Ogólnopolski zlot z okazji 45 lecie - pogaduchy

Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, celibad, Przemek64, horse

Awatar użytkownika
Magic 2OO
Forumowicz
Model: Był: '07 GT-C
Silnik: V8 4.6
Kolor: grafit
Kontakt:

Post autor: Magic 2OO » 2009-02-08, 21:52

LIZZARD pisze:Z ciekawości się zapytam, jak chcecie w jednolitej grupie kilkunastu samochodów przez W-wę przejechać?
Motocyklami robi się to tak - pierwszych dwóch wjeżdżając na skrzyżowanie blokuje wjazd z poprzecznych, jeden staje przy lewej krawędzi, drugi przed nim przy prawej, kolumna wali między nimi. Podobnie jest przy skręcie w lewo czy w prawo - pierwszy staje i blokuje ewentualny wjazd z poprzecznej. Kolumna przejeżdża, blokujący dołącza na końcu. Przetestowane wielokrotnie, z reguły jak ludkowie widzą że jedzie kolumna to odczekują swoje bez protestu. Z samochodami oczywiście jest trudniej bo są szerokie, ale da się. Zobaczymy ilu się nas uzbiera, jeśli kilkunastu to trzeba zająć 2 pasy i jechać równo i dość szybko żeby ruchu nie blokować ale i nie pozwolić obcym się wcisnąć.
Pomysł z CB jak najbardziej, można się zaopatrzyć nawet w zwykłe ręczniaki, z samochodu do samochodu będą wystarczające.
Co do wylotu z Warszawy to ja z reguły nie jadę przez Raszyn tylko bokiem, Piastów, Pruszków, Otrębusy i tam skręcam w lewo na Nadarzyn, żeby dolecieć do katowickiej.

Pozdrawiam - Maciek.

Awatar użytkownika
Radek
Młodszy Forumowicz
Model: Brak
Silnik: inny V8
Kontakt:

Post autor: Radek » 2009-02-09, 09:17

No właśnie w 10 daliśmy radę przez samo centrum Wawki w sporym ruchu :)

Co do jazdy kolumną, to wg.mnie (prowadziłem już parę kolumn po kilkanaście aut) jest kilka najwązniejszych rzeczy.

Pierwsze auto rusza wolno i nie jedzie szybko. Jak pierwszy szybko ruszy to będzie 5km dalej a ostatni dopiero ruszy.

Umówienie się kto jedzie ostatni i nie wyprzedza - wtedy wiadomo że to koniec kolumny.

Stajemy jak ktoś zostanie na światłach.

Ważne żeby sie pilnować w trasie i lecieć na tempomacie (szczególnie pierwszy).

No i minusy:
Bywa że są "dzwony" na trasie. Nie łatwo się jedzie cały czas za tym samym autem.
Gonitwy i wyprzedzania rozwalają kolumnę. Ale myślę że to nam nie grozi.

Ja oczywiście jestem za kolumną.

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...

Awatar użytkownika
Magic 2OO
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Magic 2OO » 2009-02-10, 10:42

Witek.
Tak sobie chwilę powyobrażałem jak to będzie wyglądać tam, na miejscu, w Manufakturze, i wyszło mi że będziemy wyglądać jak banda lanserów albo, nie przymierzając, Harlejofcuf, co na jedno wychodzi. Jeśli ma to mieć ręce i nogi trzeba będzie trochę się do tego przyłożyć.

1. Oznakowanie terenu.
Nie chodzi o kordon dookoła aut z taśmy ostrzegawczej celuloidowej tylko o coś w rodzaju bramy z bannerem z dużą czytelną informacją z jakiej okazji to zbiegowisko. Może wystarczyć sam banner rozpięty między latarniami vis'a'vis wejścia, jeśli taką zgodę dostaniemy i nie będzie to 20 m długie. Jeśli będzie potrzebna jakaś konstrukcja, mogę to zorganizować, produkuję takie rzeczy.

Pyt. 1 Czy Manufaktura coś takiego może nam zasponsorować - to w końcu będzie jednak event podnoszący atrakcyjność galerii.
Pyt. 2. Czy ktoś z forum ma dostęp do KONKRETNEJ firmy drukującej takie banery, najlepiej na siatkach. Wyklejanki na plandece raczej odpadają, będzie wyglądać mało atrakcyjnie.

2. Oznakowanie samochodów.
Parę różnych modeli przyjedzie, nawet w tym samym roczniku różnice w wyposażeniu, tuningu itp są, warto byłoby wydrukować jednolite w formie opisy poszczególnych aut, wsadzić je w ramy i wystawić przed samochodami, na niskich stojaczkach albo wręcz położone na czymś, żeby gawiedź nie rozdeptała, ale by nie zasłaniały samochodów przy fotografowaniu. Tak, wiem, to spora ilość ram, pogadam z kolegami z firm które robią różne wystawy itp, może mają coś takiego dostępne do wypożyczenia. Jeśli nie, antyramy nie powinny być drogie, myślę że każdy mógłby spokojnie sobie coś takiego sfinansować, zwłaszcza jeśli kupimy kilkadziesiąt sztuk z jednego źródła. Każdy zabierze to sobie potem do domu, będą do wykorzystania przy następnych okazjach.

Pyt. 3. Czy ktoś ma możliwość wydrukowania stron w formacie A3 lub nawet A2, najlepiej na wyższej jakości papierze - kredowym, czerpanym, fotograficznym ? Ostatecznie możemy to zrobić i w A4 ale to już nie ten wygląd.
Pyt. 4. Czy ktoś ma dojście do ram w takim formacie, albo do wypożyczenia, albo do kupienia w dobrej cenie ?

3. Materiały reklamowe.
Przydałby się prosty folder, taki ze złożonej na pół kartki A4 czyli 4 strony, z krótkim opisem historii i kilku najciekawszych modeli Mustanga (z fotkami*), żeby ludkom dawać przy oglądaniu aut. To trzeba by zamówić w drukarni bo oceniam że każde auto powinno mieć przynajmniej z 50 szt + rezerwa ogólna, na moje oko ok. 2000 szt trzeba by zrobić.
* w przypadku fotek może być kwestia praw autorskich, jeśli ktoś ma SWOJE dobre zdjęcia ciekawych modeli Mustanga to sprawa jest czysta, ale jeśli musimy to ściągnąć gdzieś z netu to trzeba by zapytać autorów o zgodę na wykorzystanie.

Pyt. 5. Kto podjąłby się opracowania takiego folderka od strony a) informacyjnej, b) wydawniczej ?
Pyt. 6. Ma ktoś dostęp do drukarni żeby to wydrukować ?

4. Konkurs.
Myślę że fajnie byłoby zrobić konkurs na najfajniejszego Mustanga zlotu, oczywiście dla gawiedzi. Zwycięzca otrzymałby oprawiony pamiątkowy dyplom, a wśród głosujących można by rozlosować ze 3 koszulki klubowe, oczywiście bez nicków. Głosowanie na prostych, małych kartkach wrzucanych do czegoś ;)

5. Oprawa muzyczna ?
Mam mały system nagłośnieniowy Yamahy (wchodzi mi do bagażnika) z mikserem i mikrofonem, można do tego podłączyć kompa i zrobić podkład z amerykańskiej muzy. Można ew. wykorzystać istniejący system na miejscu jeśli jest. Dobry pomysł ?

Trzeba określić co możemy "skombinować" a co trzeba by sfinansować i w jakiej kwocie. Myślę że to co zaproponowałem, to niezbędne minimum by wyglądało to na sensownie przygotowane wydarzenie, a nie coś przypadkowego, zwłaszcza jeśli mamy mieć jakikolwiek kontakt z mediami. Mamy 2 miesiące, czasu w sam raz. Celibad, sprawdzisz co z powyższego mogłaby zrobić Manufaktura ? Chodziłoby głównie o banner, ale może mają np. swoje standy informacyjne do umieszczenia opisów aut ?

No, rozpisałem się. Co Wy na to ? Prosiłbym o rzeczową dyskusję.
Aha, mogę zrobić sporo rzeczy typowo technicznych - stojaki, podkładki pod ramy etc, po kosztach lub wręcz za friko, mam odpowiednie zaplecze techniczne.

Pozdrawiam - Maciek.

kaes
Forumowicz
Model: 2007
Silnik: V6 4.0
Kolor: czarny, chwilowo bez pasów
Kontakt:

Post autor: kaes » 2009-02-10, 11:03

Magic 2OO pisze:Pyt. 2. Czy ktoś z forum ma dostęp do KONKRETNEJ firmy drukującej takie banery, najlepiej na siatkach. Wyklejanki na plandece raczej odpadają, będzie wyglądać mało atrakcyjnie.
Mam, kiedyś zlecałem drukowanie im kilku flag zabieranych na wyprawę, byłem z nich zadowolony.
Magic 2OO pisze:Pyt. 3. Czy ktoś ma możliwość wydrukowania stron w formacie A3 lub nawet A2, najlepiej na wyższej jakości papierze - kredowym, czerpanym, fotograficznym ? Ostatecznie możemy to zrobić i w A4 ale to już nie ten wygląd.
Tak, mam bezpośredni dostęp do plotera (kolor oczywiście) A1+ (czyli szerokość 60cm, długośc prawie bez ograniczeń bo rolka, a rolka ma ok 50 m)
Magic 2OO pisze:Pyt. 6. Ma ktoś dostęp do drukarni żeby to wydrukować ?
Też mam z dawnych czasów kontakty do drukarni cyfrowej która szybko sprawnie i fachowo robi. Przygotowanie materiału to inna sprawa - grafikiem nie jestem, natomiast co do samego przygotowania materiału do druku (odpowiednie wypuszczenie pliku, spady, itd itp) - nie ma problemu.

CS6 Progress bar
[||||||||||||||||||--------------------------------] 36%

Obrazek

Awatar użytkownika
Magic 2OO
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Magic 2OO » 2009-02-10, 11:51

kaes pisze:
Magic 2OO pisze:Pyt. 2. Czy ktoś z forum ma dostęp do KONKRETNEJ firmy drukującej takie banery, najlepiej na siatkach. Wyklejanki na plandece raczej odpadają, będzie wyglądać mało atrakcyjnie.
Mam, kiedyś zlecałem drukowanie im kilku flag zabieranych na wyprawę, byłem z nich zadowolony.
Mógłbyś sprawdzić jakie mają ceny i do kiedy trzeba by im dać projekt ? Najlepiej cena za m2 zależnie od liczby kolorów, myślę że idealnie byłoby biała/szara siatka + 3 kolory (czarny, niebieski, czerwony), ale w razie opcji minimum wystarczy tylko czarny nadruk.
kaes pisze:
Magic 2OO pisze:Pyt. 3. Czy ktoś ma możliwość wydrukowania stron w formacie A3 lub nawet A2, najlepiej na wyższej jakości papierze - kredowym, czerpanym, fotograficznym ? Ostatecznie możemy to zrobić i w A4 ale to już nie ten wygląd.
Tak, mam bezpośredni dostęp do plotera (kolor oczywiście) A1+ (czyli szerokość 60cm, długość prawie bez ograniczeń bo rolka, a rolka ma ok 50 m)
To mogłoby się przydać jeśli zrobimy jakąś większą prezentację, np w formie dużych kart do jakichś gablot, historia Mustanga, modele, wersje koncepcyjne czy limitowane ale na razie to chyba za dużo by było. Rozumiem że zrobienie kart prezentacyjnych do poszczególnych samochodów to nie problem, zobaczymy jaki format będzie potrzebny. Jakieś koszty możesz podać ?
kaes pisze:
Magic 2OO pisze:Pyt. 6. Ma ktoś dostęp do drukarni żeby to wydrukować ?
Też mam z dawnych czasów kontakty do drukarni cyfrowej która szybko sprawnie i fachowo robi. Przygotowanie materiału to inna sprawa - grafikiem nie jestem, natomiast co do samego przygotowania materiału do druku (odpowiednie wypuszczenie pliku, spady, itd itp) - nie ma problemu.
O, fajnie, czyli możesz zająć się techniczną stroną przygotowania materiałów do druku ? Byłoby super.

Pozdrawiam - Maciek.

kaes
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kaes » 2009-02-10, 11:58

Magic 2OO pisze:Mógłbyś sprawdzić jakie mają ceny
Dzisiaj będę w okolicy po południu, to do nich zajrze, jak będzie juz zamknięte to jutro sie skontaktuje i dam znać co i jak

Magic 2OO pisze:To mogłoby się przydać jeśli zrobimy jakąś większą prezentację, np w formie dużych kart do jakichś gablot, historia Mustanga, modele, wersje koncepcyjne czy limitowane ale na razie to chyba za dużo by było. Rozumiem że zrobienie kart prezentacyjnych do poszczególnych samochodów to nie problem, zobaczymy jaki format będzie potrzebny. Jakieś koszty możesz podać ?
Nie problem ułożyć mniejsze formaty tak, żeby łatwo pociąć. Koszty = 0 (jak mówię, dostęp bezpośredni ;) ). Oczywiście w rozsądnej ilości, gdyby to szło w tysiące to nie chciałoby mi się siedzieć tydzieć przy ploterze i drukować :D
Magic 2OO pisze:O, fajnie, czyli możesz zająć się techniczną stroną przygotowania materiałów do druku ?
Yep. Wprawdzie już od jakiegoś czasu przy takiej robocie nie robię, ale chyba nie wyszedłem z wprawy :)

CS6 Progress bar

Obrazek

Awatar użytkownika
celibad
Członek Honorowy MKP
Model: GT 2015
Silnik: V8 5.0
Kolor: yellow triple
Kontakt:

Post autor: celibad » 2009-02-10, 18:30

w przyszłym tygodniu pojade do Manufaktury i myśle ze banery i nagłośnienie damy rade załatwić z dyrekcją

"najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda. dwie krople na szklankę wódki i wszystko przechodzi jak ręką odjął"

Jak mam czas to leże i odpoczywam, a jak nie mam czasu to tylko leże.

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP
Model: 1965 Convertible
Kolor: Prairie Bronze
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Pavulon_ » 2009-02-10, 19:59

Magic 2OO pisze:
kaes pisze:
Mógłbyś sprawdzić jakie mają ceny i do kiedy trzeba by im dać projekt ? Najlepiej cena za m2 zależnie od liczby kolorów, myślę że idealnie byłoby biała/szara siatka + 3 kolory (czarny, niebieski, czerwony), ale w razie opcji minimum wystarczy tylko czarny nadruk.
mój brat szefuje w firmie która drukuje banery, przy dobrym układzie pyknie nam za friko :]
potrzebowałbym plik .tiff lub coś takiego w dobrej jakości

kaes
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kaes » 2009-02-10, 20:12

byłem z Dakotą i się dowiedzieliśmy.
Bannery drukowane w rozdzielczości 360dpi - przy założeniu, że powyżej 5m2 - 39 pln / m2
Przy wyższej rozdzielczości 720 dpi - 59 pln/m2
Kolory nie graja roli, drukują w full color, czas oczekiwania - max tydzień.

A Pavulon - nie trzeba do tego takiej dobrej jakości. Przy dużym bannerze, gdybyś robił TIFF w dużej rozdzielczości to by ci się na DVD nie zmieścił ;) 120dpi wystarczy spokojnie, od biedy i mniej. Mi dziś powiedzieli 120dpi, ale swego czasu robiłem i 96dpi. A jak się uda za friko to spoko ;)

CS6 Progress bar

Obrazek

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Pavulon_ » 2009-02-10, 21:22

nie znam sie na tym, nie wiem co jest "dobrą jakością" przy takim druku.

jakie wymiary tego banera? brachol pyknie za friko pewnie w zamian malutki banerek z logo firmy zeby reklama była ;)

Awatar użytkownika
Magic 2OO
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Magic 2OO » 2009-02-10, 22:28

Pavulon_ pisze:jakie wymiary tego banera?
To zależy tak naprawdę od ustaleń z Manufakturą, jakiej wielkości banery tam zazwyczaj są instalowane. Myślę że 6 x 1.5 m to byłoby mniej więcej to. Symbole Mustanga jak na górze strony forum na obu końcach, między nimi napis np. "45 lat Forda Mustanga" albo "Ford Mustang - 45 lat legendy" albo coś w tym guście, czcionka westernowo-amerykańska ?

Pozdrawiam - Maciek.

Awatar użytkownika
Pawellos
Forumowicz
Model: 2009 Mustang GT
Kolor: Candy Apple Red

Post autor: Pawellos » 2009-02-10, 22:39

Ja wiem że być może się czepiam, ale czy możemy użyć (w sensie prawnym) logo mustanga na takich banerach? :)

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Pavulon_ » 2009-02-10, 23:09

Magic 2OO pisze: między nimi napis np. "45 lat Forda Mustanga" albo "Ford Mustang - 45 lat legendy" albo coś w tym guście, czcionka westernowo-amerykańska ?
hmm, może po prostu cyfry "45" pod nimi "mustang" w jakiejś ładnej czcionce, ewentualnie innej formie... napis jakoś taki mi nie pasuje, no nie wiem. Rozumiem że to na razie taki pomysł i robimy burze mózgów? :D
Pawellos pisze:Ja wiem że być może się czepiam, ale czy możemy użyć (w sensie prawnym) logo mustanga na takich banerach? :)
w takim razie nici z koszulek :P

Awatar użytkownika
Pawellos
Forumowicz
Model: 2009 Mustang GT
Kolor: Candy Apple Red

Post autor: Pawellos » 2009-02-10, 23:24

a czy na taki baner nie będzie dobre
Obrazek

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Model: Mustang Convertible
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Post autor: horse » 2009-02-11, 00:56

Ja mam cos w podobie ale chyba wiecej wyraza:)
Załączniki

[Rozszerzenie gif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D

Zablokowany

Wróć do „2009”