ale po rozbiórce mojego kuca wyszło iz trzeba kupić min. 22 elementy karbonowe. Zastanawiałem się tez nad hydrografiką - niektóre projekty wyglądają mega fajnie- jednak zainspirował mnie panel klapy bagażnika, który jest fabrycznie wykonany w Piano Black.
Elementy dałem do lakierni, zrobili specjalnym podkładem do plastyków i czarny lakier elastyczny + clar, . .teraz jest mega fajnie, trochę w klimacie lux.
Oklejanie tych plastyków folią odpada, za duże krzywizny i te plastyki są matowe o słabej przyczepności, folia z takich powierzchni na pewno będzie odchodzić.
Zwracam też uwagę, że pod hydrografikę także trzeba zrobić podkład lakierem, najlepiej czarnym.

Jager.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz

Post autor: stanglex » 2016-04-23, 19:36

Obrazek
Obrazek

Na tych zdjęciach widać, że matowe plastiki pasują do auta bez chromu, a kłują w oczy w aucie z chromem. Ford zrobił wrzutkę z tymi chromowanymi ramkami, które totalnie nie pasują do pozostałych elementów auta. Chromy przy szybach są po prostu zbyt eleganckie, a Mustang to nie Bentley Continental GT.
Są dwie drogi, albo wywalenie chromowanej ramki, albo przemalowanie na połysk progów itp. Jeśli ktoś lubi chromy musi malować. Z carbonem do chromów będzie podobnie jak z matowym plastikiem, jak kwiatek do kożucha. Tak ja to widzę.
Ostatnio zmieniony 2016-04-23, 20:38 przez stanglex, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-23, 19:53

Mam cabrio, zatem nie mam chromów :P :padam:
Mój kuc jest biały, pozostałe elementy sa teraz w Black Piano, ... felgi także :cwaniak:

Jager.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-04-23, 21:10

jager pisze:Mam cabrio, zatem nie mam chromów :P :padam:
Jager.
Witaj w klubie - tez nie mam tego badziewnego krompekejtu ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”